Merkely Béla: Junior vakcina érkezik a 12 év alattiaknak

2021. július 20. 10:49
A harmadik oltásnál fontosabb az, hogy az első és második oltást minél többen felvegyék a fiatalabb és az idősebb korosztályban is, mert ez segít tompítani a negyedik hullámot – nyilatkozta az Indexnek Merkely Béla.

Merkely Béla szerint az antitest vizsgálat a vírusfertőzés igazolására szolgál és nem arra való, hogy egy oltóanyag hatékonyságát meghatározza, és ami ennél is fontosabb: az antitestszint nem egyenlő a védettséggel – állítja Merkely Béla. A főorvos szerint az irányelv szerint, akit először vektorvakcinával vagy elöltvírus-alapú oltóanyaggal (Szputnyik V, AstraZeneca, Sinopharm) oltottak, harmadik oltásként mRNS-alapú oltóanyagot (Pfizer, Moderna) kapjon, és fordítva. A Pfizer Hungary Kft. viszont nem ajánlja az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását.

„Amit nem tanácsolok, hogy vektoralapú vakcinák esetében a harmadik oltás is vektoralapú legyen, mert nagy valószínűséggel a harmadik vektoralapú oltás esetében már a vektor vírus ellen kezd védekezni a szervezet, így az oltás nagy valószínűséggel nem lesz hatásos. Ezért az a javaslat, hogy az mRNS-oltással rendelkezők vektorvakcinát kapjanak, és fordítva – de, mint mondtam, erről a házi-, vagy a kezelőorvos dönt, a vizsgálatot követően” – állítja Merkely Béla.

„Többen is  tartanak a negyedik hullámtól, amely számos országban pusztít világszerte, én továbbra is úgy gondolom, hogy jellemzően ennek azok lesznek kitéve, akik nem kérték az oltást” – mondta a főorvos, aki szerint a terhes anyukáknak mellőzni kellene a harmadik oltást, mert nincs elég biuzonyíték a hatékonyságot és mellékhatásokat illetően. 

„Az idősek házról-házra járva oltásával „kerülhető el a sokat emlegetett negyedik hullám, ami szerintem, ha lesz is, nem igényel majd olyan intézkedéseket, mint a korábbi járványhullámok” – mondta Merkely Béla.

„Nyilván ezekből az oltóanyagokból kaphatnak majd a 12 év alattiak is, jöhet majd az úgynevezett Junior-vakcina. Ez azt jelenti, hogy a 40 kilogramm alatti gyermekeket a dózis felével, negyedével oltják majd – tudomásom szerint ezt már több vakcinagyártó teszteli, ha ősszel még nem is, talán az idei év végére elérhető lehet” – tette hozzá. 

Fotó: MTI/Cseke Csilla

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szuper, mi beadatjuk.
Nem hiányoznak a postcovid szarságok.

Ja, ugyanezt hallgattam anno amikor a fiaim voltak kicsik még nem volt kötelező a bárányhimlő elleni oltás. Hogy majd az immunrendszer. Csak egy kis vakaródzás. Hogy mi is kibírtuk, naugye. Volt aki bárányhimlő partira vitte a gyereket, hogy essen túl rajta.
Aztán volt akinek csúnya vége lett :(
+ a bárányhimlő benned marad örökre és meglepi is érhet felnőtt korodban, mint övsömör.
Ha egy vírus ellen, aminek a hosszútávú hatásait most még most kutatják van oltás, akkor kérjük azt az oltást.

Kardiológus. Invazív kardiológus, de nem szívsebész. De csak okoskodj!
Amúgy egyetemi professzor és rektor, és munkáját a 4 orvostudományi egyetem, valamint 1-2 budapesti kórház neves professzorai, szakemberei segítik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés