A tálibok visszahoznák az 1964-es afgán alkotmányt

2021. szeptember 28. 14:43
A törvényhozók elszámoltathatóságát korlátozó, évtizedekkel korábbi alkotmányt állítanák vissza a tálibok Afganisztánban – derül ki a tálib igazságügyi miniszter irodája által kedden kiadott közleményből.

A tájékoztatás szerint Abdul Hákim Saraj Kína kabuli nagykövetével, Vang Juval folytatott egyeztetésén azt is leszögezte: az új tálib kormány mindössze azokat a jogszabályokat veti el a régi alkotmányból, amelyek szerinte nem állnak összhangban az iszlám rendelkezéseivel.    

A keményvonalasnak tartott Saraj ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Kabul tiszteletben tartja azokat a nemzetközi jogszabályokat és egyezményeket, melyek nem mondanak ellent az iszlámnak.    

Az 1964-ben életbe lépett, 1973-ig érvényben lévő alkotmány szerint a törvényhozás nem vonhatja felelősségre az uralkodót.  A tálibok már korábban, az afgánközi egyeztetések során kifogásolták a 2004-ben hatályba lépett alkotmányt, amelyet szerintük „a nyugat kényszerített rá egy muszlim társadalomra”, s az afganisztáni békefolyamat egyik fő akadályának nevezték. Az alkotmány közvetlen elnökválasztást ír elő, amelyet a tálibok szintén elutasítanak.

(MTI)

Fotó: AFP

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lehet, hogy nem olyan vészes a dolog. 1964-ben Zahir Sah volt az uralkodó, aki maga is részt vett az Alkotmány kidolgozásában. A kor és a térség szinvonalának megfelelt, bár voltak benne az Uralkodót érintő spec. passzusok. Akkor csináltak őrültséget, amikor 10 évvel később megpuccsolták ( valami rokon) a külföldön levő Királyt és kikiáltották a köztársaságot, amire nem volt a nép egyszerűen felkészülve. ( 1964 előtt nyoma sem volt Alkotmánynak...)

Mindent ki lehet kerülni. Ezt az anekdotát már elmondtam egyszer, de hátha valaki nem olvasta, Szaud Király a harmincas években bevezettette a palotája több termébe is a telefont. Az ulemák hada éktelen visításba kezdett, hogy nincsen benne a Koránban. A Király elküldte az egyiket egy távoli telefonhoz és elkezdte beolvastatni a Korán egyik szuráját. Utána visszahívta a papot és megkérdezte, hogy mit hallott. Hát a Koránt, jött válasz. A Király így válaszolt, hogyan lehetne valami az ördög találmánya, ha Isten szavát közvetíti.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés