A Momentum által megfúrt budapesti olimpiára hivatkozva nyertek tízmilliókat Cseh Katalinék

2021. július 26. 13:28
Habár egyik vezéralakja volt az olimpiaellenes aláírásgyűjtésnek, ügyvezetése alatt mégis épp az olimpiára hivatkozott EU-s pályázatában Cseh Katalin családjának cége.

Tovább dagad a Cseh Katalin körüli botrány. Az Anonymous vasárnapi videóját látva a Demokrata kutatni kezdett, mint utóbb kiderült, nem is hiába. A portál újabb részletekre bukkant a Cseh család cégének 68 millió forintos uniós pályázata kapcsán.

Cseh Katalin és a Nolimpia kampány

Bár a Momentum 2017-ben, az olimpia elleni népszavazás kapcsán vált országosan ismertté, egyesületként már 2015-ben létezett. Ráadásul az alapítók közé tartozó

Cseh Katalin nem csupán aktív részese volt az olimpiaellenes aláírásgyűjtésnek, hanem egyenesen vezéralakja is.

Máig látható a Magyar Távirati Iroda archívumában az a fotó (lentebb), amely azt a pillanatot örökíti meg, amikor Szabó Tímea társelnök átadja a Párbeszéd által gyűjtött aláírásokat Cseh Katalinnak a Nyugati téri aluljáróban.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke, országgyűlési képviselő (j2) és Gergely László, a PM aktivistája (j) átadja a párt aktivistái által a 2024-es budapesti olimpiarendezésről szóló népszavazás kiírásához gyűjtött mintegy tízezer aláírást Cseh Katalinnak és Benke Viktornak, a Momentum Mozgalom aktivistáinak a Nyugati téri aluljáróban 2017. február 16-án.<br>Fotó: MTI/Kovács Attila

Bár a párttá alakulás utáni első Momentum-elnökségbe még nem került be, néhány hónappal később, 2017 augusztusában már beválasztották az új ötfős elnökség tagjai közé. A szervezet közleményében akkor azt írta, Cseh Katalin „az elmúlt fél évben a Momentum egészségügyi programján dolgozott, emellett a párt nemzetközi kapcsolatainak kiépítését segítette”.

Cseh Katalin tehát olimpiaellenes aktivistából 2017-ben már egyértelműen országos politikai szereplővé vált. Politikai pályafutása azonban már jóval korábban kezdődött, hiszen 2012-től a Liberális Fiatalok Egyesületének (LiFE) nemzetközi kapcsolattartója volt , és 2015-ben pedig ott volt a Momentum alapítói között. Sőt, újságírói kérdésre maga is beismerte, már az egyetemi évei alatt elkezdett politizálni ifjúsági szervezetekben, például a Bajnai-féle Együtt aktivistája is volt.

Arról viszont a közelmúltig viszonylag keveset tudtunk, hogy mit csinált, amikor épp nem politizált. Pedig időközben már évek óta Cseh Katalin vezette az édesapja, Cseh Tibor által 2010-ben alapított Pannónia Nyomda Kft.-t. Egészen pontosan 2013. január 25-től 2018. január 10-ig volt a cég ügyvezetője – még azután is jó ideig, hogy a Momentum elnökségi tagja lett.

Ebben az időszakban, Cseh Katalin vezetése idején indulhattak a céggel azon az európai uniós pályázaton is, amelyen több mint 68 millió forint támogatást nyertek egy hologramos technológia kifejlesztésére.

Az olimpiára hivatkozott Cseh Katalinék pályázata

Miután a Bennfentes.net-nek eljuttatott egyik videójában Anonymus-maszkos alak arra tett utalást, hogy érdemes alaposabban megnézni az uniós pályázatokat, a Demokrata szerkesztősége mélyebben is beleásta magát ezekbe.

Fotó: Demokrata.hu

A 68.126.864 forintos támogatást elnyerő, „Hologram alkalmazása építőipari beruházások tervezési, megvalósítási és értékesítési folyamatában” megnevezésű projekt összefoglalójának elolvasásával kezdték, amelynek szövegezésében meglepő szakaszra bukkantak.

„Az első szakmai részfeladat az értékesítést, eladást vagy bérbeadást elősegítő területi egységek, terek és területek holografikus megjelenítése. A hologram mint marketingeszköz alkalmazása jelen fázisban, a nagy költségvetéssel kivitelezett beruházások esetében az előértékesítés vagy távolsági értékesítés területén nagy hatást fog gyakorolni a piacra. Ne felejtsük el, hogy egy nagyberuházás költségvetésében szinte elhanyagolható költséggel bír, ugyanakkor a döntéshozókra gyakorolt hatása óriási lehet. 

Döntéshozónak tekintjük egy ingatlan beruházóját, lakás vásárlóját, egy terület bérlőjét,

de esetünkben egy tervezett nagyberuházás (pl: 2024-es magyarországi olimpiai játékok pályázati anyagában a helyszínek színes holografikus megjelenítése)

megvalósításának döntéshozóit és résztvevőit is, mely a példánál maradva nemzetgazdasági szintű döntés is lehet” – olvasható a szövegben (lenti ábra).

„2024-es magyarországi olimpiai játékok pályázati anyagában a helyszínek színes holografikus megjelenítése”<br>Fotó: Demokrata.hu

Vagyis

a Cseh Katalin által vezetett cég tehát uniós támogatásra pályázott egy olyan projekttel, amely szerintük a magyar olimpiai pályázat sikerre vitelében is segítséget nyújthat.

Cseh Katalin: Lemondtam a cégvezetésről

A momentumos politikus is megszólalt a botránnyal kapcsolatban, a többi között azt nyilatkozta, „jóval azelőtt, hogy politikai pályára lépett, lemondott cégvezetésről”. Ezúttal azonban Cseh Katalin nem állhat elő a fent idézett érvvel, ugyanis bár a támogatási szerződést már valóban utódja, Halász Gábor írta alá 2018-ban,

a pályázatot még Cseh Katalin ügyvezetése idején nyújtották be 2016. július 8-án,

A cég 2016. november 22-ig teljesítette a hiánypótlást, a jogosultsági döntés pedig ezek után 2016 decemberében született meg. (Alig egy hónappal azelőtt, hogy elindult az olimpiaellenes aláírásgyűjtés! – a szerk.) Mivel a felhívásra értesüléseink szerint közel hétszáz pályázat érkezett, az állami projektértékelés így csak 2017 augusztusában zárult le, de még ekkor is Cseh Katalin volt a Pannónia Nyomda ügyvezetője.

Mint arról korábban írtunk, a Momentum EP-képviselőjének családi cége 285 millió forint uniós forráshoz jutott, pedig nemrég még a Magyarországnak járó EU-támogatások felfüggesztéséért lobbizott. Ráadásul miközben Cseh Katalint a közvélemény az elmúlt években ellenzéki politikusként ismerte meg, az általa vezetett cég 2013 és 2016 között több mint 79 millió forint értékben nyert közbeszerzést az akkor még fideszes vezetésű Ferencvárostól.

Ezt a képet árnyalja tovább az, hogy Cseh Katalin családi cégének egyik 2016-os pályázata a budapesti olimpiarendezés elősegítésére hivatkozott, pedig a momentumos maga aláírásokat gyűjtött az olimpiarendezés ellen.

 

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Összesen 399 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szóval mi a különbség Voldemort, L. Simon, Cseh Katka, lölő gazdája, a gazda veje és Boldog Pista között?

gameover
Csak egy nem felejthető momentum lesz a NOmentum.

Lehagytad ezt:

... és ki ne szeretné, hogy a szeretve tisztelt Gyurcsány elvtárs és
elvtársnő egy rekvirált villában lakjanak alagsorában az ÁFA mentes medencével.

Amúgy láttátok Cseh megnyilatkozásait a napokban? Villámgyorsan lepattogzott az arcáról a civilizáltság MÁZA. Olyan ARCÁTLANSÁGGAL hadar és heherészik, hogy ahhoz képest bármilyen horngyulai "na és" meg állítólagos "fideszes arrogancia" kutyafüle.
A CINIKUS ARCÁTLANSÁGOT látjuk magunk előtt, ahogyan azt profi politikusoktól nagyon ritkán látjuk...

Es mindezt a 2024-es budapesti olimpiára hivatkozással...

... szürreális.

,,Eddig nem derült ki semmi. ,,

Ebben tévedsz.

Kiderült;
- nem igaz CSK állítása mely szerint csak a NER lovagok jutottak uniós támogatáshoz
- több cég között összefonódás van (cégháló)
- az olimpia megrendezése ellen kampányolt, ugyanakkor a pályázatban az olimpia megrendezésére hivatkozik
- a GVH indokoltnak tarja a közbeszerzési pályázat ellenőrzését
- a NAV még nem vizsgálta a témát, pedig a feljelentés figyelembevételével ott is előfordulhat visszaélés

Felesleges a mosdatás, mert ha van csalás, visszaélés a vizsgálat során úgyis kifog derülni.

Arra a megfigyelési ügyre gondolsz, ami tele van lehet, elképzelhető, talán, feltételezések szerint és hasonló, feltételes módban előadott találgatásokkal?

Látom egymást bátorítjátok abban a sötétségben, amiben tapogatóztok.

Ha már a közéletet emlegeted, nem ártana azzal tisztában lenni, hogy nem a Momentum fúrta meg az olimpiát, mivel a kormány lépett vissza.
A momentum csak meg akarta kérdezni a budapestieket, hogy akarnak-e olimpiát.
Pártunk és Kormányunk azonban berezelt és nem írta ki erről a népszavazást, hanem visszavonta a pályázatot.
Szóval ne dobálózzon a Fidesz tulajdonolta Mandiner a hazugságokkal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés