Hollywoodi belviszály áldozatának tartja magát a Nők Lapjától kirúgott Návai Anikó

2021. július 29. 20:44
Návai Anikó szerint ami vele történt, egy hónapok óta tartó kampány része, amely elsősorban a Hollywood Foreign Press Association (HFPA) ellen irányul, melynek ő is tagja – mondta el a 168 órának.

Az újságírónő az alábbi exkluzív interjúban azt mondja, a Johanssonról írt anyagának címéből (Budapesti emlékek)  is kiderül, hogy ez egy retrospektív anyagról van szó. Korábban beszámoltunk arról, hogy Návai Anikó, a Nők Lapja és a Centrál Média cosport több terméke, így a 24.hu hasábjain publikáló újságírónő amerikai lapokban megjelent híreket követően elismerte, hogy a ScreenRant 2020 novemberi, a Fekete Özvegy (Black Widow) budapesti forgatása kapcsán közölt írásából származó idézeteket használt fel sajátjaként a forrás feltüntetése nélkül, melyet korábbi anyagai felhasználásával készített. Ezt az anyagot aztán friss, exkluztív interjúként adta el és népszerűsítette a közösségi médiában. Az ügyet követően a Centrál Média megvált tőle. 

Az újságírónő ezt követően a 168 órának nyilkatkozott melyben kifejtette: a Golden Globe-okat kiosztó szervezet,

a Hollywood Foreign Press Association (HFPA), melynek Návai Anikó a magyar tagja, hónapok óta kritikák kereszttüzében áll.

A szervezetet szexizmussal és korrupcióval is vádolják.

„A Hollywood Foreign Press Association kora tavasz óta bojkott alatt áll, ami azt jelenti, hogy a PR-cégek összefogtak, hogy a sztárok nem adnak interjút a HFPA újságíróinak. Scarlett Johansson PR-osa, akivel egyébként jól ismerjük egymást, az egyik vezető figurája ennek a mozgalomnak. Mivel én ezt tudtam, nem is mentem el hozzá, hanem a Disney-hez fordultam, és a Disney nemzetközi főnökét kértem meg, hogy szóljon Scarlett PR-osának, hogy engedje meg nekem, hogy ott legyek a Fekete Özvegy sajtónapján. Ez mindössze azt jelenti, hogy hadd üljek be a kerekasztal-beszélgetésre. De rögtön jött a válasz, hogy nem.

Amikor a forgalmazó kéri a sajtóst és nemet kap, az elég erős.

Ekkor beszéltem ismét a Disney-nél dolgozó hölggyel, hogy azt tegye legalább lehetővé, hogy e-mailben feltehessek egy kérdést a Scarlettnek arról, miért olyan fontos a filmben Budapest. Erre is visszajött, hogy nem” – számol be az esetről Návai Anikó.

„Ha az ember újságíró, és van a fiókjában 18 interjú, amit Scarlett Johansonnal készített, amelyben benne van a színésznő egész élete, és minden szót ő mond, akkor miért baj, ha az újságíró ezt felhasználja? Ha egy újságírónak megtiltják, hogy korábbi interjúiból dolgozzon, akkor megtiltják azt, hogy írjon.

Mindenki használ korábbi interjúkat, ez bevett gyakorlat.

A cikk bevezetőjében nemhogy nem szerepel, hogy most került volna sor az interjúra, hanem az szerepel benne, hogy korábban hússzor találkoztunk. A címlapon az a címe, hogy »Scarlett Johansson – Budapesti emlékek«. Ebből és a bevezetőből is világos, hogy a cikk korábbi interjúkból áll” – mondta.

Némileg ellentmond ennek a nyilatkozatának az, hogy hasonló gyakorlata miatt már 2012-ben gyanuba került a Nészabadság akkori szerkesztőségénél. A plágium gyanúja két korábbi inertjúban is felmerült, ahol  Ruben V. Nepales újságíró interjúinak részletei bukkannak fel hasonlóan a mostanihoz, illetve számos spekulatív, vagy egyszerűen elérhető semmitmondó információ teszi gyanussá az anyag exkluzivitását. 

Fotó: WALT DISNEY STUDIOS - MARVEL STU / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Üssétek-vágjátok egymást, ez az igazi show!

"A Nők Lapja nem filmes, hanem egy nőknek szóló életmódmagazin. Nem az volt a dolgom, hogy a Fekete Özvegyről beszélgessek, hanem hogy Scarlett Johanssonról írjak egy szerelmes levelet, amiből kiderül, hogy 15 éves korától mostanáig hogyan lett érett nő, beérkezett színésznő, világsztár. Ez az interjú erről szól. Egyben támogatja a Fekete Özvegy magyarországi promócióját, tehát segítettem vele a Disney-nek, a magyarországi forgalmazónak és Scarlett Johanssonnak is, hogy minél többen menjenek el erre a filmre a moziba."
==============================
AZTÁN (x) VOLT-E A CIKK VÉGÉN?
==============================

Pont, mint Cseh Botmixer. Mindkettő mártírrá fog változni.

A lényeg a lényeg, a Nők Lapja is egy ideje a politikai harc színterére lépett. Nagyon harcias baloldali állásfoglalásokat találni benne.
Hogy itt baráti, vagy milyen tűzről van szó, már szinte mellékes is.
Színészek, sportolók álltak csatasorba a még nagyobb liberalizmusért/demokráciáért.
Előre a sorosi úton!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés