Felavatták Hollandia első holokauszt-emlékművét

2021. szeptember 19. 20:20

Mark Rutte szerint tudatában kell lennünk annak, hogy az antiszemitizmus még napjainkban is létezik.

2021. szeptember 19. 20:20
null

Vilmos Sándor holland király vasárnap felavatta Hollandia első nemzeti holokauszt emlékművét, amelyen a koncentrációs táborokban meggyilkolt több mint 102 ezer áldozat neve szerepel.

Az emlékművet Daniel Libeskind lengyel zsidó építész tervezte a holland Auschwitz-bizottság felkérésére, falainak formája négy héber betűt ábrázol, amelyek összeolvasva az emlékül szót adják. Minden egyes kövén egy-egy olyan zsidó, roma, szinti áldozat neve olvasható, akiket Hollandiából deportáltak náci koncentrációs táborokba a második világháború idején.    

Azt az érzést adja, hogy ők valójában léteztek

– mondta Hetty de Roode, akinek szülei és két testvére halt meg a táborokban. Őt egy család bújtatta Hollandia északi részén, ezért maradthatott életben.    

„Hazánk történetének ez egy sötét lapja. Arra kényszerít  bennünket, hogy megkérdezzük, lehetett volna-e többet tenni azért, hogy megakadályozzuk, és hogy tudatában legyünk annak, hogy az antiszemitizmus még napjainkban is létezik” – hangoztatta Mark Rutte kormányfő.

(MTI)

Fotó: OLAF KRAAK / ANP / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2021. szeptember 21. 11:15
Most, 2021.-ben?
BalázsSzabolcs
2021. szeptember 20. 19:28
A szobor állítás csak képmutató jóemberkedés! Nem érdekelte a zsidók sorsa a hollandokat sem akkor sem most! Ha érdekelné oket a zsidóság sorsa akkor nem importálnák a muszlimokat!
Csubszi
2021. szeptember 20. 18:39
Térdelj Rút e!
01234567890
2021. szeptember 20. 13:09
Megint itt a két nemzetiszocialist @MayorAnna és @annamanna!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik