Kurz szerint a járvány negyedik hullámára nem a karantén, hanem az oltás a válasz

2021. szeptember 8. 16:15
Ennek ellenére valószínű, hogy szigorításokat vezetnek be. Ausztriában az elmúlt 24 órában 2 268 ember fertőződött meg.

A válasz a járvány negyedik hullámára nem a karantén, hanem az oltás – jelentette ki Sebastian Kurz kancellár szerdán a tartományfőnökökkel tartott tanácskozás után Bécsben. A kancellár hangsúlyozta, hogy a jövőben a hét napra és százezer lakosra vetített fertőzöttségi mutatóval ellentétben a kórházak intenzív ágyainak telítettsége fogja meghatározni a szükséges lépéseket.

Kész az osztrák intézkedési terv

Ez a gyakorlatban azt jelenti, minél több ember szorul a koronavírus betegség következményeként lélegeztetőgépre, annál szigorúbb intézkedésekkel kell számolni. Az ennek értelmében kidolgozott három lépcsős intézkedési terv első fokozata – amikor az intenzív ágykapacitás eléri a 10 százalékos telítettséget – szeptember 15-én lép életbe.

Az élelmiszerboltokban, drogériákban, gyógyszertárakban és a tömegközlekedésben az eddig használatos orvosi maszk helyett újra kötelező lesz a nagyobb védelmet nyújtó FFP2-es maszk viselése. Minden más üzletben a már beoltottaknak csak ajánlott, ugyanakkor a védettséggel nem rendelkezőknek kötelező lesz az FFP2-es maszk, és a rendőrség által végzett szúrópróba-szerű ellenőrzésekre kell számítani. Az antigén gyorstesztek érvényességi ideje 48 óráról 24 órára csökken. 

Ezen túlmenően

a 25 fő feletti rendezvényeket csak azok látogathatják, akiket már beoltottak, átestek a betegségen vagy negatív koronavírusteszttel rendelkeznek.

Ez a rendelkezés eddig csak a 100 fő feletti összejövetelekre vonatkozott. A második fokozat egy héttel azután lép életbe, amikor az intenzív osztályok kapacitása eléri a 15 százalékos telítettséget. Ettől az időponttól az éjszakai szórakozóhelyeket és az 500 főnél nagyobb létszámú rendezvényeket már csak a beoltottak és a gyógyultak látogathatják. 

A harmadik fokozat – amennyiben az említett kapacitás eléri a 20 százalékos telítettséget – újabb szigorítást hoz: azokra a helyekre – mozikba, színházakba, éttermekbe –, amelyeket egyébként jelenleg is csak a beoltottak, gyógyultak, illetve a negatív teszttel rendelkezők látogathatnak, a védettségi igazoláson kívül már csak negatív PCR-teszt felmutatásával lehet belépni, tehát az antigén gyorsteszt már nem lesz érvényes. Kurz kérdésre válaszolva elmondta, hogy a jelenleg még ingyenes koronavírustesztek térítéskötelessé tételéről még nem született döntés.

Kurz: Az oltás felvételével az emberek nemcsak önmagukat védik

A kancellár újfent felhívta a figyelmet a koronavírus elleni védőoltás fontosságára. Hangsúlyozta, az oltás felvétele továbbra sem kötelező Ausztriában, ugyanakkor hozzátette, hogy felvilágosító kampánnyal igyekeznek meggyőzni a még kétkedőket az oltás adta védettség előnyeiről. Hozzátette,

a most bejelentett intézkedések éppen azokat védik, akik a védőoltás hiányában jobban ki vannak téve a fertőzésnek.

Mindazonáltal nyomatékosította, hogy az oltás felvételével az emberek nemcsak önmagukat védik, hanem hozzájárulnak a társadalom általános immunitásának eléréséhez is.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2 268 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 701 216 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 645, az intenzív kezelésre szorulók 180-an vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon hárman haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 815-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 672 145.

(MTI)

Borítókép: Aris Oikonomou / AFP / POOL

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés