Alakváltoztatással reagálnak a klímaváltozásra az állatok

2021. szeptember 08. 21:50

A klímaváltozásra reagálva „alakot változtatnak” egyes állatok, hogy hűvösen tartsák testüket: bizonyos melegvérű fajok csőre, lába vagy füle nagyobb lett, hogy jobban tudják szabályozni hőháztartásukat – állapították meg ausztrál tudósok.

2021. szeptember 08. 21:50
null

A szakemberek azonban kiemelték, hogy a fizikai változások nem jelentik azt, hogy az állatok ezáltal meg tudnának birkózni a klímaváltozással.

„Amikor a klímaváltozásról van szó, az emberek gyakran megkérdezik, hogyan kerekedhet ezen felül az ember, vagy hogy milyen technológia oldhatja ezt meg. Itt az idő azonban felismerni, hogy az állatoknak is alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz” – idézte Sara Rydingot, az ausztráliai Geelongban lévő Deakin Egyetem kutatóját a BBC hírportálja.

Ha az állatok nem tudják szabályozni testhőmérsékletüket, túlhevülhetnek és elpusztulhatnak.

Bizonyos állatoknak az idők folyamán nagyobb lett a csőrük vagy fülük, hogy könnyedén, több hőtől szabadulhassanak meg. Az apró állatok testméretéhez képest viszonylag nagyobb szárny, fül vagy csőr ugyanis nagyobb felszínen képes leadni a hőt. Az ausztrál papagájok több fajának csőrénél is 4-10 százalékos növekedést figyeltek meg 1871 óta, ami összefüggésbe hozható a nyári hőmérséklet növekedésével – olvasható a tanulmányban.

A közönséges erdeiegérnek (Apodemus sylvaticus) a farka lett hosszabb, az álarcos cickánynak a farka és a lábai, a meleg éghajlaton élő denevéreknek pedig a szárnyaik lettek nagyobbak.

– mondta Ryding. Megnövekedhetnek olyan jelentős testrészek, mint a fülek, így a nem is oly távoli jövőben élő Dumbókkal találkozhatunk – fogalmazott a kutató.

(MTI)

Fotó: GEORGES GOBET / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2021. szeptember 09. 19:56
Attól a fél foktól, amit a klímaváltozás jelent? Marhaság.
bölcsbagoly
2021. szeptember 09. 16:53
ja, az alkalmazkodás eleve előrelátást is jelent, hiszen miért akarnál megváltozni, ha úgy jó neked ahogy van? De ha sejted, tudod, hogy ez megváltozik, akkor nyilván próbálsz az újnak megfelelni! No de ezt csak az emberi tudattal lehet előre látni, az állatok, pláne a növények, baktériumok, nem képesek rá! S akkor miért változnak? Az "okos brit tudósok", bocs itt ausztrálok) kitalálták erre magyarázatul az epigenetikát, vagyis a szerzett tulajdonságok átörökhitőségének az elvét! Csak ez már az elejétől sántít! Egy testépítő - bármilyen impozánssá is fejleszti az izomzatát, vagy egy tudós bármilyen sokat is tud, - az újszülött gyereke nem lesz ettől sem izmosabb mint a többi gyerek, sem többet tudó! Minden élőlény csak azt tudja továbbadni az utódainak, amit maga is örökölt. S az hogy mit örökölsz az már az ivarsejtek képződésénél és nemzésnél eldől! S az nem változik meg az életed során.
Akitlosz
2021. szeptember 09. 11:57
Akinek az jobban tetszik meg is fagyhat. Inkább a hőguta, mint a fagyhalál.
nemecsekerno_007
2021. szeptember 09. 11:01
Ferenc testvérnek is ezért lett nagyobb az orra. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Igaz-e Fafiú?!?! :))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik