CNN: Rasszizmus miatt fehérek a robotok

2021. szeptember 06. 18:24

„A fekete színű robotok elleni előítéletek a feketebőrűek elleni előítéletekből származnak” – idéz egy kutatást a CNN.

2021. szeptember 06. 18:24
null

„Belegondoltak valaha, mennyire népszerűek a fehér robotok?” – ezzel a felütéssel indít a CNN cikke, amely az új-zélandi University of Canterbury kutatását ismerteti. 

Ez a kutatást azt állítja: a robotok fehér színe elsősorban a rasszizmusnak tudható be, függetlenül attól, hogy fiktív robotokról van-e szó (példaként említi a CNN az „Én, a robot” című filmet), vagy valódi gépezetekről. A kutatás állítása szerint a fizikailag emberekre emlékeztető robotokra az emberek rávetítik saját faji alapú sztereotípiáikat is. 

A fekete színű robotok elleni előítéletek a feketebőrűek elleni előítéletekből származik”

– írják. A kutatók szerint ezzel a „problémával” foglalkozni kell. „Ha a robotoktól elvárjuk, hogy tanárokként, barátokként, ápolókként funkcionáljanak,

akkor nagyon nagy gondot okoz, ha ezeket a robotokat kivétel nélkül fehérekként kezeljük”.

A kutatást vezető Cristoph Bartneck szerint a robotok tervezői a világ minden sarkából érkeznek, így az emberekre emlékeztető robotoknak is ki kell fejezniük ezt a diverzitást. 

Nyitókép: Oleksandr Rupeta / NurPhoto / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2021. október 01. 09:14
Sátánizmus miatt ír a CNN olyan cikkeket, hogy "Rasszizmus miatt fehérek a robotok".
Reszelő Aladár
2021. szeptember 09. 21:24
Szóval ha fehér az rasszizmus, ha fekete akkor pedig kultúrális kisajátítás. Bármelyik szín pedig az adott színnel azonosuló társadalmi csoport kifigurázása. Mindegy. Ha ilyen faszsággal jönnek, akkor azt kell mondani, hogy PC okokból nem színezték ki. Vagyis nem fehér, hanem színtelen. Amúgy a papírral meg a falakkal is ez a probléma.
pragmatika
2021. szeptember 09. 17:17
Hmm... Ha belegondolok, a számítógépem is, a billentyűzetem is, de még a mobilom is fekete. Eszembe nem jutott, hogy ezért kidobjam. Ja. Meg egy fekete robot kinn áll a napon, míg valami munka a szabadban zajlik ? Egy órán belül 100 fokos lesz a burkolata, aztán az akksiknak annyi. Hülyék ezek b.meg. Ez tényleg kezd hasonlítani a rendszerváltás előtti időkre, amikor újságírókat azért fizettek, hogy tolja az ilyen eszetlen f.szságokat.
istvanpeter
2021. szeptember 09. 11:28
A feketék csináljanak maguknak fekete robotokat. Persze, ahhoz előbb meg kellene tanulni írni, olvasni és számolni, sőt még az emberi társadalom alapfogalmaival is tisztába kell jönni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik