Tomboló erdőtüzek pusztítanak Dél-Olaszországban

2021. augusztus 1. 20:11
Csak Szicíliában több mint nyolcszáz tűzoltó volt bevetésen, a műveleti egységeknek az utóbbi 12 órában 230-nál is több alkalommal kellett kivonulniuk.

Az olasz kormány a kialakult helyzetre tekintettel további egységek átvezényléséről döntött: az ország más részeiből, így Dél-Tirolból, Venetóból, Piemontból és Lombardiából is küldenek tűzoltókat Szicíliába. A lángok ellen tűzoltó repülőgépeket is bevetettek a szigeten, illetve a dél-olasz Puglia és Calabria tartományokban is.

Nem zárhatóak ki a gyújtogatások sem

Szicíliában a lángnyelvek leginkább Cataniát és környékét fenyegetik. Salvatore Pogliese, Catania polgármestere a Facebook-oldalán a város déli negyedeinek „teljességgel megsemmisült” részeiről számolt be. Mint írta: az erdőtüzek kifejezett csapást jelentenek több család és vállalkozás számára. Szicíliában az utóbbi napokban 40 Celsius fokra is felkúszott a hőmérő higanyszála. A szárazság, a hőség és az erős széllökések miatt a lángok gyorsan terjedtek. Egyes tűzesetek azonban – a hatóságok gyanúja szerint – gyújtogatásokra vezethetők vissza.

Északon viharok pusztítanak

Miközben Olaszország déli része az erdőtüzekkel küzd, északon heves zivatarok, jégesők okoznak gondot. Dél-Tirolból például áradásokról és a viharok miatt kidőlt fákról érkeztek jelentések. A polgári védelem riasztást adott ki az északi é a középolasz régiókra. A jég sok helyütt elverte az oliva- és a kukoricatermést, és károkat okozott a gyümölcs- és a zöldségtermesztőknek is. A Coldiretti, az olasz kistermelők legnagyobb képviseleti szerve szerint a gazdáknak a térségben több millió eurós káruk van: a jég elverte az oliva- és a kukoricatermést, és károkat okozott a gyümölcs- és a zöldségtermesztőknek is.

(MTI)

A nyitókép illusztráció (MTI/AP/Huszein Malla)

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés