Az ENSZ szerint Iránnak a vízhiányt kellene megoldani ahelyett, hogy tüntetőkre lőne

2021. július 23. 19:51
Az iráni hatóságok jobban tennék, ha megkezdenék az Irán délnyugati részében pusztító krónikus vízhiány megoldását, ahelyett, hogy erőszakosan elnyomják a tüntetéseket – hangsúlyozta pénteken Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

A kormánynak a krónikus vízhiánynak a kuzisztáni lakosok életére, egészségére gyakorolt hatására kellene összpontosítania – írta közleményében Michelle Bachelet a héten tartott tüntetések után, amelyeket erőszakkal elnyomtak és áldozatok is voltak.    Az emberi jogi főbiztos a „katasztrofális helyzettel” szembeni hanyagsággal vádolta meg a kormányt.    

„Ha az emberekre lőnek, az nem állítja meg őket, és csak fokozza a haragot és a reménytelenséget”

– hangsúlyozta Michelle Bachelet, hozzátéve, hogy a sebesültek nem voltak hajlandók kórházba menni attól tartva, hogy letartóztatják őket. Bachelet felszólította az iráni kormányt: vegye komolyan a kuzisztáni problémákat, és hosszú távon a lakossággal konzultálva javítson a helyzeten.    

Kuzisztán tartományban, ahol a legnagyobb iráni kőolajlelőhelyek találhatók, március óta tart az aszály, ami tüntetéseket váltott ki több városban.    

Médiaértesülések és iráni vezetők szerint legalább hárman meghaltak, közöttük egy rendőr és egy tüntető. A főbiztos szerint négy tüntető és egy rendőr halt meg, de hozzátette, hogy meg nem erősített értesülések szerint magasabb a halálos áldozatok száma. Csütörtökön Haszan Róháni leköszönő elnök kijelentette, hogy Kuzisztán lakóinak joguk van kifejezni a véleményüket, és akár az utcára vonulni a szabályok betartásával.    

Pénteken Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője felszólította a tüntetőket, hogy ne játszanak az ország ellenségeinek a kezére. A tartományban jelentős arab kisebbség él. A helyi lakosság gyakran panaszkodik arra, hogy a hatóságok magára hagyják problémáikkal.  A 2019-ben a kormány által erőszakosan elnyomott tüntetések egyik fő helyszíne Kuzisztán volt.

(MTI)

Fotó: ATTA KENARE / AFP

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ENSZ egy sóhivatal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés