Novák Katalin: Van esély a demográfiai trendek megfordítására!

2021. szeptember 23. 9:58
Novák Katalin köszöntőjével és a történelmi egyházak vezetőinek áldásával kezdetét vette a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs. A Mandiner a nap folyamán a helyszínről tudósít.

„Magyar nyelvünkben a kultúránkon keresztül mélyen benne gyökerezik a család tisztelete és szeretete” – mondta a Budapesti Demográfiai Csúcs megnyitójának keretében Novák Katalin. A miniszter a testvér, feleség, szülő szavak példáin keresztül támasztotta alá mindezt, majd hozzátette: a gyermeket váróra gyakran mondjuk, hogy áldott állapotban van, a csángók pedig ilyenkor azt mondják; jövője van.  

„Abban a kivételezett helyzetben vagyunk, hogy 2010 óta a magyar családokért dolgozhatunk és így a negyven éve tartó demográfiai lejtmenetet megpróbálhatjuk megfordítani” – mondta Novák Katalin, hozzátéve, az előrejelzések pesszimisták, de nem determinálnak bennünket, van esély a trendek megfordítására. 

A miniszteri köszöntőt megelőzően a történelmi egyházak vezetői fejezték ki jókívánságaikat és mondtak áldást a rendezvény résztvevőire. A katolikus, a református, az evangélikus és a zsidó közösség képviselői egyaránt a család, a családi élet és a közösségi lét fontosságát hangsúlyozták. Kiemelték: az ember teremtettségénél fogva arra hivatott, hogy óvja a teremtés rendjét és továbbajándékozza az életet.

Marton Zsolt püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családbizottságának vezetője beszédében kitért arra, hogy az evangélium (jelentése: örömhír - a szerk.) a legnagyobb jó, amelyből élet fakad. Hangsúlyozta az bibliai tanítás jelentőségét. 

Balog Zoltán, a református egyház zsinatának elnök-püspöke köszöntőjében arra mutatott rá, segíteni, támogatni kell a második és harmadik gyermekek megszületését, majd azt, hogy a családokból közösségek; egyház és nemzet épülhessen. A közösségek megtartó erejére utalva adta áldását a tanácskozás résztvevőire. 

Köves Slomó rabbi úgy fogalmazott: akkor érdemes élnünk, ha van miért továbbajándékoznunk az életet, van mit továbbhagyományoznunk az utánunk következő nemzedékeknek. 

Fotó: Mátrai Dávid

Összesen 100 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amíg ezek kilopják a szemünket is, addig nincs esély.
Semmire sincs esély.

Mi az, hogy "érdemes" a gyermekvállalás nem érdemesség kérdése.

Ferenc pápáról szóló filmben hangzik el egy mondat, annak az újságírónőnek tanácsul, aki nyiltan nem mondja el, hogy mitől szomorú, mitől tanácstalan, de a pápa kitalálja. Azt mondta a nőnek, hogy:

"Akkor kérdezd meg magadtól, hogy aki azt kéri tőled, amit kér, szeret-e igazán?"

A következő jelenet, hogy a nő közli a szeretőjével aki csak használni akarta, hogy nem vetette el a gyereküket. A férfi dühös és otthagyja.
A lényeg, hogy a gyermek életben maradt.

Kommunista Kína annyira kapitalista lett, hogy egyenesen elvitték az egynél több gyereket vállalókat. Ott aztán mennyire nem érte meg?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés