Komoly adatvédelmi aggályokat vet fel az előválasztási káosz

2021. szeptember 19. 15:20
Ifj. Lomnici Zoltán szerint a rendszerváltást követő legnagyobb adatvédelmi kockázatnak tehetik ki a választók különleges személyes adatait.

„A biztonság sérülésével az előválasztási rendszer összeomlása érinthetett személyes adatokat is”nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Péterfalvi Attila az előválasztási rendszer összeomlása kapcsán. Mint ismert, szombaton kezdetét vette az előválasztás első fordulója, ám a voksolás hamar káoszba fulladt, hiszen az előválasztás honlapja az indulást követően folyamatosan hibaüzeneteket írt ki. A balliberális fiaskóról ifj. Lomnici Zoltán elmondta, hogy a rendszerváltást követő legnagyobb adatvédelmi kockázatnak tehetik ki a választók különleges személyes adatait.

Nagy valószínűséggel adatvédelmi incidensről van szó, mert az adatbiztonság sérült 

– közölte Péterfalvi Attila az előválasztási rendszer összeomlása kapcsán. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke elmondta: „ha az előválasztási rendszer összeomlása egy olyan incidensnek minősül, amely érint személyes adatokat is, akkor azt be kell jelenteni az adatvédelmi hatósághoz, és azonnal el kell kezdeni a hiba kijavítását”

Erre 72 órája van az érintetteknek, az még nem telt le, ezért várjuk a bejelentéseket 

– tette hozzá. 

Mint kiderült, embereket és technikai eszközöket toboroznak az előválasztás lebonyolításához. Arról, hogy ez mennyire összeegyeztethető az általános adatvédelmi rendelettel (GDPR), a szakértő kiemelte: „elvben nem zárható ki az otthoni, saját eszközről történő munkavégzés sem, de ezeket a részleteket a szerződésben kell rögzíteni”. Péterfalvi szerint a kérdés az, hogy így milyen feladatkört tud ellátni az adott munkavállaló: „Aki ilyen, otthoni eszközzel vesz részt a munkában, az nagy valószínűséggel adatfeldolgozónak fog minősülni. Akkor az adatkezelőnek az adatfeldolgozóval egy szerződést kell kötnie. Önmagában hogy hol van a szerver, vagy milyen feldolgozási pontok vannak, az nem GDPR-ellenes, de látni kell a szerződéseket. Erre az esetre is igaz, hogy az ördög a részletekben rejlik.”

„Minden jel szerint, miután

a baloldal képtelen biztosítani az általa előválasztásnak nevezett bohóckodáshoz a megfelelő informatikai feltételeket

– a politikai ellenfeleire mutogatva –, laikus elemek bevonásával igyekszik menteni a menthetetlent. Ezzel, ha nem járnak el a lehető legszigorúbban, azt érhetik el, hogy a rendszerváltást követő legnagyobb adatvédelmi kockázatnak tehetik ki a választók különleges személyes adatait” – fogalmazott a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán.

A Századvég munkatársa hangsúlyozta: az adatkezelést oly formában kell végezni, hogy megfelelő technikai vagy szervezési intézkedések biztosítsák a személyes adatok megfelelő biztonságát.

Fotó: Előválasztás 2021 weboldala

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az előváladék bizottság foglalkozott-e ezzel az aprócska kis szabállyal vagy úgy gondolták, hogy nem érdekes, mert úgyis begyűjtik Péterfalvit is.........

"az érzékeny személyes adatok biztonságának semmibevétele nem bug, hanem feature ebben a rendszerben."

Egyértelműen adatgyűjtésre használják. Jövő tavasszal használni is fogják, amikor majd mozgósítani fognak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés