Brüsszel azt akarja, hogy ne járjon töltő az elektronikai eszközök mellé

2021. szeptember 23. 14:54
Szerintük a fogyasztók érdekében állna ez a lépés.

A fogyasztók érdekében és az elektromos hulladék felszámolása céljából az Európai Bizottság az elektronikus eszközök egységes töltésével kapcsolatos jogszabályt terjesztett elő csütörtökön.

 A javaslat a töltők csatlakozóinak és a gyorstöltő technológiának az egységesítését célozza. A tervek szerint az okostelefonok, táblagépek, fényképezőgépek, fejhallgatók, hordozható hangszórók és kézi videojáték-konzolok szabványos portja az USB-C lesz

Ezen túlmenően az Európai Bizottság azt szorgalmazza, hogy

a töltőket és az elektronikus eszközöket külön-külön értékesítsék.

„Mindez kényelmesebb lenne a fogyasztók számára, továbbá csökkentené a töltők – gyártásból és ártalmatlanításból adódó – környezeti lábnyomát, ezáltal támogatná a zöld és digitális átállást” – olvasható a brüsszeli testület sajtóközleményében.

A döntés hatása

A döntés az Apple informatikai vállalatot érzékenyen fogja érinteni, hiszen a legnagyobb gyártók között szinte ők az egyetlenek, akik ragaszkodnak a saját szabványukhoz, és már korábban is ellenezték az EU egységesítésre irányuló terveit. Az amerikai óriáscég szerint az egységes töltőre vonatkozó javaslat megállítja az innovációt és még több környezetszennyezést okoz.

A javaslatot az Európai Parlamentnek és az uniós tagállamok szakminisztereit tömörítő Tanácsnak rendes jogalkotási eljárás, azaz együttdöntés útján kell elfogadnia. Az elfogadásától számított 24 hónapos átmeneti időszak elegendő időt fog biztosítani az ágazatnak arra, hogy felkészüljön az új előírások alkalmazására.

2020-ban mintegy 420 millió mobiltelefont és egyéb hordozható elektronikus eszközt értékesítettek az EU-ban. A fogyasztók évente 2,4 milliárd eurót költenek külön értékesített töltők beszerzésére, a fel nem használt töltők évente akár 11 000 tonna elektromos hulladékot is jelenthetnek.

(MTI)

Nyitókép: pixabay

Összesen 130 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

anyatok picsajat all a fogyaszto erdekeben hogy kulon kelljen megvegye a toltot is...

"
A döntés az Apple informatikai vállalatot érzékenyen fogja érinteni, hiszen a legnagyobb gyártók között szinte ők az egyetlenek, akik ragaszkodnak a saját szabványukhoz, és már korábban is ellenezték az EU egységesítésre irányuló terveit. Az amerikai óriáscég szerint az egységes töltőre vonatkozó javaslat megállítja az innovációt és még több környezetszennyezést okoz.
"

EU-ék két dolgot szorgalmaznak:

1. Ne legyen a mobiltelefonok mellé töltő csomagolva.

Az Apple ezt már tavaly ősszel, az iPhone 12 bevezetésénél meglépte, szintén környezetvédelmi okokra hivatkozva. Az iPhone 12 és iPhone 13-hoz nem jár töltő, csak kábel. Szóval ez nem érinti őket.

2. Az egységes USB Type-C töltőcsatlakozó.

Idén ősszel frissült többek közt az iPad mini is, erre már USB-C csatlakozót tettek. Az új iPhone-non továbbra is lightning csatlakozó van.

Véleményem szerint az iPhone széria évek óta készen áll az USB-C átállásra. Mivel azonban a lightning-ot 2013-ban vezették be, kivárnak az újabb csatlakozóváltással, amíg lehet. Lehet, hogy a jövő ősszel megjelenő modell, ami minden bizonnyal iPhone 14 lesz, már USB-C csatlakozóval hozzák forgalomba, de az is lehet, hogy még tovább kivárnak.

Az összes Macbookon évek óta Type-C csatlakozó található, az iPad Pro-n is, és most már az iPad Minin is, szóval kötve hiszem, hogy bármiféle műszaki oka lenne annak, hogy az iPhoneoknál egyelőre nem váltottak.

Szóval, szerintem olyan érzékenyen nem fogja őket érinteni, ha az EU kötelezővé teszi ezeket a javaslatokat.

Pont ilyenekre való az EU, és nem az LMBTQ jogok szabványosítására.

Van benne logika. Szabványosítani kellene a töltőket ( pl. mikro usb/ 5V). Nekem egy rakás töltőm van, úgy hogy a telefon vagy CD lejátszó már rég tönkrement, csak működő szerklit nincs szivem kidobni. A haverok gyakran tőlem kérnek...) Valamit hallottam, hogy Kína már tett bizonyos lépéseket.

Veszel egy telefont, aztán külön egy töltőt. Aztán veszel még négy
telefont, szépen sorban és nem veszel hozzájuk töltő. Persze azt az
egyet töltőt is csak akkor kell megvenned, ha a jelenlegi telefonodhoz
nincs már egy USB_C-d.


Szerintem amikre gondolsz, azok a profi fotósoknak árult high-end kamerák, amikhez kólönféle objektíveket lehet venni. A profiknak van egy rakás objektívjük, amit csereberélnek. Az "átlagembereknek" árult kamerákban (a döntő többség) viszont nem cserélhető az objektív, ergo a kamera eladhatatlan nélküle. A töltő egy másik történet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés