Soros lapjában, angolul elmélkedik Karácsony a demokrácia győzelméről

2021. szeptember 15. 8:38
A főpolgármester már tényként kezeli, hogy ő lesz Orbán Viktor kihívója a jövő évi választáson.

Karácsony Gergely Soros György lapjában, a Project Syndicate-ben fejtette ki, hogy „miként győzhet újra a demokrácia”.

A cikk elején a főpolgármester a saját politikai ébredéséről osztott meg egy személyes történetet, amely szerint tinédzserként megkérte a szüleit, hogy vigyék el az osztrák határhoz, ahol éppen a vasfüggöny lebontása zajlott, hogy láthassa a történelmi pillanatokat.

Ezek után meglehetősen drámai kijelentéseket tesz, miszerint „a demokrácia és az emberi civilizáció jövője is súlyos veszélyben van, sokrétű és egymást átfedő válságok miatt”. Az első komoly problémát szerinte az antidemokratikus erők jelentik, amelyek populista, autoriter rezsimek képében jelennek meg. Ezek közé sorolja Orbán Viktor kormányát is, amely majdnem az egész államot foglyul ejtette a demokratikus intézmények ügyes manipulációjával és a gazdaság korrupciójával. „A jövő évi parlamenti választás (amelyen Orbán kihívójaként fogok fellépni) mutatja majd meg, hogy Magyarország foglyul ejtése még visszafordítható-e” – írja.

Klímaváltozás

Ezek után a klímaváltozásról is szót ejt, amelyet elmondása szerint a hozzá hasonló progresszívek „gazdasági rendszerünk működésének közvetlen következményeként látják”. Majd kijelenti, hogy „azon túl, amit önállóan teszünk, Budapest városa szívesen hozzájárul minden olyan nemzetközi erőfeszítéshez, amely a demokrácia és az élhető bolygó megőrzését célozza”.

Írását Karácsony egy Martin Luther King idézettel zárja: „akik békét akarnak, azoknak meg kell tanulniuk olyan hatékonyan szervezni, mint azoknak, akik háborút akarnak”.

A Soros-alapítványok átszervezése

Soros épp a napokban fogott neki alapítványai átalakításának. Célja a tekintélyelvűség elleni küzdelem erősítése.

A témával kapcsolatosan nyilatkozott a New York Timesnak a Soros-alapítvány új vezetője, a brit Lord Mark Malloch-Brown. Szerinte „a milliárdos sokáig úgy ítélte meg, hogy a világ a nyitott, sokszínű társadalom felé halad, ám már látja, hogy a folyamat elakadt, ezért gondolja úgy, hogy lépni kell. Jön fel az autokrácia, a civil társadalmak sokfelé mélyen megosztottak. Éppen ezért stratégiai döntés kell a visszaverésükhöz”.

Az Origo szerint a milliárdos már a magyar és a lengyel választásokra készül.

Fotó: Földházi Árpád
 

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha ő lesz a Pufi kihívója, akkor valaki még induljon, de gyorsan és mindegyiktől függetlenül!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés