Jakab Péter, a „bűnbánó neonáci” – így ír a francia balliberális lap a Jobbik elnökéről

2021. szeptember 20. 9:23
A Le Monde cikkében hangsúlyozza: a Jobbik elnöke még mindig nem hajlandó kommentálni a korábbi romaellenes megjegyzéseit.

A LeMonde pénteki cikkében azt írja: Jakab Péter, a „bűnbánó neonáci” akar Orbánnal versenyezni Magyarországon. A lap kiemeli, hogy Jakab a 2010-es évek elején még a neonáci hagyományokkal rendelkező Jobbik egyik helyi vezetője volt Miskolcon,

most azonban 41 évesen egy egészen új arcát szerette volna megmutatni a városi kampányrendezvényen.

A zsidók és cigányok már eltűntek Jakab látóköréből

Amíg tíz évvel ezelőtt a miskolci városi képviselő-testület tagjaként és a Jobbik helyi szervezetének alelnökeként tartott uszító beszédeket, illetve szervezett felvonulásokat a helyi roma kisebbség ellen, mára a korrupció, a bérek és az emigráció kerültek a pártelnök beszédének fókuszába.

A lap szerint a zsidók és cigányok eltűntek a Jobbik látóköréből, helyükre a miniszterelnök, Orbán Viktor került.

A Le Monde idézi a pártelnököt, miszerint a magyar miniszterelnök egy olyan ember, aki „már nem meri elhagyni a kastélyát, és akinek családja az adófizetők pénzén gazdagodott meg”.

Jakab saját pálfordulását azzal magyarázza, hogy most a legfontosabb cél Orbán Viktor leváltása, ezért is jelölte magát az ellenzék előválasztásán. A szélsőségesekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy vagy kizárták őket, vagy önmaguk hagyták el a pártot, így szeretnék megkerülni a szerintük szélsőjobboldalra csúszott Fideszt.

Nem kér bocsánatot

„A Jobbik korábban tűrte az antiszemita hangokat, de én nem tűröm őket” – idézte a pártelnököt a lap. Kiemelték ugyanakkor, hogy Jakab párttársa nem hajlandó bocsánatot kérni azért, amiért 2012-ben a zsidók összeírását kezdeményezte. Emellett megjegyezték, hogy 

ugyanígy nem kommentálta a korábbi romaellenes megjegyzéseit sem,

amelyek jó része még mindig elérhető a világhálón. A Le Monde szerint Jakab a 2010-es évek elején minden igyekezetével azon volt, hogy pokollá tegye a miskolci romák életét, például keményen támadta a szociális segélyt.

 „Sosem beszéltem a cigányokról név szerint. Én is tanár voltam egy roma iskolában” – védekezett Jakab, ami azonban nem magyaráz meg minden ellentmondást. A lap emlékeztet arra, hogy a Jobbik elnökének nagyanyja zsidó volt, dédapja pedig Auschwitzban halt meg, amit sokáig titkolt a párton belül.

2018, a nagy változás

A nagy változásra 2018-ban került sor, miután a három egymást követő vereség után döntött az ellenzék a teljes összefogásról. A művelet következtében sikerült visszaszerezniük több nagyvárost, köztük Budapestet is. A lap idézi a baloldali Policy Solutions-től Győri Gábort, aki ezzel kapcsolatban elmondta: a Jobbik nélkül lehetetlen az ellenzék győzelme. „A Jobbik beszédében bekövetkezett változás valós és komoly” – hangsúlyozta Győri.

Bár e tekintetben nincsenek megbízható közvélemény-kutatások, de Karácsony Gergely és Dobrev Klára mellett Jakab tagja a három legnépszerűbb jelöltnek az ellenzéki előválasztáson.

A lap szerint a politikus főként vidékeken népszerű, amíg ellenfelei inkább a fővárosban erősek.

Jakab győzelme esetén a korrupció elleni küzdelmet vagy a béremelést állítaná kormányzásának középpontjába. A cikk megjegyezte, hogy Jakab a nyáron megszavazta az LMBT-ellenes törvényt, de ígéretet tett a szerintük „homofób” szövegrész módosítására.

Gyanús személyek a rendezvényen

A Le Monde azt írja: Jakab miskolci rendezvényén ugyanakkor megjelentek olyan személyek is, akik cigányokra és zsidókra tettek negatív megjegyzéseket, valamint feltűnt egy náci jelképekkel tetovált, kopasz támogató is.

„Nem változott meg a Jobbik?” – tette fel a kérdést utóbbinak a lap. „Nem tudok róla” – válaszolta, majd nevetve távozott. 

Nyitókép: MTI

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Drazsé 2021. szeptember 20. 10:31
53
A gázolaj ára hét forinttal emelkedik, ezzel ez az üzemanyag is történelmi árszintre ugrik."

Igen, mert a kőolaj ára feleannyi, mint amikor régen 440 forint is volt a gázolaj literje!

Mértékadó lap a Le Monde?
Egy ócska soros-üzemi propaganda lap.
De legalább sorra lepleződnek le a Gyurcsány támogatói - itthon és külföldön.
Egészségükre, ha nekik megéri Gyurcsányékért kompromittálódni!
Biztos, a jó szívük miatt van...

Összefogás van, igen. Ahogyan annak idején Rákosiék befogadták a kisnyilasokat, tudva, hogy őket lehet a legjobban kézben tartani. Ez áll most Jakabra, akit, miután megtette kötelességét, lapátra fognak tenni. Csak átmeneti engedély van rá, hogy használhassák.

A náci és kommunista indulatok azokra értendők, akik náci és kommunista módon, diktatórikusan, a múltat átírva, szavakat, gondolatokat üldözve kényszerítenék rá egész országokra, kormányokra a szélsőséges, neoliberális eszméket. Aki megélte azokat az időket, azoknak van összehasonlítási alapjuk.

Bűnbánó.
Mintha a Jobbik nevű maffiából mászott volna elő a Jacobs.
És tényleg. Egyenesen az Apró-klánba vitte az útja.
A maffia az maffia.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés