A lengyelek nem vesznek több orosz gázt

2021. szeptember 13. 16:26
Helyette egy új kikötőt emeltek a katari és amerikai cseppfolyós gáz (LNG) befogadására.

Lengyelország nem hosszabbítja meg a Gazprom orosz gázipari céggel kötött, jövő év végén lejáró gázbeszerzési szerződést, gázellátását nem oroszországi forrásokból kívánja fedezni – közölte hétfőn a stratégiai lengyel energetikai hálózatért felelős kormánybiztos, Piotr Naimski.

Annak kapcsán, hogy Lengyelország fokozatosan csökkenti a szén felhasználását az energiaelőállításban, Naimski a Radio Warszawa katolikus rádiónak elmondta: az energetikai palettában ezentúl nagyobb hely jut a gáznak, amelynek fogyasztása 2030-ra 50 százalékkal is megemelkedhet.    

A gázbeszerzésekben viszont Varsó „biztosan nem lesz függő az orosz szállításoktól”,

a Gazprommal kötött szerződés jövőre jár le, és „természetesen nem kerül sor ennek meghosszabbítására”, a gazdaság számára szükséges földgázt más forrásokból szerzik majd be – tette hozzá a biztos.    

Az alternatív gázszállítási forrásokról beszélve Naimski kitért a Baltic Pipe-vezetékre, amely az Északi-tenger norvégiai talapzatában fekvő gázmezőkön kitermelt, a dániai hálózatba betáplált földgázt juttat majd el Lengyelországba, évi 10 milliárd köbmétert.

A Baltic Pipe minden jel szerint jövő év október 1-jén üzembe áll – erősítette meg a korábbi bejelentéseket a kormánybiztos.    

Arra vonatkozóan, hogy Dánia júniusban felfüggesztette a Baltic Pipe építéséhez szükséges környezetvédelmi engedélyeket, ami késést eredményezhetett volna a projekt megvalósításában, Naimski közölte: a kérdést a dán partnerek már megoldották, a csővezeték minden jel szerint elkészül a tervezett időpontra.    

Lengyelország évi földgázszükséglete mintegy 15 milliárd köbméter, ennek egyharmadát elégítik ki hazai forrásokból.

A Baltic Pipe-vezeték üzembe helyezésén kívül 2023-ra kibővítik a 2015-ben a Swinoujscie lengyel balti-tengeri város mellett üzembe helyezett kikötőt, amely egyebek között katari és amerikai cseppfolyós gázt (LNG) is fogad majd.

(MTI)

Fotó: STEFAN SAUER / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance

Összesen 111 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

2030-ra +50% fogyasztással számolnak, és ezt a (jövőben elkészülő) Baltic Pipe-pal, meg tankhajós LNG-vel akarják fedezni? A Baltic pipenak jó nagy keresztmetszetűnek kell lennie, hogy elbírja ezt.

Egyszerre akarják magukat függetleníteni Oroszországtól és Németországtól:

https://en.wikipedia.org/wiki/..

Kíváncsi vagyok, mit szólnak ehhez a németek.

Mondjuk pont ilyenkor kellene minél szorosabbra fűzni a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - ha anyagilag és kereskedelmileg is Európa-függő, akkor egy háborúval tökönszúrná önmagát. Ez volt az Európai-unió mögött álló gondolat is (miszerint ha a németek-franciák egymástól függenek, akkor nem fognak háborúzni egymással)

Nem eszik olyan forrón a kását, ez csak tárgyalásialap-erősítés a lejáró szerződés meghosszabbítása előtt.
Ha nem így lenne, és komolyan gondolják: bolondok.

Se a németekkel, se az oroszokkal nem tudnak megbékülni. Imádhatják az amcsikat, de azok messze vannak.

A gáznak van nemzeti azonossága, szerinted, megint tanultam valamit.

Nem csoda, az amerikaiak nagyon jók ígérgetésben, tudjuk ezt mi is '56-ból.
Azt lehet látni, hogy mióta véget ért a hidegháború, egy rövid szakasz után az oroszok is elkezdték védni az érdekeiket, és ellenálltak az amerikai felvásárlásnak, azóta az amerikaiak mindent elkövetnek, hogy az EU és Oroszország ne találjon egymásra. (a hidegháború alatt szüksége volt az USA-nak nyugat-EU-ra, viszont utána tartott attól, hogy a fejére nő a nagyobb népességével és erősebb gazdaságával. Ha az EU és Oroszország egy gazdasági egységet képezne, az nagyon gyorsan vetekedni kezdene az USA dominanciával - nem csoda, hogy minden EU-n belüli törésvonalat kihasznál az USA, mint a lengyelekét, és az összes nagyobb EU-s szervezetet feltölt a saját embereivel, mint például az EU parlamentet Soroséival)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés