A Biden-adminisztráció nem mélyrepülésben, hanem egyenesen válságban van

2021. szeptember 18. 11:16

Sümeghi Lóránt
Kontra
Kemény hónapok várnak mind Bidenre, mind pedig a Demokrata Pártra.

„Azután, hogy tavaly novemberben igencsak véleményes körülmények között elnökké választották Joe Bident, a fősodratú médiában tapasztalható demokrata dominancia miatt kevesen gondolták volna, hogy kicsivel több mint félévvel az elnök beiktatása után az újonnan megalakult adminisztráció válsághelyzetbe kerül. Pedig a számok egyértelműen ezt mutatják.

A legfrissebb felmérések szerint a demokrata elnök népszerűségi indexe három hónap leforgása alatt kis híján kétszámjegyű zuhanást mutat.

Amíg május végén az amerikaik 54,7 százaléka rokonszenvezett az elnökkel és politikájával, addig szeptember első hetére ez a szám 45 százalékra csökkent. Ezzel párhuzamosan az elutasítottsága is hasonló mértékben növekedett: a május végi 39,6-ról 49,2 százalékra nőtt a személyével elégedetlenek száma.

Kétségtelen, hogy mutatói sok jóval nem kecsegtetnek, de az adatokat közelebbről megvizsgálva még pontosabb képet kaphatunk arról, hogy Biden mögül épp azok a szavazók kezdenek kihátrálni, akik stratégiailag a legfontosabbnak tekinthetők: a bizonytalanok.

Egy augusztusban elvégzett, reprezentatív közvélemény-kutatás számadatai szerint ugyanis az elnök támogatottsága elsősorban azok körében zuhant szignifikáns mértékben (10 százalékkal), akik magukat pártnélkülieknek vallják (azaz minden elnökválasztási kampányt egyedi módon mérlegelnek, majd párthovatartozástól függetlenül voksolnak).

Az Egyesült Államokban ez a szavazói szegmens jelentős befolyást képviselhet abban az esetben, ha bizonyos, az össztársadalmat érintő kérdésekben úgy érzik, a jelenlegi elnök átlépett egy határvonalat.

Szemügyre véve az amerikaiak Afganisztánból történő csúfos kimenetelű csapatkivonását, majd az azt követően kibontakozó diplomáciai, politikai, valamint humanitárius katasztrófahelyzetet, belátható, hogy mindez képes az ún. független szavazókat egyirányba voksoló tömeggé összekovácsolni.”

Nyitókép: Brendan Smialowski / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tény, hogy vannak időpontok:
" Magyar idő szerint 2021. augusztus 6-án, péntek hajnalban Orbán Viktor interjút adott a Fox News ismert műsorvezetőjének, Tucker Carlsonnak, ..."
---"Egy augusztusban elvégzett, reprezentatív közvélemény-kutatás számadatai szerint ugyanis az elnök támogatottsága elsősorban azok körében zuhant szignifikáns mértékben"

Nyilvánvaló, hogy a felmérés az Orbán-Carlson interjú után készült, ami nagyot szólt

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés