Készenlétbe helyezték a brit hadsereg teherautósofőrjeit

2021. szeptember 28. 8:37
Hétfőn több országrészben már alig lehetett üzemanyaghoz jutni, és mindenhol hosszú autósorok kígyóztak a benzinkutak előtt.

Készenlétbe helyezte a brit kormány a hadsereg üzemanyag-szállító tartálykocsik vezetésére kiképzett tagjait az üzemanyag-kiskereskedelemben támadt súlyos ellátási problémák enyhítésére.

Kwasi Kwarteng, az üzleti ügyek minisztere hétfő éjjel bejelentette: a fegyveres erők tartályautó-vezetői korlátozott számban készen állnak arra, hogy

szükség esetén bekapcsolódjanak a polgári üzemanyag-fuvarozásba az ellátási hálózat stabilizálása érdekében.

Kígyózó autósorok a benzinkutak előtt

A kijelölt katonai sofőröket megfelelő képzésben részesítik annak érdekében, hogy zökkenők nélkül el tudják látni a civil üzemanyag-szállítási feladatokat. 

Hétfőn sok országrészben már alig lehetett üzemanyaghoz jutni, és mindenhol hosszú autósorok kígyóztak a benzinkutak előtt. A legsúlyosabb ellátási fennakadások Londonban keletkeztek: a brit fővárosban a sajtó által idézett iparági források szerint

a benzinkutak 90 százaléka kifogyott az üzemanyagból, miután a kereslet a megszokott szint hatszorosára ugrott.

A brit kormány bejelentette, hogy egy időre enyhíti a külföldi kamionsofőrök vízumszabályait a lakossági élelmiszer- és üzemanyag-ellátásban támadt fennakadások enyhítése végett. Az intézkedés alapján ötezer külföldi kamionsofőr kaphat soron kívül átmeneti nagy-britanniai munkavállalási engedélyt mindenekelőtt üzemanyag- és élelmiszerszállító teherautók vezetésére.

Legalább százezer kamionsofőr hiányzik

A szakmai érdekképviseleti szervezetek azonban teljesen elégtelennek minősítették a kormányzati intézkedést, közölve: számításaik szerint a brit áruszállítási szektorból legalább százezer kamionsofőr hiányzik, elsősorban azért, mert

a brit EU-tagság tavalyi megszűnése (Brexit) óta rengeteg uniós munkavállaló távozott Nagy-Britanniából.

A Brit Kiskereskedelmi Szövetség közleménye szerint egyedül a szupermarket-hálózatoknak legalább 15 ezer kamionsofőr felvételére lenne szükségük ahhoz, hogy a karácsony előtti időszakban ne legyen fennakadás az élelmiszerellátásban.

(MTI)

A nyitókép illusztráció: MTI/Mohai Balázs

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Egy haverom mesélte, az egész nemzet egy kalap szart sem ér, lusták, beképzeltek, megszokták, hogy mások tartják el őket"

Persze, mert mindent a hátsójuk alá toltak. Egy hét éhezés után már bármilyen munka jó lenne.

Azért hozzátenném, hogy itt a nagy cégek szerepét sem lehet alábecsülni, folyamatosan tolták le a béreket, ahol csak lehetett, ezért hozták be a külföldi munkavállalókat, mert ők gombokért elvállalták a munkát, csakhogy mára odáig jutottak, hogy egy könnyen megtanulható munkáért csak annyit adnak, amennyiből konkrétan nem lehet megélni (a "kilencen egy fűtetlen, penészes szobában" az nem az a megélhetés, amire egy család eltartását lehetne alapozni)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés