A Moody's felminősítette Magyarországot

2021. szeptember 25. 07:31

Így több év után először mindhárom globális piacvezető hitelminősítő azonos államadós-osztályzattal és besorolási kilátással tartja nyilván hazánkat.

2021. szeptember 25. 07:31
null

Felminősítette Magyarországot a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi Baa3-ról egy fokozattal Baa2-re javította a magyar államadós-osztályzatot. A Moody's ezzel egy időben a tavaly szeptember óta érvényben tartott pozitívról stabilra módosította a magyar szuverén besorolás kilátását.

A döntés indoklásában a cég a felminősítés fő tényezői között kiemelte, hogy a növekedés erőteljesen visszalendült az idei év első felében, és ez is erősítette a magyar gazdaság ellenállóképességét. Mindezt a hatékony költségvetési és monetáris politika is segítette. A hitelminősítő közölte: megítélése szerint a kilátások – mindenekelőtt a robusztus beruházási lendület miatt – középtávon is erőteljesek. A cég várakozása szerint a magyar hazai össztermék potenciális növekedése évi 3-4 százalék környékén lesz a következő öt évben.

Kiszámíthatóak a kormányzati lépések

A Moody's értékelése szerint az erőteljesen visszalendülő növekedés és a szintén erőteljes középtávú kilátások elősegítik az államháztartási konszolidációt és az államadósság-teher csökkentését, alátámasztva a magyar költségvetési helyzet erősségét.    A hitelminősítő az államadós-besorolás javítása mellett az eddigi A2-ről egy fokozattal A1-re emelte a kereskedelmi adósok forint- és devizaadósságára adható besorolások felső határát. A Moody's elemzése szerint a magyar forintadósság-besorolási országplafon és a szuverén adósosztályzat közötti négyfokozatnyi különbség a magyar gazdaságon belüli mérsékelt kormányzati jelenlétet, a kormányzati lépések erőteljes kiszámíthatóságát, a kulcsfontosságú intézmények megbízhatóságát, valamint a

mérsékelt politikai kockázatot

és a robusztus külső sérülékenységi profilt tükrözi.

A Moody's hangsúlyozza, hogy a devizaadós-besorolási plafon megegyezik a forintkötelezettségek felső osztályzati határával. A magyar költségvetési és makrogazdasági politikát rendszeresen értékeli az Európai Bizottság, és az EU-hoz kötődő erőteljes kereskedelmi-beruházási kapcsolatok a Moody's megítélése szerint minimálisra csökkentik az átutalási és konvertibilitási korlátozások kockázatát - áll a felminősítéshez fűzött elemzésben. A Moody's kiemeli, hogy a koronavírus-járvány miatt a magyar hazai össztermék tavaly 5 százalékkal csökkent, vagyis kisebb mértékben, mint az Európai Unió egésze, amelynek gazdasági teljesítménye átlagosan 5,9 százalékkal esett vissza 2020-ban.

Magas beruházási ráták

A Moody's véleménye szerint a magyar gazdaság középtávú kilátásait a 2025-ig tartó előrejelzési időszakban a magas beruházási ráták támasztják alá, és ez egyrészt azt tükrözi, hogy Magyarország vonzó a külföldi befektetők számára, másrészt azt, hogy a magyar kormány növekedésbarát gazdaságpolitikát folytat, beleértve alacsony társasági adót és a munkáltatók társadalombiztosítási hozzájárulásainak folyamatos csökkentését. A magyar gazdaságban tavaly a GDP-érték 27,6 százalékának felelt meg a beruházási ráta, vagyis magasabb volt, mint a 22 százalékos uniós átlag – hangsúlyozza elemzésében a hitelminősítő. A Moody's kiemeli azt is, hogy tavaly egyetlen nagyberuházási programot sem töröltek Magyarországon, így

az autóipari kapacitásbővítő beruházásokat és a zöldmezős programokat sem.

A cég közölte: azzal számol, hogy 2021-2025 között a GDP 0,3 százalékának megfelelő nettó pozitív külföldi működőtőke-beáramlás valószínűsíthető a magyar gazdaságban. A hitelminősítő közölte: várakozása szerint Magyarország a Baa besorolási kategórián belül azon kevés szuverén adós között lesz, amelyeknek a 2020-2023-as időszakban sikerül csökkenteniük GDP-arányos államadósság-rátájukat.

A Fitch Ratingsnél és a Standard & Poor'snál is hasonló besorolású

A Moody's előrejelzése azt valószínűsíti, hogy a magyar államadósság-ráta csaknem 4 százalékponttal a hazai össztermék 76,7 százalékára csökken, emellett szűkülni fog a különbség magyar adósságráta és a többi Baa2 besorolású szuverén adós adósságrátájának jórészt stabil, 65 százalék körüli mediánja között. Az erőteljes jövedelmi bázis alapján ugyanakkor a bevételekhez mért 184,9 százalékos magyar adósságráta kedvező a Baa2 besorolású többi szuverén adós mediánjával összemérve, ez ugyanis 285,3 százalék – hangsúlyozza elemzésében a Moody's Investors Service.

A Moody's által pénteken bejelentett felminősítés nyomán több év után először mindhárom globális piacvezető hitelminősítő azonos államadós-osztályzattal és besorolási kilátással tartja nyilván Magyarországot.

A Moody's új, Baa2 szintű magyar osztályzata

a másik két nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's módszertanában BBB-nek felel meg. A Fitch és az S&P már két éve a jelenleg is érvényes BBB-re javította a magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi BBB mínusz-ról, így a Moody's a másik két hitelminősítőnél a pénteken Londonban bejelentett felminősítés előtt ennél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tartott érvényben Magyarországra. A Moody's pénteken az eddigi pozitívról stabilra módosította a magyar osztályzat kilátását. A Fitch és az S&P is stabil kilátást tart érvényben a magyar besorolásokra.

(MTI)

(Fotó: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter /b/ és Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója /az autóban/ a Mercedes-Benz gyár összeszerelő üzemében Kecskeméten 2017. szeptember 21-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dglaj
2021. szeptember 25. 14:24
Hát ez nagyon érdekes, felminősítették Magyarországot, úgy hogy állítólag lopik az Orbán... Hát hogyan van ez?..... :-)))) A Fletóéknál meg állandóan visszaminősítették az országot, meg megduplázódott az államadósság, de ott meg állítólag nem loptak.... Hát akkor hol van az igazság? Gondolkodj Magyar!
leveles
2021. szeptember 25. 10:22
Na belpesti zsidók térdre, kettőre!!
Coccothraustes
2021. szeptember 25. 09:39
Látványos moslékellenzéki pofáraesés.
gyaloggos
2021. szeptember 25. 09:37
tehát MÁR 2006-RA, AMIKOR még száguldott az EU gazdasága, Gyurcsányék már ekkora majd 10 %-os hiányt hoztak össze, és 52 !-ról majd 75%-osra küzdötték fel az államadósságot, melyiket 855-kkal adták át Orbánéknak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik