Könnygázt vetettek be Párizsban az új korlátozások miatt demonstrálók ellen

2021. július 24. 23:07

Országszerte több mint 160 ezren tüntettek.

2021. július 24. 23:07
null

Könnygázt és vízágyúkat vetett be a párizsi rendőrség csütörtökön a tüntetők ellen, akik az új járványügyi korlátozások miatt vonultak az utcára. Országszerte több mint 160 ezren tüntettek.

Heves összecsapások Párizs utcáin

Helyszíni jelentések szerint a francia fővároson menetelő tüntetők közül többen kiváltak a demonstráló tömegből, kövekkel és palackokkal kezdték dobálni a helyszínre vezényelt rendőröket, akik ezután könnygázzal próbálták megfékezni a rendbontókat. Néhány tüntető megtámadott egy járőröző rendőrt, felborította a motorbiciklijét. A rendőrnek futva kellett menekülnie a feldühödött tüntetők elől.    

A tüntetők behatoltak a Champs-Élysées sugárútra és ott is összecsaptak a rendőrökkel.

Egy ideig akadályozták a forgalmat a sugárúton, de a biztonságiak gyorsan kiszorították őket a környező utcákba könnygáz és vízágyúk bevetésével. A sugárúton a „sárgamellényesek” két évvel ezelőtti rendbontása óta nem szabad tüntetni, pénzbírsággal sújtják a tilalom megszegőit.    

Párizsban egyszerre három engedélyezett tüntetés zajlott az új járványügyi korlátozások ellen. A Trocadéro téren a Nemzeti Front volt alelnöke, Florian Filippo felhívására demonstrálnak. Egy mások tüntetés a Bastille téren kezdődött, majd a menet elindult a főváros utcáin. Még egy tiltakozó menet indult el az Invalidusok háza elől, hogy csatlakozzon a kötelező oltás ellen tiltakozó egészségügyi dolgozókhoz.    

Országszerte tartottak tüntetéseket

Párizson kívül több nagyvárosban, Marseille-ben Montpellierben, Nantes-ban és Toulouse-ban is tüntetnek. A belügyminisztérium szombat esti közlése szerint több mint 160 ezer ember vett részt országszerte tartott 168 tiltakozó megmozduláson. A fővárosban tizenegyezren demonstráltak. Gérald Darmanin belügyminiszter közölte a Twitteren, hogy champs-elysées-i rendbontásokban kilenc embert vettek őrizetbe. A tárcavezető elítélte a rend őreivel és az újságírókkal szembeni erőszakot.    

A francia parlament heves viták után péntekre virradóra fogadta el azt a törvénytervezetet, amely kiszélesíti a Covid-igazolás használatát a mindennapi életében, hatósági karantént ír elő a fertőzötteknek, kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást az egészségügyi és szociális dolgozók, valamint a tűzoltók számára.

A koronavírus-járvány 2020. márciusi kezdete óta ez a kilencedik francia törvény a Covid-19 terjedésének megakadályozására.

A szigorításokat, amelyeket Emmanuel Macron államfő július 12-i beszédében jelentett be, a koronavírusnak a delta variáns által okozott negyedik hullámával és a súlyos járványügyi helyzettel indokolta a kormány. A korábbiaknál fertőzőbb variáns az új eseteknek már csaknem nyolcvan százalékát okozza. Az újonnan fertőzöttek száma a hét eleje óta minden nap húszezer felett volt, amire május eleje óta nem volt példa, s ami tízszerese a két héttel ezelőtti adatoknak.

(MTI)

Kép forrása: MTI/AP/Rafael Yaghobzadeh

Kapcsolódó cikkek

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Highlander07
2021. július 25. 17:50
Lassan azért elege lesz mindenkinek.
bunko_jobbos
2021. július 25. 17:42
Nem lehet normális egy olyan társadalom, amiben örökké tüntetnek meg sztrájkolnak. A franciák meg nagyon szeretik ezeket. Sokan azt mondják, hogy a magyar birka nép, mert nálunk nincsenek sztrájkok, de én ennek örülök. Ha keveslem a fizetésem, akkor elmegyek máshova dolgozni, ahol többet kapok. Ha meg nem kapok többet, akkor ez van. De elfoglalni mások tulajdonát???? A magyar törvény pedig kifejezetten megengedi a sztrájkot. Nekem zsigerből undorító.
Vallasz Vilmos
2021. július 25. 10:34
Viva la France! Liberté, Égalité, Fraternité!
Thorin
2021. július 25. 10:25
Már megint valami baj lehet a magyar demoráciával, az állítólag elnyomott és meghurcolt buzgárok nyugodtan vonagolhatnak, míg a franciáknál a gonosz cwm-k oszlatása is könygzát igényel...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik