Őszöd korszakhatár volt

2021. szeptember 17. 15:24

Rajcsányi Gellért
Mandiner
És 15 hosszú, sűrű év után – írd és mondd – ismét Gyurcsány Ferenc a magyar ellenzék vezető politikusa.

Akkoriban is lehetett érezni, de a mából visszagondolva még inkább kirajzolódik az őszödi beszéd és annak folyományainak korszakhatár jellege. 

E sorok írója kellemes őszi vasárnap délután utazott vissza vidékről Budapestre: talán még pont vonatozás előtt olvastam az első híreket –

mindent tudó okostelók még nem voltak akkoriban, annyival közelebb voltunk még a normális élethez

–, aztán este a tévében, később pedig az utcákon szembesültem a fejleményekkel. 

Nagyjából akkoriban dőlt el bennem végleg, hogy újságíró leszek, ez érdekel, ezt szeretném csinálni. Akkor már egy ideje bedolgoztam a Heti Válaszba, és vagy másfél éve írtam és szerkesztettem én is az UFit, aminek 2006 októberi, '56-os emlékszáma – a valaha volt legjobb UFi szerintem – ezekben a puskaporos, feszült napokban készült. 1956 emléke és az akkor bemutatott Szabadság, szerelem film jelenetei összemosódtak a fejünkben az épp hatalmon lévő gyurcsányi baloldal arcátlan húzásaival.

Én még emlékszem, amikor a beszéd előtti hónapokban és években az ügyeletes politikai megfejtők a stabilizálódott kétpártrendszerről (esetleg a 2+2 párt rendszeréről) beszéltek, mondván, ebben is utolérjük Európát.

Aztán jött Gyurcsány Ferenc, a nagy diszruptor: előbb nagy nekifutásból megnyerte a baloldalnak a 2006-os választást, hogy aztán rögtön magával rántsa a mélybe – egy tizenöt éve tartó gödörbe.

Emlékszem a konkrét émelygésre, amit a beszéd hallatán éreztem, hogy nem, ezt nem fogja megúszni,

ebbe bele kell buknia egy politikusnak. Emlékszem a fokozódó felháborodásra, hogy ez nem történik meg. Emlékszem az arcpirító fejleményekre, amikor is hazánk első számú, független és mértékadó értelmiségijei elkezdték Gyurcsányt mosdatni.

És emlékszem arra, hogy mi jött aznap este, a rákövetkező napokban és hetekben, mi történt aztán október 23-án... A rendszerváltás utáni idők mélypontja volt az a néhány hét – ami után viszont még évek teltek el, miközben Gyurcsány a hatalomba kapaszkodott, fordított Dugovics Tituszként sajátjait rántva a politikai halálba, az országot politikailag, költségvetésileg, társadalmilag, minden értelemben válságba taszítva. És mindezzel két évvel megelőzte magát a világválságot, aminek hatásaiba aztán végül, mindennek az alján Gyurcsány megbukott.

Pocsék évek voltak.

A Mandiner tök első híre, amit az üres adminba 2009 májusában megírtam – tessék, itt olvasható ma is –, arról szólt, hogy kilencven százalékkal (!) csökkentek a lakáseladások Budapesten az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

De akkoriban történtek a romagyilkosságok is, amik egy teljesen szétesett ország tragikus mementói maradtak máig.

Az őszödi beszédből és Gyurcsány politikáiból következett a magyar baloldal korszaknyi hosszúságú szervezeti és intellektuális romba dőlése, aztán a Fidesz kétharmada, és még nagyon sok minden más – amitől olyan a mai magyar politika, amilyen.

És 15 hosszú, sűrű év után – írd és mondd – Gyurcsány Ferenc a magyar ellenzék vezető politikusa,

az ellenzéki pártszövetség legbefolyásosabb figurája, a legnagyobb ellenzéki párt vezére – és aki nem teljesen esélytelen arra, hogy így vagy úgy, de jövőre újra visszatérjen a hatalomba.

Ezzé lehet magyar hazátok.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Fidesz hatalomra jutását követően elkapták, elítélték és még most is a börtönben rohad.

Így kell ezt fiúk, különben szart se érne a mostani ígérgetésetek az ingyensörről meg az adócsökkentésről!

Aki figyelemmel kísérte a 2004-2006 kormányzati tevékenységet és az ország több régiójában megfordult tisztában volt azzal, hogy nagy problémák vannak, és amennyiben nem történik változás az ország a csőd felé fog közeledni.
,, Aztán jött Gyurcsány Ferenc, a nagy diszruptor: előbb nagy nekifutásból megnyerte a baloldalnak a 2006-os választást..,, - írja Rajcsányi Gellért.
Ennek az állításnak azonban van egy kis hibája. Ugyanis nem Gyurcsány nyerte meg a választást, hanem José Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke, mivel a választások előtt nem hozta nyilvánosságra a konvergencia beszámolót, tervet és így a választók nem értesülhettek arról, hogy milyen nehéz helyzetben van az ország. Ez csak a választás után történt meg, s ez váltotta ki az őszödi ,,összeröffenést,,, melynek során a ,,bátor,, Gyurcsány Ferenc pártársaira kente a saját tehetetlenségét. A szónoki tehetsége pedig nem több, mint egy ripacs színészi megnyilvánulás, amely előre betanult kommunikáció eszközeivel operál, manipulál. Ez azóta sem változott.

Rajcsányi Gellért a diszruptor szóval minősíti Gyurcsány Ferencet.

Mit is jelent ez a szó?
Aki nem tudná: Szó szerinti jelentésében bomlasztó, züllesztő, kártékony, azaz a kialakult normáktól eltérően, szabálytalanul viselkedő személy. A diszruptív viselkedési zavar például olyan romboló viselkedésű gyerekek diagnózisa, akik agresszívek, rongálnak, provokálnak másokat, csalnak, lopnak vagy egyéb alapvető szociális normákat megszegnek.
Forrás: lexiq.hu

Kérdezem: Azóta megváltozott e tekintetben Gyurcsány Ferenc?

,,hic Rhodus, hic salta,,

Gyurcsány Ferenc inkább ne mutassa meg, hogy mit tud. Elég volt belőle az öt év, Sőt!!! Sok is volt.

Nekünk ér, amit ér - semmit -, ellenben ti szavaztok rá.
Nagy különbség.

Nem 15 év, sokkal több. Az rémlik, hogy már 1989 környékén is vitázott OV-vel, akkor persze a KISZ részéről.

Ez egy kimondottan szép és jó cikk volt. Köszönet!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés