„Teljes gőzzel” halad az észak-koreai nukleáris program megvalósítása

2021. szeptember 20. 21:17

A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója tudatta a kellemetlen hírt az észak-koreai nukleáris program állapotáról.

2021. szeptember 20. 21:17
null
„Teljes gőzzel” halad az észak-koreai nukleáris program megvalósítása, benne az urándúsítás és a plutónium-szétválasztás is

 – mondta hétfőn Rafael Grossi, a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója a szervezet idei általános konferenciájának elején. „A Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban teljes gőzzel halad a nukleáris program megvalósítása” – jelentette ki Grossi az osztrák fővárosban tartott konferencián.

A plutóniumot atombombához, a dúsított uránt nukleáris robbanófejekhez lehet felhasználni.

Phenjan tevékenysége számos ENSZ-határozatot sért, az észak-koreai fegyverkísérletek a nemzetközi közösség éles bírálatát, illetve aggodalmát váltották ki korábban. A NAÜ augusztus végén kiadott éves jelentésében arra a megállapításra jutott, hogy Észak-Korea nagy valószínűséggel újraindította jongbjoni atomreaktorát, amelyben általános vélekedés szerint korábban plutóniumot állított elő atomfegyverei számára. A NAÜ szakértői 2009 óta nem juthatnak be az országba, ezért egyéb módon – főleg műholdak segítségével – figyelik Phenjan nukleáris tevékenységét.

A szervezet általános konferenciáján felszólalt Mohammad Eszlámi, az Iráni Atomenergia-ügynökség (AEOI) nemrég kinevezett vezetője is, aki közölte: Irán eltökélt aziránt, hogy tárgyaljon az iráni nukleáris programot szabályozó, 2015-ös hathatalmi megállapodásról. Eszlámi mindazonáltal nem szolgált részletekkel arra vonatkozóan, hogy Teherán mikor térhet vissza az egyeztetésekhez. Az AEOI vezetője szerint Irán olyan tárgyalásokra törekszik, amelyek eredményekre vezetnek, és célja, hogy „feloldják az Irán elleni igazságtalan szankciókat”. Az iráni atomalku „egyértelmű példája Irán jóindulatának,

ezzel szemben az Egyesült Államok a tisztelet teljes hiányáról tett bizonyságot”

 – jelentette ki Eszlámi első nemzetközi beszédében az AEOI vezetőjeként.

Grossi – aki a héten várhatóan megbeszélést folytat Eszlámival – szintén az eseményen közölte, hogy hamarosan ismét az iráni fővárosba utazik. „A cél a szükséges garanciák biztosítása annak érdekében, hogy megnyissuk az utat más fontos, szükséges diplomáciai lépések előtt, hogy kielégítő helyzetet érjünk el az iráni nukleáris programot illetően” – fogalmazott. „Fontos munka vár ránk Iránnal, mindazonáltal fontos dolgokat kell tisztáznunk” – tette hozzá. A NAÜ-főigazgató ezzel összefüggésben megemlítette: továbbra is vannak kétségeik azoknak az uránnyomoknak az eredetével kapcsolatban, amelyeket be nem jelentett iráni létesítményekben mutattak ki.

Bécsben április elején kezdődtek tárgyalások arról, hogy Irán és az Egyesült Államok is visszatérjen a 2015-ben kötött hathatalmi megállapodáshoz, amelynek értelmében Irán ígéretet tett arra, hogy korlátozza atomprogramját az ellene elrendelt nemzetközi szankciók fokozatos csökkentése, illetve feloldása fejében. Az atomalkut 2018-ban az akkori amerikai elnök, Donald Trump egyoldalúan felmondta, azzal vádolva Iránt, hogy nem tartotta magát a megállapodásban foglalt kötelezettségeihez, egyúttal visszaállította a megállapodás értelmében eltörölt szankciókat Irán ellen. Teherán válaszul korlátozta az atomalkuból fakadó egyes kötelezettségei teljesítését. Jóllehet az egyeztetéseken a felek nem értek el áttörést, a hónap során sikerült olyan megállapodást kötni, amely Grossi korábbi közlése szerint „időt biztosít a diplomáciának”.

(MTI)

Nyitókép: 2021. szeptember 16.
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2021. szeptember 16-án közreadott képen vasútról indítható rakétarendszert tesztelnek Észak- Korea egyik meg nem nevezett részén szeptember 15-én. A kísérlet során a rakéták 800 kilométert megtéve csapódtak a tengerbe Észak-Korea keleti partvidéke előtt.
MTI/AP/KCNA via KNS

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
moloy
2021. szeptember 22. 13:42
Nem értem a az irániakat. Miért eröltetik a SAJÁT fejlesztést atomenergia ügyben. Észak-Korea bizonyára partner lenne cserekereskedelemben... (Még közös ellenséget is találnának.)
Tibesz26
2021. szeptember 21. 12:49
ezek az észak koreai rakétások szeretnek állandoan rakétázni
Dr. Grünfeld Ráhel
2021. szeptember 20. 21:59
Jelenleg is holokauszt folyik ott, a kommunista földi pokol. Pusztuljon az egész ocsmány rezsimjük, főként a vezetőjükkel együtt, aki még az elődeinél is rothadtabb.
democRATS
2021. szeptember 20. 21:44
Az usa még esetleg ide is megpróbálhatna egy kis demokracit exportálni... :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik