Vaklármának bizonyultak Ungár Klára aggodalmai Újpesten

2021. szeptember 8. 16:41
Írta: Nagy Gábor
Rendben lezajlott Újpesten az iskolai oltási kampány. Ismét felesleges volt a baloldal becsengetés előtti hangulatkeltése.

Alaptalanul kezdett hangulatkeltésbe az iskolai oltási kampány megkezdése előtt Újpesti Egészségügyi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Ungár Klára, a vakcináció ugyanis rendben lezajlott, közel 600 iskolás gyermek kapta meg a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni készítményét.

Nem történt fennakadás, a szakmai körülmények maradéktalanul biztosítottak voltak.

Amint a Mandiner megírta, az SZDSZ-t is megjárt Ungár Klára kétségbe vonta a IV. kerületi iskolákban történő oltási kampány kivitelezhetőségét. Az akció meghirdetése napján (08.17.) írt, az országos tiszti főorvosnak, Müller Cecíliának címzett levelében a szakrendelő vezetője – az iskolaorvosokra hivatkozva – azt írta, sem a tárgyi, sem a személyi feltételek nem biztosítottak az iskolákban kijelölt oltópontokon, ezért azt javasolta: oktatási intézmények helyett a szakrendelőben vegyék fel a gyermekek a koronavírus elleni készítményeket.

Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért Liberális Párt elnöke beszédet mond a demokratikus ellenzék közös, A szabadság összeköt 1956/2013 címmel megrendezett megemlékezésén a Műegyetem előtt. <br> MTI/Szigetváry Zsolt

Az ügyben akkor érdeklődtünk Ungárnál is, akitől azt szerettük volna megtudni, ha valóban úgy van, hogy hiányoznak a tárgyi, személyi feltételek, miért nem kért segítséget a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK), amit előzőleg írásban megígértek, vagy a fővárosi oltási kampányokat szervező Budapest Fővárosi Kormányhivataltól (Kormányhivatal), mire a következő választ kaptuk:

segítséget mi nem kértünk, hiszen nem a mi feladatunk az iskolai oltás megszervezése, hanem mi ajánlottuk fel a segítségünket!”

NNK: elfogadhatatlan volt Ungár Klára magatartása

Lapunk később megszerezte az NNK válaszát is, amely a szakrendelő ügyvezető igazgatójának levelére reagált, és amely több pontban cáfolta a hangulatkeltést. Ebben többek között az áll, hogy a hivatal a megyei oltási munkacsoportokkal, a járási hivatalokkal és az iskolákkal karöltve felajánlotta a szakrendelőnek a segítséget, az oltási pontokat pedig az igények felmérése után alakították ki.

A kifogásolt hiányos iskolai oltási körülmények kapcsán az NNK továbbá jelezte: tudják, hogy nem minden iskolaorvosi rendelőben ideálisak a feltételek, de a vonatkozó jogszabályok alapján nem szükséges minden oktatási intézményben iskolaorvosi rendelő, amennyiben azonban van rendelő, lennie kell hűtőszekrénynek hőmérővel, hűtőtáskának és nyomtatónak is.

Az országos tiszti főorvos kiemelte az együttműködés fontosságát: „Az egészségügyi dolgozók különösen nagy terhelésnek vannak kitéve, de a lakosság jogos elvárása, hogy éppen tudásuk, hivatásuk iránti elkötelezettségük miatt példát mutassanak ebben.

Az ezzel ellentétes magatartás, amely azt keresi, hogy a járvány leküzdése érdekében hozott intézkedés miért nem hajtható végre, nem elfogadható,

sem a veszélyhelyzeti jogszabályok, sem az etikai normák alapján.”

Mégiscsak lehet párhuzamot vonni az oltási kampányok között

Amikor Ungár Klárának lapunk felvetette, hogy az idősotthonokban is zajlott (Pfizer-vakcinákkal) oltási kampány, az újpesti szakrendelő ügyvezető igazgatója úgy reagált: „Az idősotthonokra vonatkozó jogszabályi minimumfeltételek erősen eltérnek az iskolarendelőre vonatkozó előírásoktól. Ráadásul az otthonokba mobil oltócsapatok vonultak ki, teljes felszereléssel, így például az életmentéshez szükséges eszközökkel.”

A lapunknak ugyancsak reagáló NNK azonban közölte: az iskolarendelőkben kell, hogy legyenek olyan eszközök, amelyek alkalmasak az életmentéshez. Például elsősegélynyújtó láda, illetve a következő gyógyszerek: adrenalin, antihisztamin, glukokortikoid hatóanyagú injekciók; béta-2 mimetikum hatóanyagú aerosol; láz- és fájdalomcsillapító tabletták.

Ezek segítségével az egészségügyi dolgozóknak sürgősségi esetben is tudni kell biztosítani az oltott személy ellátását, amíg a mentő kiérkezik”

– emelte ki az NNK sajtóosztálya.

Az Országos Mentőszolgálat az oltási napokon „forró dróttal” megerősített ügyeletet is tartott az esetleg fellépő oltási túlreakciók azonnali ellátására. Erre sem volt szükség.

Utólag is érthetetlen Ungár Klára hangulatkeltése

A Kormányhivatal augusztus 26-án arról tájékoztatta Ungár Klárát, hogy az iskolai oltások folyamán a más kerületek szakrendelői által kiállított oltócsoportok bevonása után már nem igénylik az Újpesti Szakrendelő közreműködését. Azt is jelezték, hogy amennyiben az iskolaorvos vagy a házi gyermekorvos szeretne jelen lenni az intézményi oltáson, azt egyeztethetik az adott intézmény vezetőjével.

Így az oltásra jelentkező közel 600 újpesti diák vakcinációját a VIII., IX. és XVI. kerületi szakrendelők orvosai és asszisztensei végezték, 26 újpesti iskolában.

Ungár Klára felesleges hangulatkeltését cáfolja az is, hogy az iskolaorvosokra szeptember és október hónapban még négy védőoltás beadása vár, amelyek remélhetőleg – a Pfizer/BioNTech-védőoltások beadásához hasonlóan – rendben zajlanak majd.

 

Nyitókép: Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért - Liberális Párt elnöke beszél Budapesten, a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt tartott tüntetésen 2013. januárjában

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az aljasok - aljasok, mint Ungár.
65 éve vagyok Újpest-szurkoló.
De már nem sokáig, úgy tűnik.

Ezt a HVG-kommentet eséllyel eséllyel Ungár írta:
"Sajnos egyet kell hogy értsek Dedivel, mert nekem is az a véleményem, hogy ha Dobrev Klára lesz a befutó a miniszterelnökjelölti előválasztáson, vele nem fogjuk leváltani a rendes választáson a fideszmaffiát, és orbánpatkányt, és vele együtt a mocskos, hitvány velejéig romlott korrupt rezsimjét, ami Magyarország számára katasztrófa lenne!
Sajnos Dobrev a férje, Gyurcsány Ferenc miatt nagyon elutasított, illetve megosztó személyiség!
Én Karácsony Gergőt, vagy Jakab Pétert tartom orbán méltó, és esélyes kihivójának!
Pedig 2022-ben lesz az utolsó esélye arra az ellenzéknek, hogy elzavarja a fideszt, és orbánt, ha nem sikerűl, a kedves vezető még legalább 20-évig fogja bebetonozni magát a hatalomba, és folytatni fogja a sötét, gonosz, mindent leromboló, és szétverő teljhatalmú diktaturáját!"

Jav.: csak egy db eséllyel

Az, hogy Újpest munkáskerület munkahelyei közül sok tönkrement, megszünt, nem Orbán Viktor miatt történt.
Nem ő felügyelte a magyar gazdaságot, az MNB-t 1990 előtt.
Ha ennyit nem képesek felfogni az újpesti emberek, (és a ferencvárosiak), akkor: menjenek a p.csába.
Zámbó Sanyiék, Dunai Antiék: NEM, ők megmaradnak, akik voltak, akik inkább örömöt, mint szomorúságot adtak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés