Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika a terrorral szemben, Afganisztán békéje mellett áll

2021. szeptember 9. 22:21
A terrorizmus minden formája ellen küzdeni kell, mégpedig a nemzetközi közösség összefogásával, az afganisztáni helyzetet pedig békés úton kell rendezni – egyebek között ezt sürgette a BRICS országcsoport csütörtöki tanácskozásának zárónyilatkozatában, amelyben külön kitér a koronavírus-járvány, a biológiai és vegyifegyverek, valamint az Iránnal kötött atomalku témájára is.

A BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) India elnökletével videokapcsolaton tartották meg 13. csúcstalálkozójukat. „Határozottan elítéljük a terrorizmus minden megjelenési formáját, függetlenül attól, hogy mikor, hol és ki követ el merényleteket. Elutasítjuk a kettős mércét a terrorizmus, akárcsak a terrorba torkolló szélsőségek elleni küzdelemben” – olvasható a dokumentumban. A BRICS-országok leszögezték: elejét fogják venni az államhatárokon átívelő terrorizmusnak, megakadályozva annak finanszírozását, akárcsak azt, hogy a szélsőségesek elrejtőzhessenek.    

Az öt ország ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy csakis a nemzetközi közösség átfogó és kiegyensúlyozott fellépésével lehet hatékonyan megakadályozni a terroristák tevékenységét.    

Az országcsoport vezetői mindemellett aggodalmukat fejezték ki az afganisztáni helyzettel kapcsolatban, önmérsékletet és békés rendezést sürgetve a konfliktus szereplőitől. Hangsúlyozták, hogy minden szereplőt magában foglaló, afgánközi párbeszédre van szükség az ország stabilitása, a békés polgári élet megteremtése és a törvényesség fenntartása érdekében. Egyben határozottan elítélték a kimenekítések idején a zsúfolásig megtelt kabuli repülőtérnél augusztus 26-án végrehajtott véres merényletet, amelynek elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett.    

Vlagyimir Putyin orosz elnök a videokonferencián arról beszélt, hogy

Moszkva Afganisztán stabilitásában és békéjében érdekelt,

amely megakadályozhatja a tömeges kivándorlást a radikális iszlamista tálibok kezére került országból. Az orosz államfő már korábban leszögezte, nem akarja, hogy terroristák érkezzenek orosz területre menekülteknek álcázva magukat. A zárónyilatkozat számos egyéb kérdést is taglal, így a többi között felszólít a koronavírus eredetének tudományosan megalapozott, politikától mentes kivizsgálására, a biológiai és vegyifegyverek betiltásáról rendelkező egyezmények betartására, a világűr fegyvermentességére, az ottani fegyverkezési verseny elkerülésére. Rendelkezéseket tartalmaz az energiaellátás diverzifikálására, valamint felszólít az Iránnal 2015-ben aláírt többhatalmi atomalku fenntartására, akárcsak arra, hogy ezt a kérdést diplomáciai úton rendezzék.

(MTI)

Fotó: Yue Yuewei / XINHUA / Xinhua via AFP

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés