Beadta az ÁSZ által megállapított elszámolási problémák javításának tervét a Momentum

2021. augusztus 2. 20:57
Azonban úgy tűnik, a párt 2018-as kampányköltései továbbra sem olyan átláthatóak, ahogy azt hirdetik magukról.

A Momentum elküldte a 2018-2019-es időszak gazdálkodásának törvényes elszámolásánál talált problémák kijavítására vonatkozó intézkedési tervet – közölte lapunk kérdésére az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Amennyiben a párt tényleg kidolgozta az intézkedési tervet,

ezzel gyakorlatilag elismeri, hogy jogosak a számvevőszék észrevételei.

Az ÁSZ a vonatkozó törvény szerint kétévente ellenőrzi a rendszeres költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodásának törvényességét. Ilyenkor elsőként egy jelentéstervezetet fogalmaznak meg, azt elküldik a párt vezetésének, amely 15 napon belül véleményezheti azt.

Ezt követően teszik közzé a végleges jelentést, amelyben értékelik a gazdálkodás szabályainak betartását. Amennyiben bármilyen probléma felvetődik, a számvevőszék részletes javaslatokat fogalmaz meg, s ezek alapján a pártnak be kell nyújtania az ÁSZ-hoz egy intézkedési tervet a problémák kijavításáról. Az ÁSZ június 25-én tett közzé a Momentum 2018-2019-es gazdálkodásáról szóló jelentését, amelyben megállapította: a pártnak erősítenie kell gazdálkodása törvényességét.

ÁSZ: A Momentum gazdálkodása nem volt átlátható és elszámoltatható

Az ÁSZ megállapította többek között, hogy

  • A Momentum Mozgalom 2018-ban 553,5 millió forint, 2019-ben 44,3 millió forint költségvetési támogatásban részesült.
  • 2018. évi pénzügyi kimutatásában 585,3 millió forint bevételt, valamint 596,4 millió forint kiadást számolt el.
  • 2019. évi pénzügyi kimutatásában 162,1 millió forint bevételt, valamint 171,9 millió forint kiadást számolt el.
  • Tehát 2018-ban 31,8 millió forint, 2019-ben pedig 117,8 millió forint nem a központi költségvetésből származó bevétele volt.

A számvevőszék szerint 

a Momentum a 2018-2019 közötti időszakban nem alakított ki szabályszerű könyvvezetési rendszert és nem biztosította a könyvvezetésének törvényességét.

Az ÁSZ sajtóközleményében akkor úgy fogalmazott, „a párt nem támasztotta alá szabályszerű könyvvezetéssel a pénzügyi kimutatásaiban szereplő bevételi és kiadási adatokat. Ezzel megtévesztette saját tagságát és a közvéleményt is, mivel nem biztosította, hogy valós képet kapjanak a párt 2018. és 2019. évi gazdálkodásáról. Ennek következtében a Momentum Mozgalom a 2018-2019 közötti időszakban nem biztosította a törvényes gazdálkodás feltételeit, gazdálkodása nem volt átlátható és elszámoltatható.”

Közölték továbbá azt is, hogy a Momentum Mozgalom a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulások értékelését a vonatkozó törvényi előírás ellenére nem végezte el, így nem biztosította a közélet tisztaságára vonatkozó törvényi előírások érvényesülését. Ennek következtében nem zárható ki, hogy nem engedélyezett források felhasználásával tisztességtelen előnyhöz juthatott más pártokkal szemben. Az ÁSZ kilenc javaslatot fogalmazott meg a párt felé, amelyet beépíthetnek az intézkedési tervbe, hogy az elszámolásuk szabályos legyen. 

Korábban már indult nyomozás a 2018-as kampánytámogatások ügyében

A pártgazdálkodás átláthatóvá tételének természetesen része, hogy a pártok elszámolnak a központi költségvetésből kapott választási kampánytámogatásokkal. E tekintetben pedig nem egészen makulátlan a Momentum múltja. Az Állami Számvevőszék még 2019 októberében megállapította, hogy a párt nem tudott a törvényeknek megfelelően elszámolni a 2018-as országgyűlési választási kampányra kapott nagyjából 500 millió forint elköltésével.

Az ÁSZ ezt követően hivatalból feljelentést tett,

a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pedig nyomozást indított költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt folyamatban lévő büntetőügyben

a bűncselekmény tárgyi, okirati bizonyítékainak, bizonyítási eszközeinek felkutatása és biztosítása céljából.

Átláthatóan működnek. Vagy mégsem?

A Momentum honlapján egyébként azóta sem találhatók meg a költségvetési forrásból kapott 2018-as félmilliárdos kampánytámogatás költéseinek számlái. Pedig a weboldalon elérhető üvegzseb menüpont bevezetésében úgy fogalmaznak: „Átláthatóan működünk. A választók azért küldtek minket az önkormányzatokba, hogy ellenőrizzük: senki nem lop közpénzt, a rendelkezésre álló forrásokat pedig átláthatóan, a legfontosabb problémákra költjük.”

A 2018-as országgyűlési választási kampányhoz kapott központi költségvetési támogatások elszámolásának mindkét részébe belinkeltek egy-egy Google-táblázatot, amelyek elvileg költések számláit tartalmazzák. A valóságban azonban ezekre kattintva egy hibaüzenet jelenik meg, azaz a párt költéseit számlákkal nyilvánosan jelen állás szerint nem igazolta, annak ellenére, hogy a honlapon ezt ígérik.

Ezt a linket illesztették be a 2018-as kampányelszámolás szövegébe, a „számláinkat a nyilvánosság előtt is közzétesszük” félmondat alá...

és ez jelenik meg, ha rákattintunk

Intézkedhetnek a javításról

Az ÁSZ kérdésünkre közölte, a Momentum által benyújtott intézkedési terv beérkezett, folyamatban van az értékelése. Kiemelték: a számvevőszék megállapításaival, javaslataival, valamint széleskörű tanácsadó eszközeivel hozzájárul a pártok gazdálkodásának törvényességéhez. Amennyiben elfogadják a párt intézkedési tervét, a Momentum végrehajthatja azt, ezzel törvényessé téve a 2018-2019-es időszak gazdálkodásáról szóló beszámolót.

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez az áldozattá válás, mint taktika. Túl kell adni a már nem kifizetődő, nem igazán hatásos médiumon, hogy utána fel lehessen háborodni, ha az új tulajdonos ugyanilyen okokból megszünteti. Lásd, Népszabadság, mint a diktatúra áldozata.

Ugyanez az eset a Klubrádió is. El kell követni pár szabálytalanságot, ami retorzióval jár, és máris lehet sopánkodni, hogy itt diktatúra van. Mert rájöttek, már nem éri meg működtetni, áldozatként feltüntetve nagyobb hasznot hoz. Ha valójában fenn akarnák tartani, fikarcnyi lehetőséget nem hagynának arra, hogy bármilyen hivatkozási alap legyen az elmarasztalásra.

Ez a helyzet a Momentum szabálytalan gazdálkodásával is. Tudják, hogy szabálytalan, szándékosan lett az és később majd kijavítják. De addigra már bedobták a köztudatba, hogy ők a diktatúra áldozatai. Arra persze vigyáznak, hogy a választásokig, mire tisztába kell tenni magukat, addigra minden rendben legyen.

De ide sorolhatók a parlamenti provokációk is, ahol látható volt, akármeddig elmennek, hogy a házelnöknek, ha a szabályok szerint akar eljárni, ne legyen más választása, mint a büntetés. Mert azok a dumák, amiket ott lenyomnak, valójában senkit nem érdekelnek, a szövegeknek se füle, se farka, külföldi támogatóik nem tudnak vele mit kezdeni. De ha ők áldozatként tudják magukat felmutatni, az már nagyobbat szól, akkor indulhat a kórus, hogy diktatúúúúúúúúúra!

Nagyon okosnak hiszik magukat, mert mind egyetemet végeztek. Ezt mondták magukról.
De ha a saját ügyeiket nem tudják rendben tartani, mi lehet az, ami megy nekik?

azóta sem találhatók meg a költségvetési forrásból kapott 2018-as félmilliárdos kampánytámogatás költéseinek számlái

Ezt nem értem.
Akkor 500 millióig nem kell a cégeknek sem számla, meg a többi pártnak, egyesületnek, alapítványnak?
Vagy már behajtották rajtuk?
Hányan vannak előzetesben?

Rutte még fizeti őket. Meg a német libsik is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés