A szabadság és a nemzeti egység a politikai véleményünknél is fontosabb

2021. szeptember 7. 9:36

Gyöngyösi Márton
Index
A Fidesz egyre nagyobb bajban van itthon és külföldön is.

„Magyarországon  az elmúlt tíz évben egy hibrid rezsim épült ki, amelynek lépései egyre kiszámíthatatlanabbak. A tét pedig ezért nagyobb minden eddiginél. A jövő évi országgyűlési választás hosszú évtizedekre meghatározza majd minden magyar életét.

A legtöbb demokratikus országban a választások előtti utolsó egy év viszonylag azonos séma szerint zajlik le: a politikai pártok erejükhöz és támogatottságukhoz mérten felkészülnek, programot írnak, és megpróbálnak minél több választóhoz eljutni. A kampány előre letisztázott, és a törvények szabta keretek között halad, a választások pedig szabad és méltányos feltételek között zajlanak le. Sajnos ez az, amiről ma Magyarországon csak álmodozhatunk. Ahhoz, hogy megértsük, miért, elég csak az elmúlt pár év eseményeit számba venni. A Fidesz a teljes közmédia kínálatát pártos propagandaadókká züllesztette, ahová az ellenzék legfeljebb akkor jut be, ha egy tüntetésen bemászik a kerítésen. A megmaradt független sajtó egyre nagyobb nyomás alatt dolgozik. Mindennaposak a megfigyelések. A Jobbikra 2017-ben kiszabott gigabírság óta azt is tudjuk, hogy az állami - elvben független - szervek kormányzati utasításra bármikor megpróbálhatnak ellehetetleníteni egy ellenzéki pártot, ahogyan az is megeshet, hogy a választási iroda egyszerűen nem hagyja jóvá, hogy egy jelöltet a saját pártja elindíthasson: emlékezzünk csak a Borsodban 2020 őszén lezajlott időközi választásra. Emellett a Fidesz nemrég a választási törvényt is módosította, durván beavatkozva abba, hogy az ellenzéki együttműködés milyen feltételek között indulhasson el 2022-ben. 

Sajnos ma Magyarország egy olyan hely, ahol Orbán Viktor és a Fidesz bármikor kényére-kedvére módosíthatja azt a rendszert, amelyben a pártoknak dolgozniuk kell. A Fidesz ráadásul egyre nagyobb bajban van itthon és külföldön is. Az ellenzéki együttműködéssel szemben már nincsenek fölényben, és még a számukra legoptimistább becslések szerint sem várhatnak óriási győzelmet. A koronavírus rámutatott arra is, hogy valós válsághelyzetben nem működik a kommunikációs kormányzás: az európai szinten kiugróan magas, 30 ezres halálozási szám mutatja a kormány kudarcát.

Mindeközben a gazdagok és a szegények közötti szakadék egyre nő a társadalomban. A sorozatos hecckampányok és a jogállamiság leépítése pedig külföldön is aláásta a Fidesz megítélését: az Európai Néppárt eltanácsolta őket, európai szövetségesként pedig már csak pár szélsőséges politikust tudnak felmutatni. A külpolitikában ezzel együtt egyre látványosabb az a fordulat, amellyel a kormány keleten keres olyan partnereket, akik nem tesznek fel kényelmetlen kérdéseket. Jellemzően véreskezű zsarnokokat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Minél kétségbeesettebben állítja az ellenzék, hogy Orbán "bajban van", annál inkább tudjuk ebből is, hogy Orbán jól dolgozik, magabiztosan és sikeresen halad előre.

Ha ő nem, akkor én listázok.
Izrael például akkora bajban van külföldön, hogy 2013-ig számolva, az ENSZ 45 határozatban ítélte már el. A Fideszt hány határozatban?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés