Jankovics Marcell előtt tiszteleg a filmszakma

2021. szeptember 24. 13:51
Korszakalkotó tehetség, aki képes csodákat varázsolni – mondta Csík János Jankovics Marcellről és kedvenc alkotásáról, a János vitézről. A filmet ma este a Szent István téren, a Bazilika előtt, óriásvásznon nézheti, aki kilátogat a Budapesti Klasszikus Film Maratonra.

Elismerésre méltó az az igyekezet és tehetség, amikor egy ember a nehéz helyzetekben is képes csodákat varázsolni – mondta Csík János, amikor Jankovics Marcellről, és egyik kedvenc alkotásáról, a János vitézről kérdeztük. A világhírű animációs rendező emlékére több alkotását is bemutatják a Budapesti Klasszikus Film Maratonon.
Jómagam is Jankovics Marcell tisztelői közé tartozom, sajnálom, hogy már nincs köztünk – mesélte a Mandinernek Csík János, a Kossuth-díjas Csík Zenekar alapító tagja. A zseniális rajzfilmrendezővel ritkán, leginkább protokolláris eseményen találkozott, ahol

a nagy művészen túl egy rendkívül kedves, figyelmes embert ismert meg személyében.

A kölcsönös tiszteletet megadva, szerényen viselkedett, egy percig sem éreztette senkivel, hogy ő egy világszinten elismert szakember - fogalmazott az énekes. “Mindig öröm volt hallgatni gondolatait, az Istenbe vetett hitről, annak szükségességéről, motiváló erejéről.

A zenész-énekes visszaemlékezett Jankovics korai munkáira is: „Nagyon tiszteltem a régebbi alkotásait is, amelyek a világot is meglepték. Az Oscar-díjra jelölt Sisyphus (Legjobb animációs rövidfilm kategória – 1974) óriási kedvencem, már ott megmutatkozott egyedisége.”

Csík János legkedvesebb Jankovics Marcel alkotása a János vitéz. Felidézte, ahogy mindenki más, ő is korszakalkotónak tartotta az animációs filmet, és biztos benne, hogy sok más alkotásra is hatással voltak az ott látott „attraktív képi egymásba olvadások”. Sajnálatosnak tartja, hogy a megjelenéskor kevesen láthatták Magyarországon, mert franciáknak köszönhetően leginkább külföldön forgalmazták. A János vitéz mellett kiemelte a Magyar népmeséket, valamint a Fehérló fiát is, amely megint egy másfajta „ízt” hoz a mai világba, és reméli, a Toldi is sokaknak tetszeni fog. Hogy miért tiszteli leginkább Jankovics Marcellt és örökségét, így fogalmazott: az a fajta igyekezet és tehetség, amely nehéz helyzetekben is képes csodákat varázsolni, és küzdeni tud azért, amit fontosnak tart, elismerésre méltó.


A Nemzeti Filmintézet idén szeptember 21. és 26. között már negyedik alkalommal rendezi meg Budapest legnagyobb nemzetközi filmfesztiválját, a Budapesti Klasszikus Film Maratont. A rendezvény Hommage válogatása minden évben a nemrég elhunyt alkotók, így idén a legendás Jankovics Marcell előtt is tiszteleg. A világszerte elismert rendező a magyar animáció egyik legjelentősebb művésze volt, varázslatos animációs filmjei minden generációt elbűvölnek. A cannes-i Arany Pálma-díjas és Oscar-díjra jelölt rendező Ének a csodaszarvasról és János vitéz című alkotásait ez alkalommal restaurált képpel és hanggal élvezheti a közönség a Klasszikus Filmmaratonon.

Nyitókép: Ficsor Márton

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés