Megbüntették a norvég női strandkézilabdázókat, mert nem bikinialsóban játszottak

2021. július 20. 9:56
A skandináv nők szerint ne legyen a meccsre való felkészülés része, hogy gyantáztatnak és kiválasztják a megfelelő bugyit.

Mivel szándékosan rövid shortban játszottak a női norvég standkézilabda-válogatott tagjai az Európa-bajnokságon, ezért az EHF 1500 euróra büntette meg őket – írja az Origo. Hozzátették: a Daniasport Facebook-bejegyzéséből kiderül, hogy a norvégok azt kifogásolták, hogy a strandkézilabda mérkőzéseken csak 10 cm-nél nem szélesebb bikini alsó viselhető, és a rövid short viselésével hívták fel a figyelmet erre a szerintük kirekesztő szabályra. Ezért az EHF 1500 euróra büntette őket.

Korábban a dán strandkézilabdázók mellett a norvégok is kifejezték az elégedetlenségüket az EHF által kötelezően előírt öltözet kapcsán. Ha a férfiak játszhatnak nadrágban és trikóban, a nőkre miért van rákényszerítve a bikini? – vetették fel.

A dánok is a norvégok mellé álltak

Emlékeztettek: az EHF egyik korábbi kongresszusán több szövetség is feltette ezt a kérdést. A párbeszédet a norvégok kezdeményezték, de a dán szövetség is hamar az ötlet mellé állt. Morten Stig Christiansen úgy fogalmazott: „Minden erőnkkel támogatjuk az ügyet. A korábbi években többször előkerült a téma, de sajnos semmi nem történt, mindent lesöpörtek az asztalról. Azt tapasztaljuk, hogy vannak játékosok, akik egyszerűen kényelmetlenül érzik magukat a bikini miatt, és ezt komolyan kell vennünk. Itt az idő, hogy beszéljünk a diszkriminációról, a nők jogairól és az ő nézőpontjaikról. Ez egy nagyon komoly probléma, amit kezelnünk kell” – mondta a dr.dk-nak. A skandináv szövetségek azt akarják elérni, írják, hogy a játékosok választhassanak, miben szeretnének játszani. Az intim gyanta pedig ne legyen a meccsre való felkészülés része.

Gyanta és bugyi

A 27 éves Ditte Folden Vind  korábban tagja volt a strandkézilabda-válogatottnak, és örömmel tölti el, hogy végre szó van a témáról, mert szerinte súlyosan idejétmúlt a gondolkodásmód. „Mindig is azt gondoltam, hogy ez súrolja a határokat. Semmi köze a sporthoz, hiszen

nincs racionális magyarázat a szűk és apró ruhára, amely sokszor bevág

és olyan testrészeket mutat meg a kamerának, amelyeket nem szeretnél, hogy mások lássanak. Az ne legyen már a meccsre való felkészülés része, hogy gyantáztatunk és kiválasztjuk a megfelelő bugyit. Csak a találkozókra akarok koncentrálni. Persze, a csapatokban is szóba került ez néhányszor, de nagyrészt elfogadtuk, hogy ez a szabály” – nyilatkozta.

Stig Christiansen szerint a sportok imidzselésénel kezdődik a probléma. „Alapvetően azt kell látni, hogy a strandkézilabdát mindenki úgy akarja eladni, mint egy napos, nyári, fiatalos sportot. Ezért szponzorálnak versenyeket világmárkák.” A bikini egyébként csak fontos nemzetközi eseményeken kötelező, mint a vb-n és EB-n, kisebb helyi viadalokon már sok helyen más szabályt hoztak. Az IHF azzal védekezik, hogy a ruha úgy lett kifejlesztve, hogy az a teljesítmény szempontjából legyen optimális. „Megállapodtunk abban, hogy tovább dolgozunk az ügyben az IHF-fel (a Nemzetközi Kézilabda Szövetség, a szerk.). Akik jelezték, hogy segíteni akarnak a ruházattal kapcsolatos jó megoldások megtalálásában, számos sportág számára fontosak ezek a pontok” – mondja a norvég Kåre Geir Lio.

***

Kalandok, korszakok, karakterek: megjelent a Mandiner Útravaló különkiadása

Első alkalommal jelenik meg a Mandiner különkiadása, az Útravaló, több mint 120 oldalon.

Nyári-őszi magazinunkban szellemi, utazási és életkalandokra hívjuk olvasóinkat: izgalmas sorsokat és történeteket ismerhetnek meg a magyar jelenből és a múltból portréinterjúinkban és riportjainkban; tartalmas esszéket olvashatnak az előttünk álló jövő kihívásairól; de emellett szerzőink szülőföldjeikhez intézett vallomásaival is találkozhatnak. 

Riportokban és portrékban mutatunk be a saját szakmájukban kimagasló eredményeket elérő embereket, mint például Széll Tamás mesterszakácsot, Kassai Lajos lovasíjászt, Bott Frigyes borászt vagy épp a Bagossy Brothers zenekart. 

Lapunkban más neves személyiségek is megszólalnak – Ókovács Szilvesztertől Korzenszky Richárd atyán és Schiffer Miklóson át Prieger Zsoltig – utazáshoz és úton levéshez kapcsolódó élményeikről, tűnődéseikről.

Különkiadásunkat online formában ide kattintva olvashatja.

 

Fotó: YouTube

Összesen 126 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az ne legyen már a meccsre való felkészülés része, hogy gyantáztatunk"

Ilyet nem is ír elő a szabály.

Ne helyeselj, mert az UEFA ha megtudja, még ránk sóz három Puskás Aréna-bezárást.

Megérdemlik a büntetést. Különben is shortban nem olyan kényelmes hajolgatni, mert feszít a combfelsőn.
A short alatt is el kell végezni a szükséges műveleteket, a bugyi eddig sem volt probléma.

Jó. Akkor a férfiaknak is apró gatyában kelljen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés