Lekapcsolta a maffia hekkereit az Interpol

2021. szeptember 20. 14:41

A spanyol és az olasz rendőrség az Europol támogatásával felszámolt egy több mint 100 tagú, a maffiához kötődő kiberbűnözői csoportot, amelynek tagjait az interneten elkövetett csalással, pénzmosással, kábítószer-kereskedelemmel és más vagyon elleni bűncselekményekkel vádolnak – közölte az uniós tagállamok közötti bűnüldözői együttműködést irányító hatóság hétfőn.

2021. szeptember 20. 14:41
null

A gyanúsítottak több száz áldozattól pénzt csaltak ki adathalászat, telefonkártyacserés trükkök és hamis üzleti e-mailek révén, majd a nyereséget illegális fedőcégek széles hálózatán keresztül tisztára mosták. Csak tavaly mintegy 10 millió euró haszonra tettek szert.    

A házkutatások során számos elektronikus eszközt, több mint 200 hitelkártyát, telefonkártyákat, értékesítési terminálokat és marihuánatermesztéshez szükséges felszereléseket foglaltak le.    

Az Europol szerint a tenerifei székhelyű bűnszövetkezet jól szervezett, különböző területekre szakosodott, piramisszerű szerkezetben működött. A banda tagjai között voltak számítógépes, illetve kriptovaluta-szakértők is.

A tagok többsége olasz állampolgár, közülük néhányan maffiaszervezetekkel állnak kapcsolatban. 

Az Europol a nyomozási művelet során két elemzőt és egy igazságügyi szakértőt küldött a spanyolországi Tenerifére, egy elemzőt pedig Olaszországba. Ezenkívül az Europol finanszírozta három olasz nyomozó kiküldését Spanyolországba, hogy támogassák a spanyol hatóságokat az akció során. A hágai székhelyű szervezet számítástechnikai bűnözési munkacsoportja is támogatta a műveletet.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Marta Pérez

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2021. szeptember 21. 14:48
De csak úgy példaképpen, egyet-kettőt el is kéne égetni közülük.
mokány
2021. szeptember 21. 05:25
Nevetségesen kicsi számok .
Lombi
2021. szeptember 20. 20:26
Na végre. Megnyugodhat az ellenzék.
Párhuzamos különvélemény
2021. szeptember 20. 17:35
Ja, ezért állt le az Előváladékolási Bohózat?? :-))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik