Hollywoodi belviszály áldozatának tartja magát a Nők Lapjától kirúgott Návai Anikó

2021. július 29. 20:44

Návai Anikó szerint ami vele történt, egy hónapok óta tartó kampány része, amely elsősorban a Hollywood Foreign Press Association (HFPA) ellen irányul, melynek ő is tagja – mondta el a 168 órának.

2021. július 29. 20:44
null

Az újságírónő az alábbi exkluzív interjúban azt mondja, a Johanssonról írt anyagának címéből (Budapesti emlékek)  is kiderül, hogy ez egy retrospektív anyagról van szó. Korábban beszámoltunk arról, hogy Návai Anikó, a Nők Lapja és a Centrál Média cosport több terméke, így a 24.hu hasábjain publikáló újságírónő amerikai lapokban megjelent híreket követően elismerte, hogy a ScreenRant 2020 novemberi, a Fekete Özvegy (Black Widow) budapesti forgatása kapcsán közölt írásából származó idézeteket használt fel sajátjaként a forrás feltüntetése nélkül, melyet korábbi anyagai felhasználásával készített. Ezt az anyagot aztán friss, exkluztív interjúként adta el és népszerűsítette a közösségi médiában. Az ügyet követően a Centrál Média megvált tőle. 

Az újságírónő ezt követően a 168 órának nyilkatkozott melyben kifejtette: a Golden Globe-okat kiosztó szervezet,

a Hollywood Foreign Press Association (HFPA), melynek Návai Anikó a magyar tagja, hónapok óta kritikák kereszttüzében áll.

A szervezetet szexizmussal és korrupcióval is vádolják.

„A Hollywood Foreign Press Association kora tavasz óta bojkott alatt áll, ami azt jelenti, hogy a PR-cégek összefogtak, hogy a sztárok nem adnak interjút a HFPA újságíróinak. Scarlett Johansson PR-osa, akivel egyébként jól ismerjük egymást, az egyik vezető figurája ennek a mozgalomnak. Mivel én ezt tudtam, nem is mentem el hozzá, hanem a Disney-hez fordultam, és a Disney nemzetközi főnökét kértem meg, hogy szóljon Scarlett PR-osának, hogy engedje meg nekem, hogy ott legyek a Fekete Özvegy sajtónapján. Ez mindössze azt jelenti, hogy hadd üljek be a kerekasztal-beszélgetésre. De rögtön jött a válasz, hogy nem.

Ekkor beszéltem ismét a Disney-nél dolgozó hölggyel, hogy azt tegye legalább lehetővé, hogy e-mailben feltehessek egy kérdést a Scarlettnek arról, miért olyan fontos a filmben Budapest. Erre is visszajött, hogy nem” – számol be az esetről Návai Anikó.

„Ha az ember újságíró, és van a fiókjában 18 interjú, amit Scarlett Johansonnal készített, amelyben benne van a színésznő egész élete, és minden szót ő mond, akkor miért baj, ha az újságíró ezt felhasználja? Ha egy újságírónak megtiltják, hogy korábbi interjúiból dolgozzon, akkor megtiltják azt, hogy írjon.

A cikk bevezetőjében nemhogy nem szerepel, hogy most került volna sor az interjúra, hanem az szerepel benne, hogy korábban hússzor találkoztunk. A címlapon az a címe, hogy »Scarlett Johansson – Budapesti emlékek«. Ebből és a bevezetőből is világos, hogy a cikk korábbi interjúkból áll” – mondta.

Némileg ellentmond ennek a nyilatkozatának az, hogy hasonló gyakorlata miatt már 2012-ben gyanuba került a Nészabadság akkori szerkesztőségénél. A plágium gyanúja két korábbi inertjúban is felmerült, ahol  Ruben V. Nepales újságíró interjúinak részletei bukkannak fel hasonlóan a mostanihoz, illetve számos spekulatív, vagy egyszerűen elérhető semmitmondó információ teszi gyanussá az anyag exkluzivitását. 

Fotó: WALT DISNEY STUDIOS - MARVEL STU / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. július 31. 16:15
hív a momentum, vár cseka már
nyugalom
2021. július 30. 15:16
Zokogunk! Tetszett volna nem csalni!
nempolitizálok
2021. július 30. 14:59
Ez a Nők lapja egy libernyák hulladék. Már régen száműztem.
Csakcsöndben
2021. július 30. 13:51
Már sok-sok évvel ezelőtt is egyértelmű volt, hogy csinál nem igazi interjúkat, még nekem is, pedig nem vagyok nagy mozimániás. Kétlem, hogy a munkaadói erre csak most jöttek volna rá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik