Amerika, a vicc

2021. augusztus 18. 14:56

Jeszenszky Zsolt
PestiSrácok.hu
A szivárványos zászló helyett most már a tálibok zászlaja lobog a kabuli nagykövetség épületén.

„A Biden-kormányzat az elmúlt 6 hónapot azzal töltötte, hogy világszerte szivárványos zászlókat húzott fel az Egyesült Államok nagykövetségein, diverzitásfelelősöket nevezett ki, és úgy általában, leckéztetni igyekezett mindenkit. Beleszólni mások gondolkodásába, törvényhozásába, államszervezetek működésébe. Afganisztánban most kaptak egy gargantuális lóf*szt a seggükbe. A szivárványos zászló helyett most már a tálibok zászlaja lobog a kabuli nagykövetség épületén. Afgán nőkre és gyerekekre vár rabszolgasors, fanatikus vademberek kezei között.

Bár csábító lenne némi káröröm, de a dolog sokkal súlyosabb annál, hogy akár csak egy pillanatra is röhögjünk a Washingtonok, Jeffersonok, Franklinek által alapított, nemrég még Kennedyk, Reaganek által vezetett országot irányító szenilis bohócon, Joe Bidenen. Főleg, hogy nyilvánvalóan nem is ő irányít…

Ha lehetek egy icipicit személyes, számomra különösen fájó látni, hogy mivé lett az a nagyszerű ország, ahol a ’80-as években (Ronald Reagan alatt) 2 évet töltöttem a gyerekkoromból, de ahol még az ezredforduló környékén (előbb Clinton, majd az ifjabb Bush alatt) is rendre megcsapta az embert az optimizmus érzete, ahányszor arra járt. Amerikával kapcsolatban ma már semmilyen optimizmus nem indokolt. Az Obama regnálása óta zajló lejtmenetet Trump csak lassítani tudta, megfordítani nem, hogy aztán utódjának mindössze fél év alatt sikerüljön totális káoszt teremtenie. Bevándorlási krízis a déli határon, elszállt benzinárak, az energiafüggetlenség elvesztése, sok-sok belföldi probléma mellett most az afganisztáni bukással a nemzetközi tekintély is romba dőlt. Az eddig mindenki által irigykedve csodált, de legalábbis elismert, legyőzhetetlennek tartott amerikai katonai gépezet, az amerikai hírszerzés és az amerikai külpolitika mítosza tört össze.”

Kép forrása: MTI/AP/Rahmat Gul

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 138 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már a választás alatt is viccet csinált USA-ból a Demokrata gépezet.

Most viszont véresen komoly tragédiát idéztek elő, nevetés nélkül.

Alig várom, hogy a Kabuli Nagydíjon Vettel pilóta úr sziváráványos
cipőben végigmenjen az aszfaltcsíkon.

Úgy tűnik egyetlen értelmes ellenvetésre sem futja. Tehát akkor Jeszenszkynek szerinted is igaza van a tényekre épített mondandójával?

Nem barátom ez nem jó hír, mert azok a magyar katonák, akik meghaltak Afganisztánban, NATO kötelezettségünk teljesítése közben, a semmiért haltak meg az összes többi NATO áldozattal együtt. Bár semmi közünk nem volt az erőszakos demokrácia terjesztéshez.

De te hülye vagy ahhoz, hogy ezt átlásd.

Igaza van Jeszenszkynek, Amerikában tényleg az a tragikus, hogy az Alapító Atyák annak idején létrehoztak jól működő közösséget, amit az utóbbi száz évben kemény aknamunkával sikerült lerombolni, hogy a szemeink előtt dőljön össze. Ez az értékvesztés pont abban az értelemben tragédia, ahogy a klasszikus görög színházakban ábrázolták. Még nagyobb baj, hogy Amerika láthatóan Európát is magával akarja rántani az elkerülhetetlen bukásába.

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2021. augusztus 18. 20:54

For the record:
Ez év áprilisáig bezárólag az amerikai fiaskó ára emberéletben Afganisztánban:
Amerikai katona: 2,448
Amerikai zsoldos: 3,846
Afgán kormány katona és rendőr: 66,000
Szövetséges, főleg NATO: 1,144
Afgán polgári személy: 47,245
Szociális munkás: 444
Újságíró: 72
Talibán és más ellenállók: 51,191

Afganisztánból visszatért amerikai veteránok vetették ugyanezt a kormányzat szemére.

Egyébként pedig értelmetlen háború volt. Az iszlámot akarták a saját földjén legyőzni, de csak káosz maradt utánuk mindenütt a terjeszteni kívánt demokrácia helyett. Csődöt mondanak, ha keményebb ellenfél van, itt is azt láttuk, mint Saigon elestekor. De például Észak Koreáról csak pofázni mernek, ott nem mernek keménykedni.

Az illiberalizmus a nekik való ellenfél, ott csak dumálni kell, magasról hinteni az igét, és abban verhetetlenek.

Marx azt mondta, hogy a kommunizmusnak a világ legfejlettebb országában kell győzni. 1917-ben még csak arra futotta, hogy felépítsék a Szovjetúniót, de ma már elérték az USA-t, ami elkezdett leamortizálódni.

Nem tanultak a szovjetek afganisztáni kalandjából, az általuk akkor felfegyverzett tálibok ellenük fordultak. A felszerelt és kiképzett afgán hadsereg pedig napok alatt átadta a terepet a negyedakkora, náluk rosszabbul felszerelt táliboknak.

Mit szűrtek le az amerikaiak húsz év alatt, mit képzeltek az afgánokról? Mit vártak ettől a katonai kalandtól? A következmények persze Európára szállnak, és a mafla EU nem meri azt mondani, hogy nem hajlandó megenni, amit mások főztek.

Válaszok:
Karvaly | 2021. augusztus 19. 2:32

Volt. A 2010-es választások előtt Orbán többször elmondta, hogy kis felhatalmazás, kis változás, nagy felhatalmazás, nagy változás. Aki akarta, az megérthette.

Az MSZP-SZDSZ hangosan visított, hogy ne adjunk kétharmadot a Fidesznek, mert akkor alkotmányt is módosíthatnak.

A választók pedig ezek után megadták a kétharmadot a Fidesz kormánynak.

Ja, mert te aztán nem a fotelból keménykedsz, hanem elmentél harcolni Afganisztánba az Emberi Jogokért, ugye?
Soknickes szerencsétlenség.
X

A választók előre tudták, és ezt az MSZP-SZDSZ is riadtan sulykolta, hogy győzelem esetén ha úgy alakul, a Fidesz a kétharmad adta lehetőségeken belül bármit megtehet. Miért ne élt volna a lehetőséggel? A megszerzett hatalommal élni kell, az nem egy zacskó cukorka, amit odanyújtanak a másiknak, hogy vegyen belőle.

Csak a sunyi moralizálás akarja szabályként feltüntetni, hogy nem illik kihasználni a hatalom adta lehetőségeket. Miért nem illik? Az ellenzék még meg sem nyerte a választást, de már túlterjeszkedne a még meg sem szerzett hatalom keretein. Ez belefér? Tizenegy év alatt nem tudtak egy épkézláb politikai formációt összehozni, csak odáig tudtak eljutni, hogy alkalmi, össze nem illő csapattal hogyan lépjenek túl az alkotmányos kereteken, ha netán nyernek, és csak egyszerű többségük lenne.

Korrekt közegben kellő felhatalmazás híján fel lehet rúgni az alkotmányos kereteket?

Felmondtad a leckét, mehetsz a pénztárhoz. Egyetlen dolgot mondtál helyesen, ferdítés nélkül: mienk a döntés. És ez a lényeg.

Szorgalmas nyelvcsapásaid ellenére az a helyzet, utasításba kapta a követség, hogy égessék el a zászlókat. Nem árt, ha az ájult szervilizmus helyett a tényeket is nézed.

https://24.hu/kulfold/2021/08/..

Olvasd el a 24.hu cikkét. Nekik talán elhiszed a hír valódiságát. De ha logikusan gondolkodsz, akkor talán el tudod képzelni, hogy menekülés közben nem tudják magukkal vinni, és inkább elégetik, mintsem a tálibok zsákmányként felmutatva megbecstelenítsék.

Marx abból indult ki, hogy a legfejlettebb országokban vannak a legnagyobb osztálykülöbségek, ezért ott a legnagyobb a feszültség, ott robban ki az osztályharc. Szerintem tévedett, egy szegény országban pár rossz év után sokkal közelebb kerültek az éhhalálhoz az emberek, ott sokkal hamarabb kerültek lázadásközeli állapotba az emberek, amit aztán meg tudtak lovagolni a kommunista agitátorok a saját hasznukra.
Persze ebben szerepe lehetett annak is, hogy Bsmarck - pont a szocialisták előretörése miatt -a XIX. század végén elément a folyamatoknak, és átvert munkásokat védő törvényeket a törvényhozáson. Őt másolta aztán Theodore Roosevelt Amerikában.
Valószínűleg a hidegháborús időszakban a kommunista veszélynek is volt szerepe abban, hogy a nyugati világban soha ilyen jól nem éltek még a munkások, mint akkor.
Ami most van Amerikában, az nem a klasszikus marxi kommunizmus, természetesen most is osztályharcról ábrándoznak, de a munkások már senkit nem érdekelnek, helyette elnyomott fajokról és szexuális kisebbségekről beszélnek.
Egyébként ez a folyamat (ahogy Amerikában a hatvanas években belopakodott az egyetemekre a marxista ideológia, majd onnan és a médiából kiindulva beépült a bíróságokra, ügyészségekre, megacégekbe) nagyon hasonlít arra, ahogy az egyik Marvel szuperhősfilmben (a Tél katonájában) lehet látni azt, ahogy egy összeesküvő szervezet beépül egy védelmi szervezetbe, és belülről szétverve azt átveszi felette a hatalmat. Meglepően pontos analógia, egészen biztos vagyok benne, hogy nem volt szándékos.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés