Továbbra is a határok védelmét támogatják a magyarok

2021. szeptember 6. 14:40
A magyar társadalom 81 százaléka támogatja, hogy Magyarország továbbra is határkerítéssel védekezzen az illegális bevándorlókkal szemben – derül ki az Alapjogokért Központ legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Az Alapjogokért Központ 1000 fő telefonos megkérdezésével készült, országosan reprezentatív felméréséből kiderül, hogy a 2015-ben az ország déli részén felépített határzárat tízből nyolc választókorú magyar ma is támogatja. Mint a kutatás fogalmaz: „mindez azt jelenti, hogy a választókorúak közül körülbelül 6,5 millióan helyezkedtek a határkerítést támogató, illegális bevándorlást pedig elutasító kormányzati álláspontra”.

Forrás: Alapjogokért Központ

Az illegális migráció elleni védekezés nem pusztán az afganisztáni fejlemények miatt aktuális, hanem mert a legfrissebb adatok szerint a déli határszakaszon 2021 első nyolc hónapjában 300 százalékkal több illegális bevándorlót tartóztattak fel a hatóságok, mint 2020 azonos időszakában – a Központ felmérése szerint pedig a növekvő migrációs nyomással szembeni, határzárral történő védekezés társadalmi támogatottsága továbbra is vitán felül áll.

Ezt igazolja, hogy csak tízből egy magyar (10 százalék) foglalt el „billegő” álláspontot a kérdés kapcsán, és

csupán a válaszadók 6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elutasítja a déli határra telepített kerítést”

– szögezi le a kutatás.

Forrás: Alapjogokért Központ

A közvélemény-kutatás arra is rávilágít, hogy a magyarok szerint az elhibázott afganisztáni NATO-kivonulás miatt fokozódik majd az Európára nehezedő migrációs nyomás. A megkérdezettek 67 százaléka gondolta úgy, hogy a közép-ázsiai ország biztonsági helyzetének változása miatt növekedni fog a bevándorlás Európa határainál, míg 14,5 százalékuk szerint nem áll majd be jelentős változás az afganisztáni események ellenére sem. A válaszadók közül mindösszesen 5 százalék mondta azt, hogy szerinte csökkenni fog a kontinens irányába történő migráció.

Módszertan
Az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatása 2021. augusztus 30. – szeptember 1. között telefonos adatfelvétellel, CATI-módszerrel készült. Az 1000 fős minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra. A statisztikai mintavételből adódó elkerülhetetlen ingadozások nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint a KSH adatai alapján kerültek kiegyenlítésre. Azokban az esetekben, ahol minden megkérdezett válaszolt a kérdésre, 95 százalékos megbízhatósággal mondhatjuk, hogy a becslések maximum 3,16 százalékkal térnek el a teljes sokaságra jellemző értéktől. 2021. szeptember 6.

 Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak egy kérdés: azok, akik támogatják a kerítést, de nem támogtják
Orbánt, mi a fenében bíznak?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés