Migráns-éhségsztrájk rázza meg Belgium kormányát

2021. július 21. 9:25
Migránsok százai éhségsztrájkolnak már több mint két hónapja Brüsszelben.

Több száz brüsszeli migráns éhségsztrájkja veszélyezteti a belga kormánykoalíció egységét – írta meg a Politico. A tiltakozást azért indították, hogy formális tartózkodási engedélyt szerezzenek, miután évek óta Belgiumban élnek.

Hat tiltakozó összevarrta a száját, öten öngyilkosságot kíséreltek meg, többen pedig a vízfogyasztást is megtagadták. 

A ügyre az ENSZ-től, Roger Watersen át, egy híres francia kulturális fesztiválig mindenki felkapta a fejét. Mégis, Belgium migrációs hivatala egyértelműen kijelentette, hogy semmit sem lehet tenni. Ezen álláspont miatt a belga vezetést sokan vádolták, miszerint figyelmen kívül hagyják a közelgő humanitárius válságot. Ugyanezen álláspont miatt szakadhat szét Belgium kormányzó koalíciója is.

Hétfőn több baloldali párt bejelentette, hogy kilépnek a koalícióból, ha egyetlen egy migráns is meghal. A pártok Alexander De Croo miniszterelnököt sürgetik arra, hogy vegye ki a migrációs hivatal hatásköre alól a problémát, feltehetőleg azért, hogy engedhessenek a sztrájkolóknak.

Egyenlőre azonban a helyzet továbbra is csaknem olyan, mint fél évvel ezelőtt, amikor a migránsok elfoglalták a béguinage-i Keresztelő Szent János templomot, két egyetemmel együtt.

Nyitókép: WION YouTube

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés