Elkeserítő a Merkel-párt helyzete a német választás előtt

2021. szeptember 7. 8:53
A CDU összezuhant, ellenben újra a szabad demokraták lehetnek a királycsinálók Németországban, ahol a szocdemek Olaf Scholz vezetésével egyre esélyesebbek a Bundestag-választás megnyerésére.

Folytatódik a választás előtti hullámvasút a német politikában: az előző kancellárjelölti vitát követő „összecsapásra” majd csak ennek a hétnek a végén kerül sor – újdonságok mindenesetre azóta is akadnak. Összefoglalónk!

Egyértelmű a szociáldemokraták előnye

A múlt hét folyamán az INSA, a Yougov és a Forschungsgruppe Wahlen is közölt friss közvélemény-kutatási eredményeket. A mintavétel ezeknek a felméréseknek az esetében már a múlt vasárnapi kancellárjelölti vita után kezdődött, tehát a jelöltek tévés teljesítménye is befolyásolhatta a válaszokat.

A legkevesebb oka Armin Laschetnek, a kereszténydemokraták kancellárjelöltjének van a mosolygásra. Laschet valószínűleg már ezerszer megbánta, hogy jól láthatóan nevetgélt Frank-Walter Steinmeier árvízkárosultak előtt tartott beszéde közben, mert azóta folyamatos mélyrepülésben van a kampánya.

A legfrissebb felmérések mind húsz százalék köré mérik a CDU–CSU támogatottságát,

csupán a Forschungsgruppe Wahlen jósol valamivel többet, 22 százalékot Konrad Adenauer pártjának. Ez a legtöbb intézet esetében 1-2 százalékos csökkenést jelent a legutóbbi mintavétel óta – a szokásos, történelmi mélypontokra vonatkozó utalásokat ezúttal nem ejtjük el.

Merkel és Laschet a romok között: a kancellár és a miniszterelnök meglátogatta az árvíz sújtotta Hagent. Fotó: Oliver Berg / POOL / AFP

A Willy-Brandt-Hausban viszont nagy az öröm. A szociáldemokraták mindhárom intézetnél 25 százalékon állnak, ami viszont az elmúlt három-négy év legjobb eredménye. A legutóbbi mintavételek óta tehát két-három százalékkal biztosan növelni tudták támogatottságukat a szocdemek, és személyesen kancellárjelöltjük, Olaf Scholz is.

A szövetségi pénzügyminiszter továbbra is a legnépszerűbb kormányfő-jelölt,

a zöldpárti Annalena Baerbock és Laschet személyes támogatottsága az egészen elkeserítő 14–18 százalékos tartományban mozog.

Az SPD sok választónál azzal is szerzett egy piros pontot a múlt héten, hogy vezető szociáldemokrata politikusok, mint például Saskia Esken társelnök is arra kezdtek utalgatni, hogy nem mindenáron szeretnék behozni a kormányba a szélsőbaloldali Die Linkét. Ez főként a párt mérsékeltebb baloldali támogatói számára lehet üdvözlendő hír.

Laschet fantasztikus nyolcasa

Habár eredetileg úgy volt, hogy Armin Laschet kampánya főként egyéni munka lesz majd – hangsúlyozandó, hogy a politikusnak nincs szüksége külső segítségre, mert önállóan is képes megállni a helyét –, már a múlt vasárnapi tévévita után bejelentették, hogy valamiféle csapatot mégiscsak összeválogattak a düsseldorfi miniszterelnök mögé. Mögé, ez nagyon fontos, hiszen hiába a hervasztó népszerűségi adatok,

Laschetet továbbra is A Kompetens Jelöltként pozicionálják, akinek nem kell a segítségére sietni,

főleg nem egy ilyen szorult helyzetben.

A pénteki napon bemutatott gárda, a „Zukunftsteam”, azaz kb. „jövőcsapat” legismertebb tagja kétségtelenül az a Friedrich Merz, aki néhány hónapja még maga is pártelnöki és kancellári ambíciókat dédelgetett, de végül alulmaradt a párton belül, és engedelmesen beállt Laschet mögé. Merz egyébként idén egyéniben is elindul a Bundestag-választáson. Az országosan politizáló politikusok közül Dorothee Bär digitalizációügyi államtitkár és Andreas Jung parlamenti frakcióvezető-helyettes fért be a Laschet-csapatba.

Armin Laschet és a Zukunftsteam. Fotó: John MACDOUGALL / AFP

A cél természetesen a CDU-tábor további mobilizálása lenne, méghozzá a legrégibb CDU-s ösztönökre apellálva. „Kísérletezés helyett szakértők” – szól a Zukunftsteam jelmondata, utalva az 1957-es választási kampány CDU-jelszavára: „Semmi kísérletezés!”. Más kérdés, hogy arról a plakátról Konrad Adenauer nézett az egyszeri választóra, a párt pedig történetének legjobb eredményét elérve abszolút többséget szerzett a bonni parlamentben. Nos, ez most elég távolinak tűnik.

És mi újság az alsóházban?

Eddig viszonylag keveset foglalkoztunk a két másik párttal, amik meghatározók lehetnek a következő német kormánykoalíció szempontjából: az FDP-vel és a Die Linkével. Utóbbiról

most úgy tűnik, az SPD mégsem tart rá igényt kisebbik koalíciós partnerként

– a jelenleg 7 százalék környékére mért szélsőbaloldali párt egy hipotetikus SPD–Zöldek–Linke-koalíció esetén nem is biztosítaná a szükséges többséget a kormányzati együttműködésnek. Arról nem is beszélve, hogy a választópolgárok jelentős része egyáltalán nem is látná szívesen a honeckeri állampárt túlélőszekciójából is verbuválódott Die Linkét a német kormányban, ahogy arra fentebb már utaltunk.

További csapás a pártnak, hogy nem sikerült megszabadulniuk egyik legismertebb botrányhős politikusuktól, Sahra Wagenknechttől, aki nemrég megjelent könyvében páros lábbal szállt bele a „lifestyle-baloldaliakba”, akik „arrogánsan a saját életmódjukat tartják a progresszív élet zsinórmértékének, és lenéznek másokat, akik más értékeket követnek és máshogy élnek”. A bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy ilyen nézetek miatt még senkit sem lehet kizárni a Die Linkéből.


Egy szórakoztatóbb vita: Christian Lindner (FDP) és Janine Wissler (Linke) vitája Maischbergernél

 

Érdekes viszont az FDP helyzete. A szabad demokraták a tavasz vége óta stabilan 10 százalék környékén állnak a közvélemény-kutatásokban, a legutóbbi mérések 13 százalék környékére hozták ki őket. Az FDP stabil erősödése már a klasszikus, háromosztatú német pártrendszer világában is megbízható indikátora volt annak, hogy valamelyik nagy néppárt, többnyire a CDU, valamit nagyon rosszul csinál. Most sincs másként.

Ez azt is megmagyarázza, hogy miért

nem nagyon hallunk egyik nagy párttól sem komolyabb FDP-ellenes kirohanásokat.

A Christian Lindner vezette szabad demokraták afféle jolly jokerek lehetnek a szeptember végi választás utáni koalíciókeresések során. A felmérések jelenlegi állása szerint egy Németország- (CDU–SPD–FDP), egy jelzőlámpa- (SPD–FDP–Zöldek) és egy Jamaika-koalíciónak (CDU–Zöldek–FDP) is többsége lehetne a felálló Bundestagban.

Lindnerre tehát mindenki vigyáz, mint a hímes tojásra.

Ő meg „csak” annyit kér, hogy ne legyenek adóemelések – minden másban meg lehet egyezni.

És vigyáznak persze egymásra is: a német pártrendszer jellegéből nem következik az, hogy Annalena Baerbock élő adásban Armin Laschet torkának ugrik kétszázaléknyi szavazatért, mert akik ma még ellenfelek a választási küzdelemben, holnap már lehet, hogy koalíciós partnerek lesznek a Bundestagban.

 

A nyitóképen: Olaf Scholz egy kampányrendezvényen, Göttingenben. Fotó: JENS SCHLUETER / POOL / AFP

Összesen 115 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy kicsit SOKKAL TÖBB TISZTELETET kellett volna mutatni Magyarország, Orbán Viktor iránt.
Akkor most nyerők lennének.
Ám a Morgenthau2.0-ás deutsch-demokrácia alapköve: Németországot napról napra: GYENGÍTENI, ROMBOLNI, FELSZÁMOLNI KELL!
És ez működik.
Barmokká tett németekkel.

A németek most fogják megvalósítani a liberálnácizmust. A múlt század eleje óta harmadszor jelentkezik egy olyan kizárólagosságot követelő, más gondolkodást el nem fogadó ideológia, amilyen a nácizmus és a kommunizmus volt. Ez az ideológia kizárólag a nácizmus éledését vizionálja, miközben az újjá éledő, tovább működő kommunizmus ellen egy szava sincs.

Ha mindazt, amit az általatok folyton gyalázott hazai cégek hoznak létre, külföldi cégek valósítanák meg, hazavitt, haza lopott haszonnal, nem lenne semmi bajuk nyugati gazdáitoknak. Épülhetne bármi, ti is lelkesen támogatnátok. Mert az olyan európai lenne.

Túl hülyék vagytok, hogy megértsétek, azért van az ideológiai vergődés, mert Orbánék erősen mérsékelték a szerződéses pénzek nyugatra való visszaáramlását, és ez annak idején nem így lett kitalálva.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés