Bekerül a cseh alkotmányba a fegyveres önvédelemhez való jog

2021. július 21. 13:15
Már csak az államfőnek kell aláírnia az alkotmány módosítását.

Bekerül a cseh alkotmányba az ország állampolgárainak fegyveres önvédelemhez való joga. A cseh parlament felsőháza, a szenátus szerdán jóváhagyta, hogy az alkotmány részét képező Emberi Jogok Listáját kibővítsék egy bekezdéssel, mely szerint „az állampolgárnak a törvényben megállapított feltételek szerint joga van fegyverrel védelmeznie saját és más emberek életét”. Az alkotmány módosítását a képviselőház, a parlament alsóháza már korábban jóváhagyta, életbe lépéséhez már csak az államfőnek kell aláírnia. Miután úgynevezett alkotmánytörvényről van szó, az elnök nem vétózhatja meg. 

Csehországban erős ellenkezést váltott ki az Európai Unió igyekezete a törvényes fegyvertartás korlátozására  

Az alkotmány módosítása regálás az Európai Uniónak a fegyvertartást szigorító igyekezetére – hangzott el a szenátusi vitában. A javaslat kezdeményezői szerint Csehország ezzel elejét veszi annak, hogy a fegyvertartási jogot alsóbbrendű törvénnyel korlátozni lehessen, s egyben megerősíti a cseh kormány tárgyalási pozícióit az Európai Unióval szemben. „A javaslatnak nem csak jelképes jelentősége van, biztosítékul szolgálhat a jövő szempontjából is” – jelentette ki Martin Cervícek polgári demokrata szenátor. Rámutatott: az Európai Unióban erősödnek a fegyvertartást korlátozó tendenciák. „A lakosság lefegyverzése nem hoz nagyobb biztonságot, mert a bűnözők törvénytelenül is be tudnak szerezni fegyvereket” – hangsúlyozta Cervícek.    

Az alkotmányos cikkely módosításához a hatályos szabályok szerint a parlament mindkét házában a képviselők és a szenátorok legalább háromötödös támogatására van szükség, ami ez esetben megvolt. Csehországban erős ellenkezést váltott ki az Európai Unió igyekezete a törvényes fegyvertartás korlátozására a terrorizmus elleni harcra való hivatkozással. Az ezt elutasító petíciót, amely most az alkotmány módosításához vezetett, több mint százezren írták alá. A rendőrségi kimutatások szerint a 10,7 milliós Csehországban mintegy 310 ezer embernek van fegyvertartási engedélye.

(MTI)

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 114 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen." - hányszor váltasz még nicknevet, abban bízva, hogy ezt nem fogják kinyomni egyből?
Újabb lépés az őrültséged bizonyítására: X

Lassan a köpőcsövet is betiltja az EU.

A cseheknek van a legnagyobb fegyveripara ebben a kulipintyóban. Nem tudsz úgy köpni egyet, hogy ne egy fegyverüzletet találj el.

Szerintem a szabad fegyverviselés lehetősége a szabad emberekről (azaz a döntéseikért felelősséget vállaló, a hatalom által is felnőttnek tekintett emberekről) szól.
Például a hetvenes években szinte mindenhol gázpalackról ment a gáztűzhely, amit havi több alkalommal kellett cserélni - azaz a fokozottan robbanásveszélyes eszköz csatlakoztatását a ház tulajdonosaira bízták (akik ugye a sztereotípiák szerint hanyagok voltak és sokszor ittasak is), a dekompresszor is lehetett bármilyen, akár házilag barkácsolt is, mégsem voltak tömegével gázrobbanások - megbíztak az emberekben, akik felnőttként viselkedtek.

Miért jutna kevesebb? Ausztriában, Szlovákiában viszonylag egyszerű lőfegyverhez jutni, a határon áthozni még egyszerűbb. Ha valaki illegálisan akar fegyvert beszerezni, akkor megveszi egy osztrákét, rendeznek egy kamu betörést, és már hozza is, lőszerestül.
Ja, mert így az átlagember ellen kést és hasonló fegyvereket használnak. Megnyugtató.

Puszta kézzel. Itt a buli vége, vágjuk le a kezét mindenkinek! Persze mivel, mert a vágóeszközöket már rég betiltottuk...

Lehet automata és félautomata is. Mivel a tus be van hajtva, emiatt pont nem látni, hogy melyik változat.

Nálunk sokkal szigorúbban korlátozzák a fegyverengedélyeket, mint bárhol máshol Európában. Nem is kell ehhez feltétlenül, azonnal hozzányúlni, ez képezheti külön vita tárgyát.

Azzal viszont egyetértek, hogy nehogy már a rohadék Brüsszel akarja ezt is meghatározni. Egyébként kíváncsi lennék arra, hogy a többi európai ország mit szól Brüsszel ezen törekvéséhez.

Pl. a lölőzés ellen is védekezhetnek géppisztollyal?

Ahol az állampolgárok kezében nincs fegyver, ott csak a gengszterek kezében van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés