Kiállítás nyílt Scruton életéről

2021. szeptember 22. 13:17

A tárlat idézeteken keresztül vezet végig az életúton, mely az élet szeretetéről, a hazája tiszteletéről, a teremtett környezet megóvásáról és a természetben való alázatos létezésről szólt.

2021. szeptember 22. 13:17
null

„Az igazi oka annak, hogy az emberek konzervatívok, hogy ragaszkodnak azokhoz a dolgokhoz, amiket szeretnek, és meg akarják ezeket óvni a támadásoktól és a hanyatlástól. Ragaszkodnak családjukhoz, barátaikhoz, vallásukhoz és közvetlen környezetükhöz.”
Roger Scruton 

Október 9-ig látogatható az a pop-up kiállítás, ami Roger Scruton életének szegmenseit hivatott bemutatni a róla elnevezett közösségi térben az V. kerületi Zoltán utcában.

A 2020-ban elhunyt filozófus, író, esztéta élete során csaknem 50 könyvet írt, több egyetemen tanított, saját gazdaságot tartott fenn úgy, hogy ezek a területek egyszerre és egyenlő súlyban jelen lehettek hétköznapjaiban.

A tárlat idézeteken keresztül vezet végig az életúton, mely az élet szeretetéről, a hazája tiszteletéről, a teremtett környezet megóvásáról és a természetben való alázatos létezésről szólt. A különböző területeket Scruton tárgyai illusztrálják, melyeket özvegye, Sophie Scruton adományozott a közösségi térnek. A személyes tárgyak generálta kiállítások esetében keskeny a mezsgye, melyen a szerkesztő még nem a Picasso kalandjai című filmből ismert jelenethez hasonlóan, az alvó művész ágya mellé citálja a turistákat, hanem az intimitást a tisztelet eszközévé tudja alakítani. A tárgyak és idézetek közti kapcsolatot a tematikusan elrendezett Scruton könyvek adják, amikbe bele is lapozhatunk és akár ott is felejthetjük magunkat egy délutánra a kényelmes enteriőrben.

Egy igazi rejtett kaland ez a tabló, pont annyira informatív, mint amennyire felkelti az érdeklődést a hiányzó mozaikokra való rákeresésre.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető hétfőtől péntekig, nyitvatartási időben a Scruton Közösségi Tér rendezvénytermében október 9-ig.

Helyszín: 1054, Budapest, Zoltán utca 10.
www.scruton.hu

Fotó: Földházi Árpád

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
McFoker
2021. szeptember 22. 13:55
Scrutton konzervatív volt, de mérföldekre állt a Fidesztől. Nem hiszem, hogy az uram-bátyám rendszer, a kuponokkal és krumplival vett szavazatok, az észak-koreai pártállami propagandát megszégyenítő kommunikációval egyetértett volna. Ezért is felfoghatatlan a Fidesz rajongása egy ilyen gondolkodó felé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik