A japán kormány meghosszabbítja Tokióban a rendkívüli állapotot

2021. július 30. 7:42
A japán kormány tíz nappal, augusztus 31-ig meghosszabbítja a rendkívüli járványügyi állapotot a nyári olimpiának helyet adó Tokióban, illetve három, vele szomszédos prefektúrában.

Tokión kívül Csiba, Kanagava, Szaitama prefektúrákban, valamint Okinaván is meghosszabbította a rendkívüli állapotot a japán kormány a koronavírus-járvány rohamos terjedése miatt – közölte Nisimura Jaszutosi, a kormány járványügyi intézkedéseit irányító gazdasági miniszter.

Tokióban július 12-én vezették be a rendkívüli állapotot, és negyven napig, augusztus 22-ig lett volna érvényben az intézkedés, amely tiltja például a szeszes italok forgalmazását, és korlátozza a résztvevők számát a tömegrendezvényeken.  A rendkívüli állapotnál valamivel enyhébb korlátozásokkal járó, fokozott járványügyi intézkedések rendjét további öt prefektúrában rendeli el a kormány. 

Csütörtökön újabb csúcsot döntött Japánban a napi fertőzések száma, az elmúlt 24 órában 10 699 új esetet regisztráltak. A számuk első ízben lépte át a tízezres határt. Az előző maximumot két nappal ezelőtt mérték. Tokióban viszont sorban a harmadik napon csúcsot dönt a fertőzöttek száma: kedden 2848, szerdán 3177, csütörtökön pedig 3865 új esetet regisztráltak. 

A japán kormány az Indiából származó, nagyobb fertőzőképességű delta vírustörzs terjedésével magyarázza a jarvány súlyosbodását, és nem hozza összefüggésbe ezt a nézők nélkül javában zajló tokiói nyári olimpiai játékokkal, ahol a sportolóknak és más résztvevőknek szigorúan be kell tartaniuk a járványügyi szabályokat. Japánban a lakosság kevesebb mint harminc százalékát oltották be eddig, ilyen tekintetben a szigetország elmarad a többi fejlett országtól.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA//Franck Robichon

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés