Schmidt Mária: Vissza kell térnünk a hithez, a családhoz

2021. szeptember 23. 21:19

A Terror Háza Múzeum főigazgatója a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson, a Nők a családban című beszélgetést felvezető előadásában fejtette ki gondolatait.

2021. szeptember 23. 21:19
null

Schmidt Mária a Nők a családban című beszélgetést felvezető előadásában úgy fogalmazott: „csak aki remél, szül gyermeket”. Hozzátette:

a mai nyugati „neoliberális, neomarxista elit” nem tud jövőképet adni, mert szellemileg kiüresedett.

Ateista, relativista, nihilista világa „megfoszt bennünket a reménytől”. A főigazgató kifejtette: Európának és Magyarországnak nem a világ túlnépesedésével kell foglalkoznia, hanem azzal, hogy minden eszközzel elősegítse azoknak a kívánt gyermekeknek a megszületését, akikről a fiatalok ma sok esetben lemondanak.

– mondta. Beszélt arról is, hogy a második világháború után Európa szovjetizált, keleti részén a nők egyenjogúsítását tűzték ki célul, a nyugati, amerikanizált világ a nők helyét a családban, háztartásban anyaként és feleségként jelölte ki. Felidézte, hogy Magyarországon 1945-től megszűnt az egykeresős családmodell, a nőknek helyt kellett állniuk a munkában és a családban egyaránt. Ehhez az állam igyekezett olyan szociális ellátórendszert kiépíteni, amely könnyített a helyzetükön. A szocialista állam a gyermekeket közjónak tekintette, támogatta a gyermekvállalást és a nevelést – mutatott rá.    

Ezzel szemben – folytatta –, a nyugati világban nem igazán épültek ki a gyermekek felügyeletét, közétkeztetését vállaló állami intézmények, bölcsődék, óvodák, napközi otthonok. Az 1960-as években a munkaerőhiány miatt nem a nőket, hanem vendégmunkásokat állítottak be dolgozni. A kétkeresős családmodell kialakulásának folyamata Nyugaton csak az 1980-as években indult meg.    

Mint mondta, ezért Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban a női emancipáció csak mintegy 30 éves késéssel indult el Magyarországhoz képest.    

A két modell közötti különbség jelentős. Magyarországon az önálló keresettel rendelkező női modell megszilárdult, a magyar nők egyenjogúsága természetessé és megkérdőjelezhetetlenné vált. „1990-ben, amikor térségünk amerikanizálódására is sor került, a női emancipáció és a feminizmus képviselői (...) figyelmen kívül hagyták, hogy a női egyenjogúság területén ők vannak hozzánk képest több mint három évtizedes lemaradásban” – tette hozzá. Szavai szerint „a magyar nők mind virtuózak, hiszen egyszerre teljes értékű anyák, feleségek és munkaerők”.    

Kijelentette, hogy Nyugaton a nukleáris – hagyományos – családmodell válságba jutott,

eltűntek, ritkaságszámba mennek a nagycsaládok. A 21. század második évtizedében a nyugati társadalmak meghaladták a vallást, a családot, a nemzetet, kizárólag az egyén kiteljesedését és az önmegvalósítást tekintik életcéljuknak.    Nagy Anna, az Egyszülős Központ Alapítvány elnöke – Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár, a beszélgetés moderátorának kérdésére – elmondta: az Európai Unióban a gyerekek egyharmada egyszülős családban él. A központ Magyarországon az elmúlt három évben hetvenféle szolgáltatást nyújtott 22 ezer egyszülős családnak.    

Julija Stepanenko lett parlamenti képviselő, parlamenti alelnök arról beszélt, hogy a lett emberek támogatják azokat a kezdeményezéseket, amelyeket Magyarország tett a demográfiai politikában. Lettország is küzd demográfiai problémákkal, évente tízezer gyermekre lenne szükség a népességcsökkenés megállításához – jegyezte meg. A balti államban az elmúlt évtizedben bevezettek az anyáknak szülési szabadságot és ellátást, de a 2008-as válság lehetetlenné tette, hogy ezeket megtartsák. Most az állam egyfajta állami garanciát ad a családoknak lakásvásárlási hitelekhez.    

Hangoztatta: Európában a természetes családokért kell küzdeni, „meg kell érteni, hogy a férfi az apa és a nő az anya”.    

Sharon Slater, az ENSZ konzultatív szervezeteként működő Family Watch International elnöke kijelentette: feministának tartja magát, mert azt gondolja, hogy a nőknek a férfiakéval egyenlő lehetőségekre van szükségük, de mára a feminista mozgalmat „teljesen eltérítették az útjáról”.    

Gál Kinga fideszes európai parlamenti (EP) képviselő szomorúnak nevezte, hogy mára nem lehet az EP-nek olyan határozata, amelyben az anyaság, a család pozitív értelemben szerepel. Úgy fogalmazott: „Az 1920-as évek feministái csalódottak lennének, mert minden, ami a feminizmus nevében történik, nem a nők érdekét szolgálja, és az édesanyák ellen van. Egy nő életében a legfontosabb, hogy lehetőséget kapjon arra, hogy megélje az anyaságot, és manapság minden ez ellen hat.”

(MTI)

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkek

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2021. szeptember 24. 08:50
Ez a visszatérést sokan nagyon ellenzik. Sajnos.
meska
2021. szeptember 24. 07:28
Kedves Mária Van családja? Milyen? Köszönöm, nincs több kérdésem.
..--..
2021. szeptember 24. 07:04
-zsoltkom Schmidt Mária... "Kijelentette, hogy Nyugaton a nukleáris – hagyományos – családmodell válságba jutott" Ha így is van... katolikus és egyéb keresztény egyház jóváhagyásával. És van hozzá tömegbázisuk. Kettő generáció 70 m2-en? A Ráhelka sem marad meg nukleárisnak... "Orbán Viktor legidősebb lánya és családja elköltözött Magyarországról és a spanyolországi Marbellán telepedett le – írja a Blikk. A lap szerint Orbán Ráhel és Tiborcz István a három gyerekkel együtt költözött el Spanyolországba, és a legidősebb lányukat már beiratták egy ottani nemzetközi magániskolába. " https://bit.ly/3zwXYfy Valamiért szükség van a kétkeresős családmodellre... vagy éppenséggel határozott tervek vannak a szülők nélkül. Ez pedig nem tűri el Istent sem. Már Isten is facebookozik... ha van egy kis szabadideje a teremtés és a kívánságteljesítés után. És a legszemléletesebb hagyományos családmodell elhagyó maga Jézus Krisztus volt... csoda, hogy példa lett az élete? Ez a nyugatozás olyan, mintha Mari néni azt bizonygatná, hogy Mo. nem nyugathoz tartozó lenne. Vagy inkább vágyakozása, hogy szovjet illetve kínai tagállamok legyünk?
KannibálTatárÚr
2021. szeptember 24. 01:15
A ma embere hitetlen. A vallás bevezetése több évszázados, kemény munka. Erre ma már nincs lehetőség. El kell fogadnunk, hogy a keresztény hódítók, mikor lemondtak a hitről, a hódításról is lemondtak. A terjeszkedésre ma lényegében csak a mohamedánok képesek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik