Karikó Katalin kapja idén a Francia Tudományos Akadémia legnagyobb elismerését

2021. szeptember 28. 17:37
Karikó Katalin magyar biokémikusnak ítélték oda idén a Francia Tudományos Akadémia legnagyobb elismerését, a Grande Médaille-t – közölte az intézmény kedden.

Az akadémia honlapján olvasható méltatás szerint Karikó Katalin, a BioNTech alelnöke az 1990-es évek óta vezeti az mRNS-sel és annak terápiás felhasználásával kapcsolatos úttörő kutatásokat. Munkája kulcsfontosságú volt a Covid-19 elleni küzdelemben, az új oltási stratégiák kidolgozásában.    

Az elismerésről beszámoló Szegedi Tudományegyetem közleménye szerint a Grande Médaille elismerést 1997-ben alapította a Francia Tudományos Akadémia.

Létrehozásakor az eredeti, 1802-es Lalande-díjat és a Benjamin Valz Alapítvány Díját, illetve további 122 alapítványi elismerést vontak össze. A Grande Médaille kitüntetést minden évben felváltva ítélik oda az akadémia különböző osztályai által lefedett tudományterületeken munkálkodó francia vagy külföldi tudósnak. A Francia Tudományos Akadémia legfőbb szempontja, hogy a Grande Médaille ahhoz a tudóshoz kerüljön, aki döntő mértékben járult hozzá a tudomány fejlődéséhez, ráadásul felfedezésének eredetiségével és nemzetközi hatásával iskolát teremtett maga körül, így ösztönözve másokat is kutatómunkára.

(MTI)

Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Laikusként semmit nem értek Katalin munkásságából.
Amit lehetett belőle képernyőn keresztül érzékelni, őszinte, emberi, és hisz abban, amit csinál.
Bárcsak mindezek annak szinonímái lennének, hogy HELYES és helytálló is.
Azért írom ezt, mert mindenben, ami nyugatról jön: a bizalmam: NULLA. Ott a korcsprofitvezérelt uralom komcsi-náci-libsi győzelme: maga a fehér keresztény ember és civilizáció halála.
Ezért, nem, nem nulla: MÍNUSZ VÉGTELEN.

De miért?
Mi az, amit csinált, csinál?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés