Litvánia kerítést épít a migráció ellen

2021. augusztus 11. 13:30

A litván parlament döntése szerint 550 kilométer hosszú szögesdrótkerítést építenek a litván-fehérorosz határon.

2021. augusztus 11. 13:30
null

Az illegális határátlépések megsokasodása miatt a litván parlament szerdára virradóra megszavazta a határkerítés megépítését a Fehéroroszországgal közös határszakaszon. A balti állam törvényhozásának tájékoztatása szerint az intézkedés a migráció okozta vészhelyzet orvoslását szolgálja.    

Az összesen 550 kilométer hosszú szögesdrótkerítés felhúzásának munkálatai már bő egy hónapja megkezdődtek.

„Minél előbb erőssé és megbízhatóvá kell tenni a Fehéroroszországgal közös határt” – húzta alá Agne Bilotaite belügyminiszter, akit a BNS balti hírügynökség idézett. A határvédelmi intézkedés költségei becslések szerint mintegy 150 millió euróra (53 milliárd forint) rúgnak majd.  

A litván határvédelem korábbi közlése szerint a kerítés néhány hónap alatt elkészülhet. A balti ország határőrsége szerint csak az utóbbi egy napban mintegy hetven embert fordítottak vissza a határon, és hármat őrizetbe vettek.

Az év eleje óta a litván hatóságok hozzávetőleg 4100 illegális határátlépőt tartóztattak fel a fehérorosz határon.    

Litvánia és az EU is azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy szándékosan engedi át a migránsokat az EU felé, válaszul a rezsimje elleni nyugati büntetőintézkedésekre.

(MTI)

Kép: Illegális bevándorlók Litvániában, MTI/AP/Mindaugas Kulbis

Kapcsolódó cikkek

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iIonah
2021. augusztus 11. 20:05
Ezt kell tenni, litván barátaink. Magyarországon a kerítés és a mellé rendelt katonaság megakadályozta Európa további elszennyeződését a Balkán felől.
Mexivtad
2021. augusztus 11. 19:58
Ez a csúnya Lukasenko bácsi nem akar faltámasztó, semmirevaló hulladék humanoidokat az országában tartani! Még ilyet! Skandalum! Akik természetesen csak valami fatális véletlen folytán sétálgattak arrafelé! Érdekes, hogy engem sose kapott el a belorusz hatóság! Vajon miért?
Intel
2021. augusztus 11. 17:22
Ideje aggódni és szorongani a lirván demokráciadeficit miatt. Ahelyett, hogy szélesre tárnák befogadó társadalmuk kapuit a demokráciára áhítozók előtt ők bezárják és szögesdróttal kerítik ezen kapukat. El kell onnan is menekülni csakúgy mint innen. Úgy tűnik lassan mindenhonnan el kell menekülni. Még a végén egész jó helyek jönnek létre ha ezek mind elmenekülnek. https://m.hvg.hu/kultura/20210806_Barukh_Onjelolt_kolto_interju#rss
Box Hill
2021. augusztus 11. 15:01
Aki politikai menedékjogot akar kérni, annak az első szabad országban kell azt megtennie. Litvániáig nem találtak szabad országot? Mégis csak hagyni kellett volna a németeket győzni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik