Újra kell nyitni a Covid-osztályokat Szlovéniában

2021. augusztus 21. 20:07
A kórházban kezelt betegek növekvő száma miatt szükséges újranyitni a Covid-osztályokat.

Janez Poklukar egészségügyi miniszter szerint a negyedik hullám, amely már kezdetét vettek Szlovéniában, ugyan olyan erős lesz, mint a korábbiak. Szombatra 388 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki az országban. A vírus okozta Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon senki sem halt meg. A koronavírusos betegek közül 66-an vannak kórházban, 15-en közülük intenzív osztályon.    A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 971 753-an kaptak védőoltást, közülük 871 578-an már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 46, illetve 41 százaléka.

A kormány módosított a nemzeti oltási stratégiáján, és immár háromszori oltást javasol. Először a legyengült immunrendszerű és a szervátültetésen átesett betegek, továbbá az idősotthonok lakói, majd a 60 év felettiek kaphatják meg a harmadik, emlékeztető oltást. Az országban a szolgáltatások igénybevétele, a rendezvények látogatása és több munkakör betöltése is védettségi igazoláshoz kötött. Hétfőtől megszűnik az ingyenes tesztelési lehetőség, az állam csak azok számára fedezi a gyors antigéntesztek költségeit, akiknek erre munkavégzéshez van szükségük. Többek között az egészségügyi-, a szociális és idősotthonok, valamint a nevelési- és oktatási intézmények dolgozóinak. 

Szigorodó határátlépés

A kormány egy héttel később lépteti csak életbe azt a rendeletét, amely a határátlépés szigorítására vonatkozik. Augusztus 13-a helyett 29-től kell védettségi igazolást felmutatniuk a határon azoknak, akik csak átutazóban vannak. A szigorítás alól kivételt képeznek a 15 év alatti kiskorúak, a határmenti ingázók, azok, akik ingatlannal vagy mezőgazdasági földdel rendelkeznek Szlovéniában, továbbá a nemzetközi fuvarozók.

 A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 505 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 369 ezret. A Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon három beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8298-ra emelkedett. Kórházban 258 beteget ápolnak, közülük 34-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymillió lelket számláló országban eddig 1 694 827-en kaptak védőoltást – a jogosultak 41,7, a felnőtt lakosság 50,1 százaléka –, közülük 1 576 504-en már a második adagot is felvették.

(MTI)

Nyitókép: Kirill Braga / Sputnik / AFP. Illusztráció.

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amit írsz (kinyilatkoztatsz), arra a világon semmiféle bizonyítékod nincsen.

Mivel sodorja veszélybe az oltott nagymamát az oltatlan unoka?
1 . Az oltottak is fertőznek.
2. Az oltottak állítólag nem kerülnek veszélybe a ”védőpajzs” miatt.
Miről beszéltek hát?

Oroszország és Izrael lakossága hogyan aránylik egymáshoz? A lakosság általános egészségi állapota? Az egészségügy felszereltsége?

23 százalékos az átoltottság Oroszországban, imígyen magáról a szputnyik vakcináról semmit nem mond valójában a te a haszontalanságát sugalló mindahány kommented, nemdebár? :-)

Én nem hergelek a nyugati oltások ellen . Csak a tényt világítottam feléd hogy akár igaz is lehet (mérhetetlen putin elleni szenvünk ellenére is) hogy a Szputnyik vakcina alkalmatosabb lehet delta-variáns és más karakterek ellen mintsem a 70 százalékos átoltottságot Izraelben már elért Pfizer.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés