Újra próbálkozhat a kormányalakítással a bulgár popsztár pártja

2021. július 30. 21:25
Rumen Radev bolgár államfő ismét a Van Ilyen Nép (ITN) pártot bízta meg pénteken kormányalakítással, jóllehet július közepén egyszer már kudarcba fulladt a parlamentben legerősebb párt próbálkozása.

A 240 tagú bolgár parlamentben a július 11-én tartott előrehozott választások eredményeként 65 helye van az ITN-nek. Radev ezúttal Plamen Nikolovot, az ITN jelöltjét bízta meg kormányalakítással. Nikolovnak egy hete van arra, hogy összeállítsa kabinetjét, amelyet azután a parlament egyszerű többséggel is elfogadhat.    

Az ITN párt első kormányalakítási megbízása azért vallott kudarcot, mert jelöltjét, Nikolaj Vaszilevet bírálatok érték amiatt, hogy 2001-től 2003-ig Bulgária miniszterelnök-helyettese volt, 2001 és 2009 között pedig két egymást követő kormányban is miniszteri tisztséget töltött be. Kritikusai szerint ilyen múlttal kétséges, hogy az ellenzék által ígért változásokat képviselte volna.    

Az ITN – amely a tavaly nyári kormányellenes tüntetések nyomán jött létre – egyébként azt hirdeti, hogy célja a kormányzó politikai elit leváltása. Ha sikerül is Nikolovnak kormányt alakítani, nem biztos, hogy az hosszú életű lesz. Megfigyelők szerint ugyanis nem kizárt, hogy ősszel, amikor Bulgáriában elnökválasztást tartanak, újabb parlamenti választások is lesznek.

(MTI)

Fotó: Hristo Vladev / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés