Különleges eszközöket is bevethetnek a migránsok ellen a litván katonák

2021. augusztus 10. 21:45

A litván parlament jóváhagyta a határvédelemben segédkező hadsereg hatásköreinek bővítését. Litvánia 500 km hosszú kerítést épít, hogy megakadályozza az illegális migrációt.

2021. augusztus 10. 21:45
null

Jóváhagyta a migrációs válság miatt a határvédelemben közreműködő katonák hatáskörének bővítését keddi rendkívüli ülésén a litván parlament. Arvydas Anusauskas védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a további hatáskörökkel csak azokat a katonákat ruházzák fel, akik részt vesznek a különleges feladatok ellátásában az illegális bevándorlás miatt nemrég bevezetett rendkívüli helyzetnek megfelelően. 

A határvédelemben segédkező katonák ennek értelmében jogosultak, hogy okmányokat ellenőrizzenek, embereket és járműveket vizsgáljanak át, és eljárjanak azokkal szemben, akik nem hajlandóak alávetni magukat utasításaiknak, illetve őrizetbe vehessék őket. Ezenkívül

jogosultak olyan különleges eszközök használatára, amelyeket a rendőrség alkalmaz gyanúsítottak őrizetbe vételekor. 

Valdemaras Rupsys vezérkari főnök közlése szerint több mint ezer katonát küldtek a belügyminisztérium közvetítésével a határhoz. A katonák részt vesznek a járőrözésben, a Pabrade városában található regisztrációs központ védelmében, mely szálláshelyként is szolgál illegális bevándorlók számára, táborok építésében a migránsok számára, valamint szögesdrót kerítés felhúzásában.

Kerítést épít Litvánia

Litvánia több mint 500 kilométeres szakaszon szándékozik drótkerítést építeni a Fehéroroszországgal közös, körülbelül 680 kilométer hosszú határ mentén. Litvánia és Lengyelország azzal vádolja Fehéroroszországot, hogy „hibrid háborút” folytat az illegális bevándorlók átengedésével. Litvánia szerint Minszk azért teszi ezt, mert menedékjogot adott fehérorosz másként gondolkodóknak, köztük Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezetőnek.

Május végén Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök figyelmeztetett: országa eddig feltartóztatta a szomszédos államba tartó migránsokat, de a nyugati politikai nyomás miatt elgondolkodik azon, hogy érdemes-e ezt a gyakorlatot folytatnia. Ugyanakkor közölte, hogy Fehéroroszország nem lesz „gyűjtőhelye” az afrikai és közel-keleti bevándorlóknak.

(MTI)

Kép: Illegális bevándorlók a litvániai Vydeniai migránstáborban 2021. augusztus 2-án. MTI/EPA/Toms Kalnins

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2021. augusztus 12. 00:12
Gondolom ezt a kerítést fizeti majd az EU, hiszen egy diktatúrát határol, így nehezebben jutnak majd át mindenféle orosz kémek. Meg benne lehet egy fehérorosz forradalom esetén meginduló menekültválság is. De Litvánia éltanuló, így ez most egy demokratikus jó kerítés.
pitypang1125
2021. augusztus 11. 13:20
Ó már azt hittem lőnek.
Wezo
2021. augusztus 11. 11:25
Különleges eszközök a migránsok ellen: taposóaknák és a tűzparancs! Lásd: Ausztrália, USA ( eddig ), Izrael. Egy sor migráns, - egy sortűz!
triumphator
2021. augusztus 11. 10:06
Ilyen az, amikor a kis gizda hülyegyerekek (jelen esetben Litvánia és Lengyelország) nagyembernek képzelik magukat, beszólogatnak, fenyegetőznek, rázzák a kis öklöcskéjüket és erre a rosszarcú erősebb kölyök (Lukasenka téeszelnök) kaján vigyorral a képén egyetlen mozdulattal úgy pofán veri őket, hogy csak pislognak és futnak anyuhoz (EU), hogy őket báncsák... De anyu is csak hápogni tud, mert a rosszarcú kölyöknek van egy mégrosszarcúbb bátyja (Vologya iz Moszkve). Hát, ráb.sztak. Előre kell gondolkozni több lépéssel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!