Megszületett II. Erzsébet királynő negyedik dédunokája

2021. szeptember 20. 15:20

Leánygyermeknek adott életet Beatrix hercegnő, II. Erzsébet királynő 33 esztendős unokája. A Buckingham-palota hétfő délutáni bejelentése szerint a kislány szombat éjjel született a londoni Chelsea and Westminster kórházban.

2021. szeptember 20. 15:20
null

A brit királyi család londoni rezidenciájának tájékoztatása szerint a gyermek 6 font és 2 uncia, vagyis 2780 gramm súllyal jött a világra, az édesanya és az újszülött egyaránt jól van. Beatrix hercegnő első gyermeke a 95 esztendős II. Erzsébet királynő tizenkettedik dédunokája, egyben a második, aki az uralkodó néhai férje, az április 9-én, életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg halála után jött a világra.    

Beatrix hercegnőt – András yorki herceg, a brit uralkodó harmadik gyermeke és volt felesége, Sarah Ferguson elsőszülött leányát – 2019 szeptemberében jegyezte el Edoardo Mapelli Mozzi 39 éves olasz ingatlanmágnás, akinek egy korábbi kapcsolatából már van egy kisfia. Az esküvőt eredetileg tavaly májusra tervezték, de a koronavírus-járvány miatt új időpont nyilvános kijelölése nélkül elhalasztották.    

Beatrix és Mozzi végül tavaly július 17-én házasodott össze a London nyugati határában fekvő windsori királyi rezidencián, szűk családi körben és szinte titokban, hiszen a ceremóniát az udvar előre nem jelentette be.    

Fülöp herceg még jelen volt Beatrix tavaly nyári esküvőjén, de ez volt az utolsó olyan nagy jelentőségű esemény a királyi családban, amelyen rész tudott venni.        

Beatrix hercegnő jelenleg a tizedik, újszülött kislánya a tizenegyedik a brit trónutódlási sorban. Hercegnőként és az uralkodó unokájaként Beatrix is jogosult a „királyi fenség” megszólításra, de a királyi család hivatalos mindennapi tevékenységében nem vesz részt, polgári állása van: Beatrice York néven az Afiniti nevű, New York-i székhelyű szoftvertechnológiai vállalat alelnöki tisztségét tölti be.    

Beatrix húga, Eugénia hercegnő 2018 októberében ment férjhez a szintén polgári származású 33 éves Jack Brooksbankhez. Első gyermekük, August Philip Hawke Brooksbank február 9-én született.    

Másfél hónappal később Zara Tindall, II. Erzsébet királynő legidősebb leányunokája – az uralkodó egyetlen leányának, Anna hercegnőnek a lánya – egészséges fiúgyermeknek adott életet. Júniusban Harry hercegnek – Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fiának – és Meghan hercegnőnek leánya született. A kislány, aki a Lilibet Diana Mountbatten-Windsor nevet kapta, az Amerikában élő házaspár második gyermeke. A brit uralkodó így négy új dédunokának örvendhet az idén.

(MTI)

 

Borítókép: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
u.cserkész
2021. szeptember 21. 17:13
Ki a francot érdekel???
Madasa Hatter
2021. szeptember 21. 08:23
Valaki szóljon már a cikk szerzőjének hogy a Holland királyi család van a képen...
Andilla
2021. szeptember 20. 23:47
Ez igen! Ne bántsuk szegény cikkírót, nem csoda, ha belezavarodott: a kb. 20 sorban szerepel vagy 20 személy, és vagy három tucat szám. Fene tudja követni, hogy ki kinek a kicsodája, ráadásul hányadik...
Gáspár
2021. szeptember 20. 21:37
A kazár Abák vérvonala folytatódik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik