Ezermilliárd dolláros kincset rejt Afganisztán földje

2021. augusztus 25. 9:12
A világ egyik legszegényebb országának jövője gyökeresen átalakulhat.

Az Index arról ír, hogy az amerikai kivonulás után Afganisztán hatalmas, kiaknázatlan ásványkincseire fókuszál a gazdasági világ. Ha valaha is megkezdődik a kitermelés, írják, az gyökeresen átalakíthatja a nyomorgó térség jövőjét. Afganisztán a világ egyik legszegényebb országa, a jövő azonban biztató, hangsúlyozzák.

Valamivel több mint egy évtizede, 2010-ben amerikai katonai szakértők és geológusok felderítették, hogy a Közép- és Dél-Ázsia kereszteződésében fekvő ország földje közel ezermilliárd dollár értékben rejt ásványkincseket – írja a CNN. A Reuters már – az afgán bányaminiszter korábbi, szintén 2010-es nyilatkozatára hivatkozva – háromezer milliárdra becsüli az egyelőre még a föld mélyén heverő ércek értékét.

Az 1 billió dolláros, azaz 1000 milliárd dolláros, durván háromszázezer milliárd forintos tételről a következőt írják: az Egyesült Államok két évtized alatt ennek a dupláját költötte afganisztáni küldetésére, és az ország felvirágoztatására, igaz, sikertelenül – jegyzik meg. Hozzátették:

az éves magyar GDP a rekorderős 2019-es évben például 163,5 milliárd dollár volt,

vagyis a magyar gazdaságnak hat év alatt sikerülne kitermelnie azt, ami gyakorlatilag a több mint négy évtizede háborúzó ország bankbetétjének tekinthető.

Fotó: MTI/AP/Emrah Gürel

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Magyarországot meg a NER aknázza ki.
Meg alá.

2011. körül találták meg a ritkaföldfémeket egy sivatagos területen Pakisztán közelében. Gyakorlatilag mindenki tud róla ( Kína, Pakisztán, USA etc.) és igazából ez bonyolíthatja a dolgokat, mindenkinek erre fáj a foga. A többi ásványkincset ( réz egyebek) nem is említik.

Hát, elvégre Gábor Áron rézágyúja is fel volt virágozva.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés