Franciaország visszahívta washingtoni és canberrai nagykövetét a tengeralattjáró-ügy miatt

2021. szeptember 18. 7:08
Az ország példa nélkül álló diplomáciai válságba került pénteken az Egyesült Államokkal és Ausztráliával.

Az Egyesült Államok, Ausztrália és Nagy-Britannia új biztonsági partnerségi szerződést kötött AUKUS néven, és ezzel összefüggésben Ausztrália úgy döntött, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol az Egyesült Államoktól, egyúttal felmondja a Franciaországgal kötött, dízel- és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról szóló szerződését. Emiatt Franciaország egy 56 milliárd dolláros szerződéstől esett el.
    Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter és Florence Parly, a védelmi tárca vezetője is a francia kormány csalódottságának adott hangot csütörtökön, közleményükben azt írták: a következetesség hiányáról tesz tanúbizonyságot, hogy kizárnak egy európai szövetségest a partnerségből egy olyan időszakban, amikor példátlan kihívások merültek fel az indiai- és csendes-óceáni térségben.

Majd pénteken Le Drian visszahívta országa nagyköveteit. Közölte, hogy a lépésre a helyzet komolysága késztette Emmanuel Macron francia elnököt.

A washingtoni Fehér Ház szóvivője erre azt mondta: sajnálják a francia lépést, és megpróbálják kiengesztelni Párizst. Canberra egyelőre nem reagált a francia nagykövet visszahívására.

Egy meg nem nevezett franciaországi diplomáciai forrás azt mondta a Reuters hírügynökségnek: az ügyben Párizs hivatalosan nem említi Nagy-Britanniát, de úgy gondolja, hogy opportunista módon csatlakozott a szerződéshez. „Londoni nagykövetünket nem kell visszahívnunk ahhoz, hogy levonjuk következtetéseinket” – mondta az illető.

(MTI)

Nyitóképen: Daniel Pier / NurPhoto / AFP

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Franciaország a színház országa, ez is csak egy színházi alakítás.
Jönnek a választások, a Rothschild-közeli, feketékkel fényképeszkedő Macron fiúnak fel kell mutatni a kemény hazafias államférfi képét.
Holott, az, hogy nem kapták meg a rendelést, nyilvánvalóan az ő hibájuk.

Főleg a francia betegségekben.

Javaslom elolvasni és akkor sok minden érthetővé válik.

Nem értik az ausztrálok, min lepődtek meg a franciák
https://www.vg.hu/nemzetkozi-g..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés