Otthonról járunk haza

2021. augusztus 18. 13:17
Felvidékről érkezett Tokaj-Hegyaljára, mérnökből lett borász, ma már a patinás borvidék aktív alakítója és szervezője s kiváló borok megalkotója. Bodó Judit vallja: „ha már el kellett jönni, jó irányba vezetett bennünket a Jóisten”.

„A borászkodás nélkül sehol sem lennénk, a bor az alapja minden közösségépítő munkánknak. Adva volt a feladat, amikor húsz éve Tokaj-Hegyaljára kerültünk. Láttuk, hogy a mi generációnk elszivárog innen, és reméltük, hogy a szőlő segítségével – amiről nem lehet egy-két, de még tízéves rendszerben sem gondolkodni – meg tudjuk mutatni a helyi értékeket, s értelmes életcélt, életpályát mutatunk majd a fiataloknak” – mondja Bodó Judit mérnök, a Bott Pince egyik tulajdonosa, a Borászok Borásza 2021 díj nyertese. Bár a titulusok helytállók, az elismerések hízelgők, Juditot nem ezek teszik példamutató nővé, inkább a szíve, a kitartása és az őszintesége. Vallja: a minőség a kulcs, bármibe kezdjen is az ember. „Mi semmit nem tudtunk volna tenni, ha a jó bor nem hozza ide a jó embereket. A magas színvonallal viszont üzenünk magunkról, és meghallják a hívást azok, akik szeretnének a vidékről gondolkodni, a térségért és az itt lakókért tenni.” 

Judit és férje, Jóska a Felvidékről származnak, egy véletlen folytán kerültek Tokajba: Juditot felkérte egy ismerős dél-
tiroli család vállalkozása a kilencvenes években, hogy segítsen beindítani frissen vásárolt magyar telephelyét. Az asszony szívesen vállalta a feladatot, négy év múlva, első babájukat várva pedig arra jutottak: maguk is belevágnak, szőlőt termesztenek, bort készítenek – és a közösség aktív tagjaiként igyekeznek minden létező módon környezetük segítségére lenni. Azóta is programokat szerveznek, rendezvényeket tartanak, lokálpatriótához méltó lelkesedéssel dolgoznak.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés