Patchwork

2021. augusztus 18. 13:47
Programajánló augusztus 20-ára hangolódva.

Látogatható a Szent István-terem

Ferenczi-Bónis Orsolya 

Augusztus 20-án nyílik meg az újjászületett Szent István-terem és az a különleges kiállítás, amely a Budavári Palota déli összekötő szárnyának első emeletén vezet az újraalkotott történelmi emlékhelyre. A Szent István-terem – A Budavári Palota csodája című tárlat különlegességei közé tartozik Aba-Novák Vilmos a koronát Szűz Máriának felajánló Szent Istvánt megjelenítő festménye, amely kiállításon mostanáig nem volt látható, valamint első királyunk 1635-ben Rómában készült nagy hermája, amelynek talapzatát a korszak legnagyobb szobrásza, Giovanni Lorenzo Bernini készítette. A filozófus és esztéta Gulyás Gábor kurátor által megálmodott tárlat olyan kreatív megoldásokkal és modern eszközökkel is bemutatja Szent István örökségét, mint a király alakját megjelenítő mozgó és beszélő hologram. E kiállításon – melynek része Havadtőy Sámuel az Intelmeket megidéző kortárs művészeti installációja is – át vezet az út a teljes történeti hűséggel rekonstruált Szent István-terembe.

Az Ybl Miklós, majd Hauszmann Alajos tervei alapján átépített és bővített Budavári Palota a 20. század elejére kívülről és belülről egyaránt Európa egyik legrangosabb királyi rezidenciájává vált. Hauszmann Alajos a Szent István-terem berendezésének ügyét is a szívén viselte, így az a magyar iparművészet csúcsteljesítménye lett. A különlegesen szép faburkolatok Thék Endre alkotásai, a monumentális pirogránit kandalló Zsolnay Vilmos gyárában készült, s többek között Strobl Alajos és Jungfer Gyula is dolgozott a berendezésen. A kor legkiválóbb magyar mesterei által megalkotott terem megsemmisült az idők során, a Nemzeti Hauszmann-programnak köszönhetően viszont most korhű módon születhetett újjá. A díszítést és a bútorzatot az eredeti anyagok felhasználásával a lehető legpontosabban alkották újra az eredeti, hauszmanni elképzelés alapján országszerte mintegy húsz műhelyben. A terem és a tárlat augusztus 20-ától 31-éig ingyenesen látogatható.

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

***

Fotó: MTI / Várkapitányság

*** 

Fotó: MTI / Várkapitányság

*** 

Az Arany­-vonattól a virágkarneválig

FBO

Államalapítónk, Magyarország legfőbb védőszentjének ünnepén, augusztus 19. és 22. között Budapesten négynapos rendezvénysorozat várja a vendégeket tizenhét helyszínen utcazenével és Food Truck Show-val, Szabadrét fesztivállal, Magyar ízek utcájával, Városok sétánya kiállítással, az újjáépített Aranyvonattal, Hősök útjával, Csárdafesztivállal, Sporthősökkel, Divat & Design feszttel, komoly- és könnyűzenei koncertekkel, valamint a Gyerekligetté alakuló Városligettel. 20-án Szent István-napi díszünnepség lesz a Kossuth téren, majd honvédségi légiparádé a Duna felett, délután a Szent István-bazilikában ünnepi szentmise, majd Szent Jobb-körmenet, este pedig Tűz és fények játéka címmel újra lesz tűzijáték. 20-a és 22-e között harmincötödik alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek ünnepét a Várban, s idén először ingyenesen látogatható.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés