Kabuli tanulság

2021. augusztus 20. 7:30

Bencsik Gábor
Facebook
A legfőbb ideje, hogy a nyugat alapjaiban gondolja újra a szerepét a világban.

„Gyümölcséről ismeritek meg a fát, eredményéről a politikát. Amerika, NATO-tag szövetségeseit is bevonva az ügybe, húsz év alatt nagyjából kétezer milliárd dollárt (az éves magyar költségvetés közel hússzorosát) elköltve, több százezer katonai és civil áldozat árán a rosszat még rosszabbra cserélte Afganisztánban.

A tálibokkal kapcsolatban persze egy pillanatra se legyenek illúzióink: kegyetlen hatalomátvétel lesz, súlyos megtorlások lesznek, és utána középkori viszonyok lesznek, a tálib hatalom pedig fenyegetés marad az egész nyugati világ számára, ideértve akár az oroszokat is.

Mégsem vitathatjuk el az afgánoktól azt a jogukat, hogy visszaszerezzék az országukat. Márpedig az amerikaiak által támogatott afgán kormányerők, a jól kiképzett és felszerelt háromszázezres kormányhadsereg teljes összeomlása, puskalövés nélküli megadása arra utal, hogy az afgánok többsége nem állt mellettük. A többség a tálibok mellett állt.

A sztálini Szovjetuniónál kevés szörnyűbb, a világra fenyegetőbb rendszert ismert a történelem. A második világháborúban azonban, a németekkel és a velük szövetséges magyarokkal szemben, akkor és ott, orosz földön harcolva az oroszoknak volt igazuk.

Az amerikaiak – szemben a második világháborús németekkel – jót akartak az afgán népnek, de rosszat tettek nekik. A társadalmi modellek sem fegyverrel, sem pénzzel, sem együtt a kettővel nem exportálhatók.

A legfőbb ideje, hogy a nyugat alapjaiban gondolja újra a szerepét a világban.”

Címlapképen: Tálib harcosok járőröznek Kabulban.

Kép forrása: MTI/AP/Rahmat Gul

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 93 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A második világháborúban azonban, a németekkel és a velük szövetséges magyarokkal szemben, akkor és ott, orosz földön harcolva az oroszoknak volt igazuk."
Marhaság. A szovjet orosz történelmi terjeszkedés híveinek imaszövege.

Hadbalépésünkről
A történet, ha nem előbb, ott kezdődik, hogy a végső határait soha megtalálni nem képes Szovjet-Oroszország, a történelemben először, megjelent a magyar határon. (1939. szeptember)
1940 során sorra bekebelezte a vele határos országokat vagy azok egy részét. Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia majd Finnország.
A rendszer, amit akkor képviseltek, hadba lépésünkig idő előtt, erőszakosan megsemmisített 26,373,000 embert. (R. J. Rummel, Uni. of Hawaii)
Ideológiája pedig deklaráltan az volt, hogy a kommunista rendszert terjesztenie kell, akár erőszakkal is. Amikor hadiállapotban lévőnek deklaráltuk Magyarországot a Szovjetunióval szemben, Kassa és Kőrösmező bombázása miatt, akkor senki sem volt szövetségese a világon, mert a szovjetek a náciknak voltak szövetségesei néhány nappal korábbig.
A nyugati demokráciák ennél sokkal kevesebbért elmennek harcolni, akár a világ másik végére is.

Viktor meg folytatta. Szóval akkor most ki a balfasz ökör???

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés