Varga Mihály: Rekordösszeget költ felsőoktatásra a kormányzat

2021. augusztus 30. 16:55
Soha korábban nem költöttek még Magyarországon felsőoktatásra annyi forrást, mint a jelenlegi kormányzati ciklusban – jelentette ki Varga Mihály az Óbudai Egyetem tanévnyitó ünnepségén.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az idén kétszer annyi költségvetési forrás jut a felsőoktatás finanszírozására, mint 2014-ben.

Ez a bruttó hazai össztermék 1,2 százalékát jelenti, miközben az uniós átlag csupán 0,8 százalék.

Ugyanakkor jövőre, a science-parkok büdzséjével együtt 960 milliárd forinttal gazdálkodhat a felsőoktatás, ami a tervezett bruttó hazai termék 1,7 százalékának felel meg – tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy a felsőoktatási intézmények az év elején 2700 milliárd forintos fejlesztési igényt terjesztettek elő a következő évekre, aminek a forrását biztosítani fogja a kormányzat.

Büszkék lehetünk kutatóinkra

A pénzügyminiszter úgy vélekedett, hogy tudásba fektetni egy ország vezetőinek mindenkori felelőssége és kötelessége, mert

a tudástőke gyarapítása gazdasági érdek, egyben nemzetpolitikai cél.

A továbbiakban arról szólt: a kormányzat azt várja el az egyetemeinktől, hogy meghatározó szerepet töltsenek be a kutatás-fejlesztésben, az innováció területén és lépjenek előre a nemzetközi versenyben. Varga Mihály azt is hangsúlyozta: a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetben

büszkék lehetünk a magyar kutatókra, így az Óbudai Egyetemen kifejlesztett tömeg lélegeztető rendszer megalkotóira is.

Erőt és önbizalmat kell merítenünk abból a tapasztalásból, hogy rendkívüli helyzetben, rendkívüli eredményekre vagyunk képesek – fogalmazott a tanévnyitón elmondott beszédében a tárcavezető.

(MTI)

Fotó: Földházi Árpád

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Helyes!
Még több kínai hírszerzőt akarunk közpénzen!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés