Sztálin védelmében transzparenst akasztottak a valenciai városi tanács erkélyére

2021. augusztus 25. 15:19
A marxista-leninista párt tagjai augusztus 23-án, a totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapján egy transzparenst helyeztek el Joszif Sztálin védelmében a valenciai városháza erkélyén.

A Compromís és PSOE baloldali koalícó által irányított városban a jobboldali ellenzék a polgármester felelősségét firtatja, mert úgy vélik köze volt elvbarátainak akciójához. A kommunisták egyébiránt Spanyolország más városaiban is hasonló akciókat hajtottak végre, mivel úgy vélik, a „fasizmus és kommunizmus közötti egyenlőségjel a totalitarizmus eszméje szerint hamis, mert a kommunisták voltak azok, akik valóban legyőzték azt a nácizmust, amit a kapitalisták finanszíroztak és megpróbálja elterelni a figyelmet a munkásmozgalom által elért sikerekről”.

 

 

A transzparensre, amely csak néhány percig volt látható a „Sztálin védelmében” felirat volt nyomtatva, valamint a marxista párt kezdőbetűi mellett babérkoszorúban a diktátor arca, valamint a sarló és kalapács kommunista szimbóluma.

A baloldali városvezetéssel szemben felmerült egyfajta hallgatólagos cinkosság a szélsőbaloldali aktivistákkal, ezért a jobboldali ellenzék minden tagja kérte a történtek hivatalos elítélését. Joan Ribó polgármester szerint azonban az akciót a nyilvános erkélylátogatás kihasználásával hajtottak végre. „Ennek semmi köze a Városi Tanácshoz, nem volt engedélyezve és nem volt bejelentve, a tanács sem tudott semmit” – mondták. A helyi rendőrség mindenesetre vizsgálja az ügyet. 

Fotó: Twitter

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tudja valaki értelmezni ezt a mondatot? „fasizmus és kommunizmus közötti egyenlőségjel a totalitarizmus eszméje szerint hamis, mert a kommunisták voltak azok, akik valóban legyőzték azt a nácizmust, amit a kapitalisták finanszíroztak és megpróbálja elterelni a figyelmet a munkásmozgalom által elért sikerekről”.

Azért nem lehet ugyanúgy totalitárius rendszer a fasizmus és a kommunizmus, mert utóbbi legyőzte a nácizmust? Ez olyan, mintha azt mondaná, hogy azért nem tud a tehén repülni, mert tegnap még tél volt.
Egyébként mindhárom rendszer baloldali és totalitárius volt.

Válaszok:
Box Hill | 2021. augusztus 25. 17:20

Sok vadbarom élt Spanyolországban a polgárháború idején. Ezek leszármazottai még most is befolyásolják ott a közéletet.

A spanyol polgárháborúban a CNT és a FAI (anarchista szervezetek) mindenki előtt kinyitották a börtönöket.
A polgárháború kezdete óta mintegy 20 000 templomot és kápolnát romboltak le vagy fosztottak ki. Összesen 6000 egyházmegyés papot gyilkoltak meg, ez átlagban az egy-házmegyés papság 40%-a, egyes egyházmegyékben 80% volt ez az arány. A legtöbb egyházi személyt a polgárháború első 4 hónapjában ölték meg.
Az egész ipart államosították a munkások. A szindikalisták elkobozták, majd feloszlatták az üzemeket.
Katalóniában (és részben Aragóniában) a kollektivizálás nemcsak az ipari termelésre, hanem a szolgáltatásokra is kiterjedt: közszolgáltatásokra, kávéházakra, taxi-társaságokra, hotelek, pékségekre, sőt még a bordélyházakra is (a prostituáltak elkergették a madameot, és dolgozói tulajdonba vették az intézményt).
A Köztársaság a szovjet fegyverekért a Spanyol Központi Bank aranytartalékaival volt kénytelen fizetni.
A leszállított fegyverek ára 1936-os árfolyamon 500 millió amerikai dollárra rúgott, az egész spanyol aranytartalékot felemésztve, amely akkoriban a negyedik legnagyobb volt a világon.

Pár év volt. Csak gyorsan felejtenek.

Sztálin már térdelt, de a Nyugat megmentette:
„Orjol eleste a valóság beköszöntét jelezte és egy bizonyos pánikét. Lavrentyíj Beríja, Sztálin állambiztonsági főnöke azonnal nekilátott a Moszkvában lévő magas rangú fogvatartottak meggyilkolásához. Közöttük a szerencsétlen légitábornok, Ricsakov meggyilkolásához, akit azért tartóztattak le, mert a Vörös Légierő valódi állapotáról beszámolt Sztálinnak 1940-ben.
Néhány nappal később, amikor a német előrenyomulás folytatódott, Sztálin első alkalommal kezdett a háborúból való kilépésen gondolkodni. … Sztálin megbízta Beríját, hogy vizsgálja meg egy Németországgal kötendő különbéke lehetőségét, a kritikus helyzetre való tekintettel. Amikor Zsukov, aki tanúja volt e megbízásnak, a Középső Front parancsnokához Konyevhez utazott, megtudta, hogy minden Moszkvába vezető útvonal nyitva van. A Front hadseregei nem léteznek, a Front maga sem létezik és Konyev tartalékai körül vannak zárva.”

Forrás: John Mosier: Deathride, Hitler vs. Stalin, the Eastern front, 1941-1945 (Halállovaglás), Simon & Schuster,2010, 155-56.old.

Churchill tudta, hogy a rossz disznót fogják levágni, mert nagy tartozásai voltak:
Winston Churchill vezércikket írt Cionizmus kontra bolsevizmus címmel, amely az Illustrated Sunday Herald-ban jelent meg (1920. február 8). Ebben az írásban, amely nyomatékosította, hogy a cionizmus és a bolsevizmus „harcban áll a zsidó nép lelkéért”, felszólította a zsidókat, hogy tagadják meg a „bolsevik konspirációt” és tegyék világossá, hogy „a bolsevik mozgalom nem zsidó mozgalom”.
Ugyanakkor kifejtette:
„(A bolsevizmus) a zsidók között semmi esetre sem új. Már Spartacus-Weishaupt-tól kezdve, Karl Marx-on át egészen Trockíjig (Oroszország), Kun Béláig (Magyarország), Rosa Luxemburgig (Németország), Emma Goldmanig (USA), ez a világraszóló összeesküvés a civilizáció megdöntésére és a társadalom átépítésére, a korlátozott fejlődés, a rosszindulatú irigység és a lehetetlen egyenlőség alapján, folyamatosan nő.”

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés